Vođenje ljubavi – definicija. Da li je isto što i seks?

romanticno vođenje ljubavi

Sadržaj teksta

Da li su vođenje ljubavi i seks jedno te isto ili ima razlike? Pročitajte. Možda tu leži razlika između seksualnih odnosa sa orgazmom i onih bez njega.

Ako ste do sada poistovećivali vođenje ljubavi i seks, dobro čitajte redove koji slede. Ima razlike koja nimalo nije zanemarljiva, bar kada je u pitanju dostizanje orgazma.

Ako jezički gledamo, definicija vođenja ljubavi je možda samo lepši način da se nazove seksualna aktivnost između dvoje ljudi.

Fizički gledano, dođe mu na isto.

Pa u čemu je onda ta razlika? pitate se.

Pa – u onome što se ne vidi sa strane i nije očigledno.

Vođenje ljubavi je mnogo intimniji i emotivniji čin koji karakteriše dublja povezanost između partnera.

Romantično vođenje ljubavi vs sex

Seksualni odnos dvoje ljudi ne mora nužno biti inspirisan ljubavlju kao emocijom. Nekad je to čista telesna potreba i požuda i moguće je imati seks bez ljubavi.

Ipak, emocije mogu da podignu seks na jedan viši nivo i slobodno možemo reći da je vođenje ljubavi taj nivo. Ono podrazumeva mnogu veću intimnu i emotivnu povezanost između partnera, posvećenost odnosu, više pažnje, više poverenja – sve to može na kraju da dovede i do većeg zadovoljstva pa i do očekivanog orgazma.

U suštini, ovo je način da se kroz dodir i fizički kontakt izrazi ljubav prema nekome.

Krajnji cilj ovog čina ne mora biti orgazam – već vođenje ljubavi samo po sebi treba da bude neki vid zadovoljstva. Naravno, poželjno je da bude i orgazma, a kada ima pažnje, ljubavi, dogovora i razumevanja, onda je i on korak bliže.

Seks je sa druge strane lišen tog emotivnog aspekta i fizičko zadovoljstvo i orgazam su mu osnovni cilj.

To ne znači da je on samim tim izazovniji i interesantniji i da je vođenje ljubavi dosadno, sporo, nešto isključivo poput scena u romantičnim filmovima.

Istina je da postoji to nežno vođenje ljubavi i ako do sada niste – svakako bi trebalo da ga isprobate. Omogućava da natenane i potpunosti uživate u svakom pokretu . No, i strastveno vođenje ljubavi je jedinstven i ispunjujuć doživljaj za sebe.

Evo nekih osnovnih razlika u odnosu na „samo seks“.

Neverbalna komunikacija tokom vođenja ljubavi

Oni koji potenciraju razliku između seksa i vođenja ljubavi, ističu i neverbalnu komunikaciju kao nešto što je neizostavni deo kada se vodi ljubav sa nekim. Iskazivanje telesne ljubavi prema nekome dopunjuje se različitim oblicima iskazivanja i pokazivanja nežnosti kao što su zagrljaji, poljupci, razmena pogleda, držanje za ruke…

Kada je seks u pitanju, onda je centar dešavanja fizičko zadovoljstvo i sama penetracija (ako se radi o vaginalnom ili analnom seksu).

Tao praksa i vođenje ljubavi – pražnjenje energije ili njeno punjenje?

Kada je tao praksa u pitanju, onda je seksualni odnos fokusiran na razmenu energije između partnera. Ne samo da se posle toga možete osećati kao da ste napunili baterije, već se smatra da ovakav vid odnosa utiče pozitivno na celokupno zdravlje. Zato je izbor partnera sa kojim stupate u seksualni odnos jako bitan.

Da bi do ovoga došlo, potrebno je da oba partnera budu podjednako uzbuđena i spremna za seksualni odnos. Ženama u tom smislu treba malo više pažnje odnosno potrebna je predigra.

Ljubljenje, dodiri, maženje i sve ono što priprema ženu za seks teže se sprovodi ako u priču nije uključen i faktor ljubavi. Razmena energije počinje već na ovom koraku.

spremnost partnera za seks

Kada oba partnera uđu sa istim stepenom zagrejanosti u seksualni odnos, onda će i njihova energija vibrirati na sličnoj frekvenciji. Rezultat mogu biti istovremeni orgazam, ali i višestruki orgazmi nakon kojih se partneri osećaju preporođeno.

