Vlažnost vagine (suvoća vagine) i njihov uticaj na orgazam

vlaznost vagine

Sadržaj teksta

Znate da je vlažnost vagine pri seksualnom odnosu znak da je sve kako treba, ali da li je to uvek tako? Da li nekada može da bude previše vlažnosti, i šta se dešava kada se pojavi suvoća vagine pre i tokom seksualnog odnosa? Sve su ovo pitanja na koja vam donosimo odgovor!

Možda ne razmišljate o tome često, ali vlažnost vagine je izuzetno važna za normalno funkcionisanje seksualnog života, ali i ginekološkog zdravlja uopšte. Zato se bacamo na rasvetljavanje ovih pojmova i prenosimo sve što smo saznali na tu temu!

Šta podrazumeva vlažnost vagine/suvoća vagine?

Vlažnost vagine je potpuno prirodna i normalna pojava. Smatra se da vagina nikada ne može biti suviše vlažna, bar tako doktori kažu. Za stvaranje vlažnosti zadužene su Bartolinijeve žlezde i one imaju funkcije koje su veoma važne za žensko seksualno zdravlje.

Vlažnost se povećava u toku predigre i u toku seksualne stimulacije.

Prirodno vlaženje vagine bez erotskih uzbuđenja se obično dešava u toku sna. Kada je vlaženje umanjeno, dolazi do suvoće vagine, najčešće uzrokovano hormonskim promenama. Najčešći su slučajevi kod žena koje prolaze kroz menopauzu, međutim postoje neke terapije koje to mogu olakšati i smanjiti. Tu su još i uzroci poput nekih lekova (uključujući i pilule za kontracepciju), skorog porođaja, alergija i psiholoških uticaja ali i same faze menstrualnog ciklusa u kojoj se žena nalazi.

Šta se smatra dovoljnom vlažnošću vagine?

Svaka žena je priča za sebe pa je tako i u ovom slučaju. Ne postoji propisano pravilo kolika količina vlažnosti je dovoljna a normalno je da neke vagine prirodno budu vlažnije od drugih. Važno je da ne bude suva vagina, jer to šteti genitalnom zdravlju žene.

Moramo spomenuti da se u toku ovulacije vlažnost povećava, takođe i u toku trudnoće. A u toku seksualnog uzbuđenja vlažnost se povećava i na samu pomisao o seksu, i pri najmanjem dodiru. To olakšava sam odnos i zapravo olakšava dolazak do orgazma.

Znate li da čak četvrtina žena koje teže doživljavaju orgazam za to krive upravo nedovoljnu vlažnost? Vlažnost vagine olakšava trenje i prodor u toku seksualnog odnosa, omogućava uživanje i lakšu kontrolu tempa i dubine penetracije. Sve to u kompletu znači lakši put do orgazma, jer u nedostatku prirodne lubrikacije, odnos može biti bolan, neugodan i nezadovoljavajući. Srećom, suvoća vagine ne mora sprečiti seksualne aktivnosti ukoliko u odnos uključite i upotrebu lubrikanata.

Ipak nije svaka žena ista i one mogu imati različite količine tečnosti koje ne zavise uvek od uzbuđenja. Nivo vlažnosti vagine nije uvek jasan pokazatelj koliko je žena uzbuđena. Naša tela ne reaguju uvek na način na koji bismo mi želeli tako da se ne može reći da manjak vlažnosti automatski znači da žena nije uzbuđena. Ne treba se osuđivati i osećati loše zbog toga i dozvoliti da to utiče na odnos sa partnerom.

Količina prirodne lubrikacije (vlažnosti) je individualna stvar a svaki duži njen izostanak može ukazivati na neki hormonski poremećaj, ginekološko oboljenje, može biti posledica uzimanja nekih lekova ali i smanjene želje za seksom kada ni ne dolazi do potrebnog nivoa uzbuđenosti.

