Orgazam tokom porođaja: skidamo tabu sa ove teme!

orgazam tokom porodjaja

Sadržaj teksta

Znate li da je moguće doživeti orgazam tokom porođaja? Ne, nije trač i postoje dobra objašnjenja za to. Zaista nije na odmet da ih pročitate.

Dobro, možda vam sada kroz glavu prolaze čudne scene vođenja ljubavi i porođaja u isto vreme, a sve u cilju da se dostigne orgazmički doživljaj. Pa, nije to baš tako.

Ipak, nije ni nemoguće iskusiti ovako nešto i doživeti orgazam pri dolasku novog bića na svet. Pojedini stručnjaci smatraju da zapravo porođaj baš takav treba da bude – začinjen orgazmom!

A šta vam prolazi kroz glavu kada čujete reč „porođaj“?

Verovatno sva ona ženska nadmetanja u patnji i bolu koji je doživljen prilikom rađanja, sve one priče o cepanju, ušivanju i slično. Od orgazma ni „o“.

Uglavnom je tako. Žene na porođaj i ne odlaze sa mišlju da to može prijatno telesno iskustvo, nego sa predubeđenjem da idu na nešto jako neugodno i bolno.

A šta ako promenimo taj stav?

Zapravo, procenat orgazama tokom porođaja mogao bi onda biti mnogo veći.

Da li je moguće doživeti orgazam tokom porođaja? Zaista?

Istraživanja rađena na ovu temu u Francuskoj pokazala su da dosta mali broj žena doživljava orgazmičko iskustvo na porođaju. Oko 0,3%. Hajde neka bude da su neke žene i doživele, ali nametnuti tabui ih sprečavaju da to i priznaju. Svakako, to nije neki veliki broj žena.

Ipak, i to se dešava.

Kako, pitate se?

Tokom porođaja oslobađaju se isti hormoni kao i tokom samog orgazma. To su oksitocin i endorfin i oba su zaslužna za osećaj zadovoljstva i emotivnog povezivanja.

Oksitocin se oslobađa u ogromnim količinama. Zapravo, zahvaljujući njemu dolazi do kontrakcija materice. Beta endorfini (adenalin i noradernalin) takođe se povećavaju kada porođaj postaje bolan. Na ovaj način, hormonskim promenama, telo samo po sebi pomaže ženi da izdrži nimalo prijatan porođaj. Ispada da su ovi hormoni prirodan način da se smanji osećaj bola tokom porođaja. Pa kad su već isti kao i kod orgazma, zašto to ne upotrebiti u svrhe smanjenja porođajnih bolova.

orgazam na porodjaju

Neki su to isprobali i u praksi. Laura Kaplan Šenli, autorka knjige „Porođaj bez medicinskog nadzora“ između ostalog pisala je o ovom svom iskustvu. Nije jedina koja tvrdi da joj je mastrubacija tokom porođaja pomogla da lakše podnese trudničke bolove.

Ima logike u tome. Možda ste i sami iskusili kako prilikom orgazma sa lakoćom zaboravite na glavobolje, bol u kičmi ili bilo kakvu neprijatnost koja vas je pre toga mučila. Dakle, orgazam potire bolove.

I ne samo to!

Zapravo, seksualnost i porođaj uopšte ne treba da isključuju jedno drugo. Oni su povezani i to na najdirektniji mogući način. Pa ako nam vođenje ljubavi i stvaranje novog života može doneti zadovoljstvo, zašto ne bi i porođaj?

Postoji mnogo načina da se doživi orgazam, ali generalno se radi o stimulaciji određenih osetljivih tačaka na telu. Uglavnom je to spoljašnji deo klitorisa i taj orgazam nazivamo klitoralni orgazam.

A jeste li čuli za cervikalni orgazam? Ovo je orgazam grlića materice. Smatra se da i njega nije lako dostići iz raznoraznih razloga – a jedan od njih je i činjenica da cerviks baš i ne doživljavamo kao osetljivu tačku i ne mislimo o grliću materice na taj način. A opet veruje se da je baš tu tačka hipermoćnog orgazma – takozvana C tačka.

Grlić materice ima bitnu ulogu prilikom porođaja. Tada se otvara i predstavlja put za bebu iz mamine utrobe. Ako tom prilikom bude stimulisana C tačka – eto šansi za orgazam prilikom porođaja.

Dobro, ovo nije nešto iza čega stoje studije. Mahom su to pretpostavke.