Tuširanje nakon vođenja ljubavi je još jedna od stvari koju Tao praksa ne preporučuje. Energija koja se razmeni pri spajanju dva tela u seksualnom odnosu može nestati nakon tuširanja.

Kod seksa nije uvek tako.

U sam seksualni odnos koji podrazumeva penetraciju može se ući i bez emocije, bez predigre, a samo svršavanje kod ovog čina je u tao praksi okarakterisano kao odliv energije. Ovo je razlog zašto smo nakon seksa umorni i pospani. Jasno je da ovakav protok energije ne vodi ka opštem blagostanju partnera.

Zato, pažljivo birajte partnera i vodite ljubav, a nemojte samo da upražnjavate seks.

Vreme posle vođenja ljubavi i posle seksa nije isto

Kao što smo rekli, sa nekog duhovnog i emotivnog stanovišta, seks se može različito tumačiti. No, nije razlika samo u tome, nego i u onom osećaju posle tog čina. Da li ste vodili ljubav ili samo imali seks sa nekim – reći će vam taj osećaj posle.

  • Nakon vođenja ljubavi partneri se osećaju emotivno bliskije i to ih još više povezuje. Najčešće će imati potrebu da i dalje budu u bliskom telesnom kontaktu, da se smeju, budu zagrljeni, provode lepe trenutke zajedno, da se češkaju, maze i što više vremena provedu upijajući lepu energiju svog parnera.
  • Nakon seksa ostaje osećaj fizičkog zadovoljstva, ali ova potreba za daljim bliskim kontaktom i razmenom emocija može i da izostane. Najčešće partnerima treba samo kvalitetan san. Ne samo to, nego emocije nakon seksa uopšte ne moraju da uključuju ljubav, pozitivne osećaje. Često se javlja i osećaj srama, kajanja i slično – čega kod istinske ljubavi ne bi trebalo biti.

Razgovori nakon seksualnog odnosa takođe mogu biti indikator ima li tu ljubavi ili je samo fizička aktivnost u pitanju.

  • Ako se nakon seksa vode razgovori o vezi, njenoj budućnosti , planovima, zajedničkim momentima, verovatno je u aktivnost bilo uključeno i dosta emocija.
  • Nakon seksa razgovora ne mora biti ili može ići u potpuno nepovezanu priču

Vođenje ljubavi obično traje duže

Ovo pre svega zato jer ono počinje i pre pre kreveta.

Pre svega, potrebno je emotivno se povezati sa nekim, a to zahteva neko vreme, upoznavanje, razgovore, razmenu misli, ideja, stavova, osećanja, poglede, osmehe, pažnju, podršku pa i vođenje ljubavi preko poruka.

Seks možete imati i sa strancem – i tu se najbolje vidi razlika. To je osoba koju niste stigli da dobro upoznate i razvijete emotivni odnos sa njom.

No, i ako izuzmemo ovo što ide pre samog seksualnog čina, smatra se da vođenje ljubavi traje duže pa tako nekada može trajati i satima. Ono, za razliku od seksa, nije usmereno samo na sopstvenu fizičku potrebu već se u celom dešavanju vodi računa i o potrebama, željama i osećanjima partnera. Nije samo uzimanje – nego je i davanje. U to smislu, ono zahteva više vremena i takvo iskustvo sigurno će trajati duže od 3-5 minuta.

Kod seksa su stvari znatno ubrzane, zadovoljenje potrebe je prioritet i često može biti gotovo za manje od 3 minuta.

Da li se ponavlja?

Poslednji indikator koji stvara razliku između ljubavi i seksa jeste ponavljanje.

U seks se može uleteti i na jednu noć i bez ponavljanja. Međutim, ako ponavljate to iskustvo sa jedim istim partnerom više puta za redom – verovatno su posredi i neke emocije.

Vođenje ljubavi prvi put – kako da prepoznate o čemu je reč?

Prvi seks ne mora da bude uvek bajkovito iskustvo. U njega se često uđe brzopleto, iz radoznalosti, trenda, potrebe da se dopadnemo partneru ili ko zna kojih razloga. No, ako je vođenje ljubavi u pitanju, šanse da ovo ostane lepa uspomena su veće.

A kako prepoznati o čemu je reč? Hajde da ukratko na jednom mestu rezimiramo prethodno rečeno.