Psihološki faktor vlaženja vagine

Jasno je da ako vas neko ne privlači i ni takozvana “napaljenost” se neće dogoditi, odnosno vlaženje vagine će se teže dogoditi ili se neće dogoditi uopšte. Znači taj slučaj je prvi u smislu psihičke blokade, i njega doživi i do 62% žena. Ono što je čudno jeste da žene ovu blokadu doživljavaju kada su sa istim partnerom više godina i privlačnost prosto nestane. Na tome se može poraditi i zajedničkim trudom se strasti mogu ponovo razbuktati.

odustvo vlaznosti vagine usled nedovoljne napaljenosti

Drugi slučaj psihološke blokade leži u stresu. Stres utiče snažno i krišom, jer nekada ne možemo da otkrijemo uzrok problema a prošli smo sve lekarske provere. Tada je gotovo sigurno da je u pitanju stres. Pojačan stres utiče na hormone koji dalje uzrokuju smanjivanje i promenu u vaginalnoj sekreciji odnosno vlaženju. Za promene u vlažnosti vagine pod uticajem stresa rešenje je u opuštanju, rasterećivanju – premošćivanju stresnih situacija. Ponekada je potrebna i psihoterapija. Dok se ne dođe do vraćanja u normalu, uvek pri ruci možete imati neki lubrikant koji će vršiti funkciju vlaženja.

Psihološka blokada se može dogoditi i zbog mnogih drugih stvari – na primer nakon porođaja ili u samoj trudnoći. Međutim, tada se vlažnost vagine ne prekida u potpunosti, ona se i dalje dešava prirodno ali u stanjima seksualne uzbuđenosti ona izostaje. Razlog tome je ili strah za sam plod ako je trudnoća u pitanju, ili trauma nakon porođaja, bol u vagini. Za ova stanja je potrebno strpljenje, upornost, razgovor između partnera ali i poseta lekaru koji će savetovati šta i kako dalje.

Zdravstveni faktor vlaženja vagine

Nekada određeni zdravstveni problemi mogu izazvati suvoću i nedovoljno prirodno vlaženje vagine. To mogu biti hormonski poremećaji, neke bolesti ginekološkog tipa, uzimanje pilula za kontracepciju, lekovi i terapije vezane za druge bolesti (npr. antidepresivi) kao i stres koji može doprineti da se ne proizvodi lubrikacija u dovoljnoj meri.

Hormonski poremećaji u kojima je nivo estrogena smanjen obično rezultuje smanjivanjem vlažnosti, tada vaginalni zidovi postaju manje vlažni i elastični.  Ovi slučajevi su izuzetno česti tokom i nakon menopauze jer tada nivo estrogena drastično opada. U tom slučaju je neophodno posetiti lekara da se utvrdi da li je potrebna hormonska terapija, ili možda dodatak lubrikanata na vodenoj bazi ili nešto slično.

Kada su lekovi i terapije u pitanju kao uzrok suvoće vagine, takođe je neophodno savetovanje sa lekarom koji će dalje ili promeniti terapiju ili dodati nešto za pomoć vlaženja vagine. Često čak i neki lekovi za alergiju ili prehladu mogu da poremete vlažnost i sekreciju vagine, pa obratite pažnju i na to i potražite savet. Isti je slučaj i kada su u pitanju ginekološke bolesti, u tom slučaju lekar ima najbolje i najdugoročnije rešenje.

Da li vagina može biti previše vlažna?

Ovde ćemo se bazirati na prirodnoj lubrikaciji vagine u toku seksualnog uzbuđenja, jer u normalnom stanju, vagina ne može biti previše vlažna već tačno onoliko koliko je organizmu potrebno. Ovde isključujemo stanja bolesti i sekrecije koja je produkt upale ili infekcije, kada se ona može povećati.

Čak i ako vam partner kaže da ste suviše vlažni, to nije istina. Retki su momenti kada žena proizvede preveliku količinu vlage i time smanji ugodnost penetracije. To se obično može čuti kada su u pitanju maratonski seksualni odnosi, odnosno kada se seks dešava više puta, jedan za drugim. Postoje svedočenja koja kažu da se tada ili poveća količina vlažnosti, ili potpuno izgubi iako je želja još uvek prisutna.

U momentu kada žena doživljava orgazam, njene žlezde mogu izlučiti veću količinu sekrecije i izbaciti je u mlazu poput muške ejakulacije. Ženska ejakulacija nije česta, ali nije nemoguća. Smatra se da je mogu iskusiti i žene koje inače ne doživljavaju ovakav orgazam, ako se stimuliše njihova G tačka, ali za to je potrebno malo vežbe.