A kako stvarno izgleda anatomija orgazmičkog porođaja?

Ono što se dešava pri porođaju jeste da beba prolazi kroz vaginalni kanal. Tom prilikom, bebina glava može da stimuliše određene osetljive tačke.

Ukoliko je buduća mama dovoljno opuštena i svesna ovih senzacija – može se desiti orgazam tokom porođaja.

Dva regiona u mozgu postaju aktivna tokom orgazma.

  • prednji cingularni korteks
  • insula

Ista ova dva regiona aktiviraju se i tokom bolnih iskustava.

Dovoljno je da se mozak malo poigra sa vama i da umesto bolnog porođaja doživite orgazmičko iskustvo.

E sad, svako od nas drugačije reaguje na bol.

  • Neko ima nizak prag bola i takvoj osobi i seksualni odnosi su bolno iskustvo, a kamoli porođaj
  • Neko odlično podnosi bol
  • Ima i onih koji znaju da je tanka linija između bola i uživanja i stalno istražuju tu marginu
  • Ima i onih koji su stidljivi i zatvoreni i kojima je sama seksualnost tabu tema i kojima uživanje u seksu deluje kao nešto neprikladno. A zamislite tek kako im izgleda mogućnost doživljavanja seksualnog vrhunca pri porođaju? Verovatno kao nešto nakaradno i nemoralno. Šteta, jer porođaj i seksualnost idu ruku pod ruku.

U zavisnosti od tog stava prema seksualnosti i otvorenosti za ovu ideju, zavisi i mogućnost da se doživi orgazmički porođaj.

Kakav je osećaj doživeti orgazam na porođaju?

Žene koje su doživele seksualni vrhunac tokom porođaja, kažu da je to najbolji orgazam u njihovom životu – najintenzivniji, najneverovatniji. Imajući u vidu i poplavu emocija koja se desi kada beba dođe na svet, mora se priznati da je ovo zaista jedinstveno iskustvo. Nije samo telesno, nego i ekstremno emocionalno.

Neke žena ga opisuju kao čudesnu euforiju koja ih je preplavila. Druge to opisuju kao gomilu leptirića kroz celo telo koji završavaju svoju igru kao produženi orgazam na porođaju.

Znamo. Sada vam je u glavi sledeća scena: Žena na stolu, oko nje nepoznati ljudi, lekari babice koje je porađaju, a ona bez ustezanja i blama – doživljava orgazam. I to ne bilo kakav, nego najjači orgazam u svom životu.

Pitate se da li svi ti ljudi okolo mogu da primete i shvate šta se dešava?

Pa, odgovor je „da“.

Šanse da će im promaći svi ti uzbudljivi zvukovi i izrazi lica su male, posebno još ako je zadovoljstvo intenzivno i produženo. No, možda baš i neće povezati sa orgazmom, jer generalno – to nije nešto što se očekuje na porođaju.

Ako razbijete tabue, dobro upoznate svoje telo i njegovu seksualnost, šanse da prilikom porođaja doživite vrhunac su veće. Naime, generalno su veće šanse da se ovo desi ženama koje inače doživljavaju orgazme. Anorgazmične osobe teško da će svoju tačku zadovoljstva baš pronaći u ovom trenutku.

To nas dovodi do sledećeg…

Kako doživeti orgazam tokom porođaja?

Ključne su dve stvari :

  • Da žena bude opuštena tokom porođaja
  • Da bude otvorena za ovu mogućnost i ovo iskustvo.

Da bi ispunio ovaj prvi uslov, bitno je da atmosfera u kojoj se žena porađa bude opuštajuća. Porođajne sale kod nas uglavnom nisu takve. Retko je dopuštena mogućnost prisustva partnera, a zapravo je možda njegova blizina baš najpoželjniji preduslov da se dostigne seksualni vrhunac tokom porođaja. To je ipak osoba pred kojom možete najviše da se opustite.

Doktori, jaka bolnička svetla i bolnički sto, bolni krikovi iz drugih porođajnih sala pored, nisu baš sinonim za opuštanje. Nije ni čudo što ovaj tip orgazma nije baš čest pogotovo u bolničkim uslovima. Mnogim ženama je pre svega bitno da emotivno budu ušuškane i opuštene, da bi uopšte mogle da osete bilo kakav orgazam.

priprema za orgazmicki porodjaj

Znači, neka relaksirajuća muzika, partner, nežni dodiri (posebno još ako su na osetljvim mestima), masaža, prigušeno svetlo…to su neki osnovni uslovi koji bi mogli biti od pomoći. Žene koje se opredele za porođaj kod kuće imaju veće šanse za ovakvo iskustvo.

