Anorgazmija – zašto se javlja nemogućnost dostizanja orgazma

anorgazmija

Sadržaj teksta

Saznajte šta je tačno anorgazmija i ima li ona neka svoja pravila. Ponekad, kada se suočite sa problemom – on nestane. Nije uvek tako jednostavno, ali ipak pročitajte.

Ne znate šta je anorgazmija?

A da li možete pretpostaviti da postoje ljudi koji ne znaju ili su zaboravili šta je orgazam?

Ako ste se prepoznali, nastavite dalje sa čitanjem jer možda se baš ovde među ovim redovima krije potencijal za vaš orgazam.

Objasnićemo potanko sve. Počnimo od onog osnovnog:

Šta je anorgazmija?

Verovatno vam i sam naziv govori puno. Anorgazmija je nemogućnost dostizanja orgazma prilikom seksualnog odnosa ili seksualne stimulacije.

To je prosto i jednostavno objašnjenje pojma.

Međutim, nije tako jednostavno objasniti zašto se ovo dešava, jer na to utiče dosta faktora. To zapravo dovodi do toga i da imamo više vrsta anorgazmije.

Pre nego što se pozabavimo vrstama, hajde da vidimo šta anorgazmija jeste, a šta nije i kako je prepoznati.

Simptomi anorgazmije

Anorgazmija je problem koji se javlja i kod muškaraca i kod žena. Kod žena se javlja nešto češće. Smatra se da 5-10% žena ima ovaj problem i da nisu iskusile orgazam uopšte. Nešto veći broj je onih koje su doživele orgazam, ali ga iz nekog razloga više ne mogu dostići.

Često se anorgazmija opisuje i kao frigidnost kod žena. Međutim, to ne mora da bude isto. Frigidnost je više odsustvo seksualne želje i potrebe za seksom, pa čak i averzija prema seksu. Anorgazmija je deo te slagalice – ali ne mora da bude. Kada je anorgazmija u pitanju, ne mora da pati i libido – ali vrhunac seksualnog zadovoljstva je taj koji izostaje.

Dakle, ovde se radi isključivo o nemogućnosti dostizanja seksualnog vrhunca onda kada postoji seksualni stimulans.

Vrste anorgazmije

Postoje različiti oblici anorgazmije u zavisnosti od toga da li je problem celoživotni ili se dešava samo u određenim trenucima i pod određenim okolnostima.

Tako postoje:

Primarna anorgazmija – na neki način urođena i podrazumeva situaciju kada osoba iz određenih razloga, nikada u životu nije imala orgazam

Sekundarna anorgazmija – podrazumeva situaciju kada je osoba imala iskustva sa orgazmom u nekom ranijem periodu, ali sada iz određenih sekundarnih razloga ne može da ga doživi.

Situaciona anorgazmija – podrazumeva nemogućnost doživljavanja orgazma samo u određenim situacijama, dok se u nekim drugim može doživieti. Primera radi, osoba može doživeti orgazam prilikom masturbiranja, ali prilikom seksualnih odnosa sa partnerom ne dolazi do tog iskustva.

Opšta anorgazmija – nemogućnost dostizanja orgazma ni na koji način.

Zašto dolazi do ovoga?

Lako bi bilo da je uzrok jedan – ali nije. Stvar je kompleksna, a evo o čemu se radi.

Uzroci anorgazmije

Pre nego što objasnimo koji je uzrok anorgazmije, hajde da kratko objasnimo uzrok orgazma.

Orgazam je senzacija intenzivnog zadovoljstva koji se dešava tokom seksualne aktivnosti – sa partnerom ili bez njega. Nastaje pod dejstvom raznih fizičkih, psihičkih, ali i emotivnih fakotora. Kada dođe do problema u nekom od ovih faktora bitnim za ostvarenje orgazma – može da se javi anorgazmija.

U skladu sa tim, uzroci anorgazmije mogu biti fizički, psihički i emotivni, a neretko i kombinacija nekoliko njih.

· Fizički uzroci anorgazmije – u ovu grupu možemo svrstati sve one faktore koji fizički ometaju dostizanje orgazma. To mogu biti neke bolesti, ginekološki problemi, bolni seksualni odnosi, lekovi koji utiču na raspoloženje ili na cikrulaciju, starenje i promene u organizmu izazvane time, loše životne navike koje utiču na zdravlje našeg organizma kao što su recimo pušenje, alkohol ili zloupotreba opojnih supstanci. Znači, to su neki faktori koji telo čine fizički nesposobnim za dostizanje orgazma.

psihički uzroci anorgazmije

· Psihički uzroci anorgazmije – oni su okidači ovog problema i onda kada fizički uzroci anorgazmije ne postoje. Na primer, stres, prepterećenost, depresija, anksioznost, stav prema svom telu, stidljivost, sampouzdanje, odnos i stavovi prema seksu i slično, doživljaj seksa kao nečeg sramotnog, posledice seksualnog zlostavljanja.