Zaključak je jednostavan, vlažnost vagine je uslovljena stimulacijom i retko kada je može biti previše, to je samo lični utisak i stoga – bez brige!

Suvoća vagine u toku seksualnog stimulisanja

Zapravo najbolje bi bilo reći – vaginalna suvoća usled seksualnog neuzbuđenja! Nekada je razlog ovome toliko jednostavan da je to i neverovatno – predigra. Nedovoljna i “mlaka” predigra je uzrok suvoće vagine u toku seksualnih stimulacija kod više od 50% žena. Zato treba porazgovarati sa partnerom, objasniti mu gde da vas dodiruje i kako da vas stimuliše i da se sama predigra produži onoliko vremena koliko vam je potrebno.

A da li ste znali da postoji trend “suvog seksa” za njegov užitak? Da, koliko god da ovo čudno zvuči, istina je, mnoge žene na istoku i u Africi praktikuju ispiranje vagine antisepticima, alkoholom pa čak i izbeljivačem da postignu suvoću vagine. Veruju da će suvoća vagine dovesti do većeg užitka kod muškarca što je apsolutno pogrešno.

Jedino do čega može da dođe jeste da prezervativ pukne, da dođe do povrede, upale i prenosa polnih bolesti (usled povećanih šansi za pucanje prezervativa). Čak ni muški užitak nije veći jer bez lubrikacije, prodor je otežan, trenje gotovo bolno i za njega, prosto ceo proces je vrlo diskutabilan. Iako se ovo praktikuje, u pitanju je samo mit da je suvi seks za bilo čiji užitak. Osim ako niste SM fanovi, ali i tada su veće šanse za povredu nego za bilo šta drugo.

Treba imati na umu da čak iako je na početku odnosa vagina bila dovoljno vlažna, telo ipak neće moći da održava isti nivo lubrikacije ukoliko odnos potraje duže pa se kada se priroda lubrikacija “potroši” a odnos i dalje traje preporučuje upotreba odgovarajućeg lubrikanta kako penetracija ne bi postala bolna.

Kako povećati vlažnost vagine

Ako ste i vi među ženama koje su se nekada zapitale “kako da ovlažim” kako bi vaš seksualni odnos bio prijatniji a verovatnoća za dozivljavanje orgazma veća u nastavku možete pročitati neke od saveta i stvari na koje treba da obratite pažnju kada je ova tematika u pitanju.

Održavanje zdrave vaginalne flore i adekvatna nega

Zaboravite na upotrebu bilo kakvih agresivnih preparata koji će dodatno isušiti vašu kožu već odaberite one sa optimalnom pH vrednosti i sastojcima koji će održavati prirodnu vaginalnu vlažnost. Žene su često sklone da se usled straha od neprijatnih mirisa prečesto tuširaju što takođe može poremetiti vaginalnu floru iako joj je često dovoljna samo mlaka voda da bi se ona održala čistom, naravno ukoliko trenutno niste pod nekom upalom ili infekcijom.

Možete praktikovati i vaginalno naparavanje koje podrazumeva da čučnete preko lavora vruće vode koji sadrži razne lekovite biljke i da na taj način kroz paru upijete njihove lekovite sastojke i očistite vaše intimne delove. Adekvatna briga o intimnom zdravlju dovešće i do većeg seksualnog uživanja.

Predigra, predigra, predigra

Kako bi se žene dovoljno opustile i pripremile za seksualni odnos, potrebno je posvetiti dosta vremena predigri. Ovde ne treba žuriti jer što je predigra duža to će će žlezde imati više vremena da proizvedu potrebnu lubrikaciju. Žensko telo traži adekvatnu ljubavnu predigru a to je nešto što dosta muškaraca zaboravi pa se žena proglasi frigidnom a zapravo se samo nije dovoljno pripremila i otvorila za spajanje sa muškarcem. Počnite od spolja ka unutra, posvetite pažnju svim delovima tela i postepeno gradite uzbuđenje pre nego što pređete na genitalije.