Takođe i seksualna stimulacija je dobrodošla. To ne mora uključivati penetraciju. Strasni poljupci, stimulacija bradavica i masturbacija na kraju krajeva, mogu da potaknu navalu oksitocina i potencijalno oslobode orgazam. Zato je dobro da žena dobro poznaje svoje telo i zna šta joj najviše prija.

Da li će doći do orgazma prilikom porođaja?

Ne možemo da garantujemo. Nije baš da možemo sasvim voljno da utičemo na to i odlučimo da ćemo da se porodimo baš na taj način. Ipak, ovo je tema o kojoj možda treba više pričati i više je ohrabrivati. Možda ako bismo porođaj manje opisivali kao horor iskustvo, više žena ga doživi kao intenzivno, ispunjavaće, zadovoljavajuće, orgazmičko iskustvo.

Orgazmičko rađanje je prirodno. Ovo treba izbegavati?

Izgleda da je granica između bola i zadovoljstva zaista neizvesna. Samim tim, ako se porodilji daju sredstva i narkotici koji će sasvim umiriti bol (kao što je epidural) onda su i znatno manje šanse da se doživi orgazmičko rađanje. Jednostavno, potrebno je imati sačuvan „osećaj“ da bi se nešto osetilo. S obzirom da se ovakve stvari sve više daju kako bi porođaji bili što bezbolniji, onda nema ni ovakvih senzacionalnih završetaka u velikoj meri. Zbog toga su oni retkost.

Želite orgazmički porođaj?

Onda dopustite da stvari kremu svojim prirodnim tokom i izbegnite epidural .

Oslobodite stege!

Upoznajte svoje telo i budite na „ti“ sa svojom seksualnošću. Prihvatite da i porođaj može biti povezan sa tim. Prepustite se energiji i osećaju. Dopustite sebi da uživate u rađanju života. Ne opirite se toj mogućnosti.

Na Zapadu je ovakav način razmišljanja o porođaju bolje dočekan. Tamo su i uslovi za porođaj manje “stegnuti” nego kod nas. Neke žene opisuju trudove kao bolne, ali sam prolazak bebe kroz matericu kao totalno blaženstvo. Pa, zaista treba biti otvoren i za tu mogućnost i pripremiti se za to. Jedna žena je to opisala ovim rečima: “pripremala sam se više nego za diplomski i mogu reci da je vredelo! Nikad neću zaboraviti na taj osećaj“.

Na našem podneblju je još uvek malo onih koji prihvataju da je ovako nešto moguće i koji su otvoreni za koncept orgazmičkog rađanja. Komentari često mogu biti u rangu: “Ovo je totalna glupost. Nijedan porođaj nije bezbolan a kamoli lep da bi se doživeo orgazam”. Ima i onih koji misle da je ovako nešto ogavno: “Ne želim ni da pomislim na to. Odvratna mi je ta pomisao i zvuči mi kao incest.”

Orgazam pri porođaju je nešto sa čega definitvno treba skinuti tabue. Zašto ovaj sveti čin ne bi bio prijatan?

Ovo nije nešto o čemu se priča, jer generalno previše zadire u našu privatnost. Priče o seksu i orgazmu provuku se tu i tamo u šali, ali nisu baš tema ozbiljnih razgovora. I dalje su tabu.

Tu su i oni koji smatraju da je ovo previše zahtevan poduhvat za žene i da bi samo imale još jedno očekivanje više koje treba da ispune. Šta ako se to ne desi? Da li bi se onda možda zbog toga osećale loše ili manje vredne?

Mnogo je stvari na vagi! Valjalo bi da uživanje u porođaju prevagne nad horor pričama!

Naravno, ne opterećujte se time da vam orgazam na porođaju bude cilj. Svako „moranje“ samo stvara napetost. Svaka napetost je suprotnost opuštanju, bez kojeg, po svemu sudeći nema orgazma. Neka bude kako bude. Prepustite se. Važno da donesete zdravu bebu na svet . Ako bude i orgazmički – čestitamo duplo!


Napomena: Preuzimanje delova ili u celosti teksta sa sajta mojorgazam.rs je zabranjeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.