U pitanju je vođenje ljubavi ako:

  • seksualni odnos iniciran je emocijama, a ne fizičkom potrebom
  • tokom odnosa ima dosta poljubaca, dodira, nežnih reči, kontakta očima
  • nema žurbe, ostavljate dovoljno vremena da uživate u svakom činu i učinite ga posebnim
  • nije fokus samo na sopstvenom zadovoljstvu već i na ispunjenju partnerovih želja i potreba
  • seks je više romantičan i nežan, nego „prljav“
  • nakon seksa javlja se potreba za bliskoću

A kako voditi ljubav?

Ne postoji konkretno uputstvo kojeg se treba pridržavati. Kada je ovaj vid iskazivanja ljubavi prema nekome u pitanju, kada je prisutno poverenje u partnera, onda se spušta gard i u obzir dolazi sve ono što vama kao paru prija.

kako voditi ljubav

Vođenje ljubavi nije fiksna veličina. To je veština koja se vremenom unapređuje.

Poze za vođenje ljubavi

Neke poze u vođenju ljubavi su nežnije i intimnije od drugih, pa su u tom smislu možda pogodnije za one ranije faze upoznavanja sa partnerom na ovaj način. To su one poze gde ste licem i telima okrenuti jedno ka drugom.

Ovakve poze, bez obzira na to da li je muškarac gore, a žena dole ili obrnuto, da li su ležeće ili sedeće, omogućavaju da se tokom odnosa razmenjuju poljupci, dodiri, reči, pogledi.

Najbolje poze za vođenje ljubavi su one koje vam donose najveće zadovoljstvo.

To nekad zavisi i od anatomije. Ne kažemo da je veličina penisa bitna, nego tehniku treba prilagoditi veličini i kompatibilnosti tela. Nekim ženama za dostizanje orgazma više prija duboka penetracija, nekima odgovara pristup otpozadi. Individualno je i svaki položaj se može pretvoriti u vođenje ljubavi – ako ima ljubavi.

Naravno, nisu zanemarljive ni seksualne fantazije koje se u ovakvim vezama lakše iznose na videlo i sprovode u delo.

Seksi igračke pri vođenju ljubavi

Kada postoji poverenje i ljubav u seksualnom odnosu, onda postoji i otvorenost za ispitivanja novih metoda i načina za dostizanje vrhunskog užitka u seksu. Tome mogu doprineti i razne seksualne igračke. Iako vam ovo možda više liči na prljavi seks nego na vođenje ljubavi – nije tako. Dokle god se celoj ovoj aktivnosti pristupa sa pažnjom i potrebom da onaj drugi bude zadovoljan i doživi orgazam, dokle god je način da se razmeni ljubavi – nije „samo seks“.

Biti vešt u vođenju ljubavi je nešto što se može uvežbati i seksualne igračke apsolutno mogu biti dodatak koji će tu veštinu dovesti na viši nivo. Sve dolazi u obzir: od vibratora, dildo-a , pa do lisica, poveza za oči i seksi rukavica.

Zašto je ovo dobro imati na umu?

Imajte na umu da vremenom neke stvari koje se ponavljaju, pređu u dosadu i rutinu. Na ovaj način se vođenje ljubavi može izvaditi iz te zamke.

Evo, za početak ovako…

Vođenje ljubavi sa povezom na očima

Specifičan doživljaj i jednostavan način da promenite način vođenja ljubavi i doživite veće zadovoljstvo. Potrebno je samo da jedno od vas, ili oboje, nosi povez na očima tokom odnosa. Na ovaj način se bolje možete fokusirati na onaj nevizuelni deo vođenja ljubavi i staviti fokus na taktilne senzacije i na ono što čujete. Ista stvar sa povezom na očima može vam delovati duplo bolje i uzbudljivije i približiti vas orgazmu.

Pored ovih „nevizuelnih metoda“, dobro je da znate i one neverbalne koje čine da se seksulni odnos vodi u pravom smeru.

Neverbalne taktike vođenja ljubavi koje povećavaju zadovoljstvo – kako da daš povratnu informaciju partneru

Duboko disanje i stenjanje neverbalno pokazuju da li je partner na dobrom putu. Naučite da razaznajete kako vaš partner komunicira pomoću njih. Neki radije ne ispuštaju nikakve zvuke kada im je posebno dobro, neki dišu sporije, neki brže i glasnije. Znači, ovaj jezik vođenja ljubavi nije univerzalan.