Neka partner samo stavi dlan na vašu vulvu i drži ga tako nego vreme dok se npr. gledate u oči a zatim neka počne sa nežnim pokretima prateći reakcije vašeg tela. Vrlo često muškarci čim osete prvu vlažnost vagine iniciraju ulazak u partnerku što je za mnoge žene veoma prerano. Tao seksualnost kaže da žena treba da “pusti tri vode” kako bi bila spremna za odnos a prevremena penetracija osim što može dovesti do bolnijeg odnosa jer još uvek nije postignuta odgovarajuća vlažnost smanjuje i šanse za orgazam kod žena.

U toku predigre možete koristiti i različite seks igračke.

vibratori i seksi igracke

Njihova upotreba neće zameniti muškarca već će podići uzbuđenje na viši nivo i omogućiti da se određene erogene zone stimulišu na drugačije načine.

Otvorenost u odnosu

Ukoliko se stidite da kažete i pokažete šta vam prija ili ne prija to može uticati u određenoj meri da vagina ne bude dovoljno vlažna jer ako vas partner ne stimuliše na način koji vam prija i odgovarajućim intenzitetom neće doći ni do potrebnog nivoa bliskosti i intimnosti među partnerima. Zato, budite slobodni i otvoreni, ako do sada to niste bili, razgovor o ovakvim temama možete započeti preko poruka kako biste se oslobodili a zatim nastavili i da uživo vašeg partnera vodite otvoreno u istraživanje vaših erogenih zona.

Lubrikanti kao pomoć za dodatnu vlažnost vagine

Nema onih koji nisu čuli za njih a bogami i probali iste. Bilo da se opredelite za one sa ukusima, one koji proizvode osećaj hlađenja ili grejanja, uljane ili na bazi vode, svaki je super pomoć i dodatak za dobar seksualni odnos.

Ipak, malo ćemo se bazirati na one koji su od pomoći i za zdravstveno stanje. Tada nisu u pitanju baš lubrikanti kakvi vam padaju na pamet, već lubrikantne kreme (kreme za vlaženje), čepići i vaginalete koje za cilj imaju ovlaživanje vagine. Oni se obično preporučuju kada je suvoća vagine uzrokovana hormonskim promenama i kada se prirodna lubrikacija izgubi u potpunosti.

Lubrikanti kao deo seksualnih rutina su druga stvar. Olakšavaju i začinjavaju seksualni odnos i možete ih nabaviti bez recepta i posebne preporuke. Možete ih koristiti na početku odnosa ukoliko postoji potreba za tim ili u toku odnosa kada ponestane prirodne lubrikacije.

Postoje oni uljani i oni na vodenoj bazi. Ovi na vodenoj bazi se brže suše i ne ostavljaju osećaj masnoće, te se stoga i brže troše, ali smatra se da su zdraviji od uljanih. Uljani su masni, duže traju, ali postoji mišljenje da čestom upotrebom mogu uzrokovati promene vaginalne flore.

Dovoljna hidratacija organizma

Unos optimalne količine vode na dnevnom nivou je veoma bitan iz raznoraznih razlga i to ste sigurno čuli već bezbroj puta. Međutim, da li ste znali da nedovoljna hidratacija osim što utiče loše na izgled vaše kože može dovesti i do smanjene lubrikacije. Razlog više da redovno pijenje vode uvedete u vašu rutinu.

Prirodnim putem do veće vlažnosti vagine

Postoje i prirodni lubrikanti koji su karakteristični za tajne orijentalnih seksualnih eksperata. To su ulja prirodnog porekla poput kokosovog, arganovog kao i ulje sa vitaminom E. Zapravo vitamin E je čest dodatak i kupovnim lubrikantima jer se smatra da ojačava i neguje kožu, a tako i sluzokožu. Ipak i kada su prirodni lubrikanti u pitanju, postarajte se da su prečišćeni da ne bi došlo do upale intimnih područja.

Svakako lubrikanti su samo pomoćna sredstva koja olakšavaju i pomažu oko suvoće vagine, ali nisu trajna rešenja.