Pokaži, nemoj da govoriš – je druga metoda koja bez reči može da stavi do znanja partneru šta prija, a šta ne. Držite partnera za ruku i napravite pokret koji želite odgovarajućom brzinom i pritiskom na mestu koje volite.

Takođe, i samim prilagođavanjem dodira kroz pokret tela možete svom partneru staviti do znanja kako vam nešto prija.

Neobična mesta za vođenje ljubavi

Ko kaže da je ovo aktivnost vezana samo za spavaću sobu. Kao što je apsolutno svejedno u kojoj ćete pozi telesno iraziti ljubav prema nekome, tako je svejedno i gde će to biti.

Dobro, možda ne baš sasvim svejedno.

Vođenje ljubavi na plaži deluje romantično, a koliko je izvodljivo u praksi? Zavisi koliko vam je potrebno da imate svoju privatnost. Na plaži, sve i da je vaša privatna, nije vam baš zagarantovana. No, ostavićemo ta razmatranja vama.

Ako baš želite da bude u vodi, možete da probate vođenje ljubavi u kadi.

vođenje ljubavi u kadi

Imajte na umu da uprkos vlažnoj sredini treba da dobro poradite ne predigri – voda ipak nije dobar lubrikant.

A vođenje ljubavi za vreme menstruacije?

Može i to, ako vama tako odgovara. Nije zabranjeno, ništa se loše neće desiti – osim možda malo nereda. No, imajte na umu da seksualni odnosi svakako uključuju izlučivanje raznih formi telesnih tečnosti: od znoja do sperme. Jedini je problem što fleke od krvi mogu biti malo teže za uklanjanje, pa u tom smislu treba voditi računa.

Vođenje ljubavi tokom menstruacije smatra se čak i korisnim. Mnoge žene osećaju veći stepen uzbuđenosti u tom periodu, imajući u vidu da pred sam ciklus hormoni mogu da stvore i napetost i nervozu, pa je teže opustiti se i uživati u vođenju ljubavi.

Takođe, smatra se da hormoni koji se oslobađaju tokom orgazma mogu smanjiti intenzitet menstrualnih grčeva. Uostalom, koga još bilo šta boli tokom orgazma? Teško je u isto vreme fokusirati se na obe ove senzacije.

Na kraju, ništa manje bitno, vođenje ljubavi tokom menstruacije može biti čin koji će dodatno zbližiti partnere.

Vođenje ljubavi bez zaštite

Generalno je prihvaćena ideja da je vođenje ljubavi bez zaštite mnogo prijatnije nego sa kondomom. Međutim, to ne mora biti tako. Kondoma danas ima različitih, uključujući i one koji su zamišljeni da povećavaju zadovoljstvo (rebrasti, sa lubrikantima, koji stvaraju osećaj golicanja ili bockanja ….). Sve u svemu, vođenje ljubavi sa kondomom se itekako preporučuje. Dodatno, njegova upotreba može da učini da se bezbrižnije posvetite samom činu vođenja ljubavi, bez razmišljanja o posledicama u vidu neželjene trudnoće. Kada je odnos oslobođen stega, onda je i orgazam bliže i vođenje ljubavi je prijatnije.

Upotreba kondoma se više vezuje za seks, dok vođenje ljubavi podrazumeva već izvesnu dozu poverenja između partnera kada su u pitanju polno prenosive bolesti i trudnoća. Onog momenta kada partneri požele da imaju potomstvo, vođenje ljubavi bez zaštite je osnova od koje se kreće. Na vama je da utvrdite iskreno na kom je nivou vaša veza i da igrate bezbedno.

Kad sve saberemo i oduzmemo, možemo zaključiti vođenje ljubavi je viši nivo seksa. Ne mora da bude ni odmereno, jednolično, dosadno, „moralno prihvatljivo“ i apsolutno sme da bude maštovito, neobično, može da uključuje razne igre, fantazije, seksualne igračke. Na vama je kako ćete vi realizovati svoj način izražavanja ljubavi i privrženosti nekome telesnim putem i na koji način ćete tu svoju veštinu razvijati tokom vremena.


Napomena: Preuzimanje delova ili u celosti teksta sa sajta mojorgazam.rs je zabranjeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.