Koja hrana povećava vlažnost vagine

Osim dovoljnog unosa vode, treba obratiti pažnju i na zdrav način ishrane jer i on donekle može imati uticaja na to da se poveća lubrikacija kod žena. Namirnice koje se preporučuju su slatki krompir, tamnolisnato povrće, avokado, semenke i koštunjavo voće, jabuke, hrana bogata omega 3 masnim kiselinama, vitaminom E i fitoestrogenima. Dodatno, možete uzimati ulje noćurka a neki lekari preporučuju i konzumiranje kapsula vitamina E ili njihovu vaginalnu aplikaciju. Izbegavajte šećer, alkohol, kafu i druge namirnice koje svakako ne spadaju na listu najzdravijih.

Kada se treba javiti lekaru

Vreme da se poseti lekar je onda kada se u dužem vremenskom  periodu javi suvoća vagine koja vam znatno otežava seksualne odnose i dolazak do orgazma. Ukoliko je vlažnost vagine smanjena usled manjka estrogena može se razmotriti terapija bioidentičnim hormonima koji u velikoj meri mogu popraviti stanje. Takođe potrebno je javiti se lekaru i ako se prirodna sekrecija vagine promeni bilo po boji, gustini ili mirisu. Ovakve pojave su obično povezane sa upalama, infekcijama i nekim bolestima, i neophodna je određena terapija da se stanje popravi i vrati u normalu.

terapija ginekologa kod problema suvoce vagine

Međutim, treba znati i da postoje faze u toku ciklusa kada je prirodno prisutna suvoća vagine pa čak i ako ste uključili dovoljno predigre i stimulišete se na način koji vam odgovara do dovoljne lubrikacije neće doći pa tada slobodno uključite lubrikante.

Faze ciklusa i hormoni igraju veliku ulogu kada je u pitanju vlažnost vagine i mogućnost doživljavanje orgazma u tim periodima zato nemojte odmah dizati paniku ako tamo dole niste dovoljno vlažni, možda se samo nalazite u toj fazi ciklusa (dovoljnu prirodnu lubrikaciju obezbežuju ovulatorna i luteinska faza ciklusa). Prednost ovulatorne faze pored potrebne vlažnosti koju će imati vagina jeste i ta što ste tada prirodno više orgazmičniji.

Hijaluronska kiselina – pomoć za suvu vaginu

Kako je hijaluronska kiselina sastavni deo naše kože tako je i sasvim logična njena sve veća primena i u genitalnoj regiji žena. Njenom aplikacijom smanjuje se suvoća vagine kako u menopauzi tako i u reproduktivnom periodu žene a ono što posebno privlači lepši pol jeste to što ona doprinosi i lakšem postizanju orgazama jer se njenom primenom može uvećati g tačka tj. g zona kod žena. Ovakvi tretmani obavljaju se u ordinacijama estetske medicine i sve su popularniji kod pripadnica lešeg pola.

Takođe, osim estetskog zahvata koji nije nimalo invazivan mogu se koristiti i vaginalete koje u sebi sadrže hijaluronsku kiselinu i koje će obezbediti optimalnu vlažnost vaginalne služokože i tako smanjiti brojne neprijatnosti.

Vaginalna laserska terapija – pospešuje hidriranost i vlažnost vagine

Postoje i laserski tretmani vagine koji povećavaju vlažnost i oni postaju sve popularniji. Laserski tretman podrazumeva uvođenje staklene cevi unutar vagine a zatim i nastavka sa laserom. Tada se tretira cela vagina iznutra i pospešuje se lučenje sekreta i vlažnosti koja je neophodna za zdravlje ali i užitak žene. Potrebno je više tretmana, a oni koju su se podvrgnuli ovoj proceduri kažu da stvarno pomaže.

Sve u svemu vlažnost vagine je važna kako za zdravlje, tako i za sam užitak u toku seksualnih odnosa. Orgazam je u mnogo čemu uzrokovan upravo vlažnošću vagine jer će penetracija biti znatno olakšana a sigurno su retki muškarci koji će zameriti preterano vlaženje kod žena jer je vlažnost tokom odnosa i generalno uzbuđenja potpuno prirodna. Ipak vodite računa o zdravlju i funkciji reproduktivnih organa a čak i ako vlažnost ili suva vagina nisu vaš problem, posetite lekara i zatražite savet što zbog informisanja što zbog prevencije.


Napomena: Preuzimanje delova ili u celosti teksta sa sajta mojorgazam.rs je zabranjeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.