· Emotivni uzroci anorgazmije – ovi uzroci mahom su posledica loših partnerskih odnosa: neodstatak poverenja između partnera, nerešeni problemi u vezi, loša komunikacija u seksu

Neki od ovih uzroka imaju jači utiacaj na žene, pa ćemo tome posvetiti naredni deo.

Anorgazmija kod žena

Ženska anorgazmija je mnogo češća nego muška. Pored gore navedenih uzroka, značajnu ulogu u ovom problemu mogu imati i kulturni uticaji i neznanje.

Danas je seks mnogo manje tabu tema nego što je nekada bio. Međutim, neko konkretno vaspitanje o seksu od strane roditelja ili bilo kakvih edukatora je retko. Mahom se uči iz iz tv scena (koje nisu baš realne) i sa interneta, a onda su očekivanja prevelika i dostizanje orgazma postaje ravno osvajanu vrha Himalaja.

Seksualno neiskustvo može da dovede do ženske anorgazmije. Ako žena nije imala priliku da istraži svoje telo, šta joj prija, šta joj smeta, možda nije ni svesna postojanja orgazma i teže će ga doživeti. Takoše, ukoliko praktikujete seks u pozama koje vam nisu odgovarajuće a niste to iskomunicirali sa svojim partnerom, orgazam kao vrhunac seksualnog čina teško da će doći.

Uticaj sredine je posebna tema. Ako je žena odrastala vaspitana na taj način da je seks sramota, da je masturbacija nastrana, da je polni odnos šansa sa dobiju polno prenosive bolesti ili samo način za produžetak vrste – teško je očekivati da će prema seksu i orgazmu razviti pozitivan stav. Ne možemo da ne pomenemo i onaj šire prihvaćen stav da se od žena očekuje da imaju manje partnera, dok se od muškaraca očekuje sasvim suprotno. Sve to može ostaviti pečat na ženinu psihu.

I standardi lepote koji se postavljaju mogu biti kočnica ženama. Njima je više nego muškarcima servirano da budu zgodne, lepe, utegnute u određen kalup lepote. Ako se žena ne oseća dobro o u svom telu, veće su šanse da postane anorgazmična žena.

Problemi u vezi, nezadovoljstvo partnerom, dosada, svađe – takođe mogu biti faktor koji uzrokuje problem. Iskustvo seksualnog zlostavljanja takođe može da ostavi posledice.

Nizak libido – ukoliko je vaš seksualni nagon nizak onda morate poraditi na njegovom podizanju kako bi se povećala mogućnost da se doživi orgazam. Za to je potrebno vreme i strpljivost. Počnite na vreme da odlazite na spavanje, bavite se redovno sportom, povećajte unos kvalitetne žive hrane i posebnih suplemenata, smanjite korišćenje tehnologije i provedite što više vremena u toku dana u prirodi, neka vaše telo bude zdravo i protočno i seksualna energija će se pokrenuti a samim tim i orgazmi.

Anorgazmija se u stručnim krugovima naziva još i poremećaj orgazma kod žena.

Ovaj poremećaj ima i svoju preciznu definiciju i javlja se kod čak 28% žena (u Aziji taj procenat ide čak i do 46%). Poremećaj orgazma kod žena se uglavnom definiše kao jako odložen period dostizanja orgazma (u smislu da ženi treba jako puno stimulacije da bi ga postigla) ali i potpuno odsustvo ove senzacije iako je postojala faza uzbuđenja. Ovo treba da se javlja u najmanje 75% seksualnih iskustava i da traje najmanje 6 meseci da bi se stanje nazvalo ovim imenom. Ovakvo stanje može biti rešivo i seksualni terapeuti mogu imati jako važnu ulogu u tome. Naravno, pre svega treba da postoji svesnost da postoji problem i prihvatanje problema.

Sekundarna anorgazmija je mnogo češća kod žena nego kod mušakaraca. I primarna anorgazmija se uglavnom javlja kod žena, dok se kod muškaraca javlja u ekstemno retkim slučajevima (onda kada postoji neki fizički nedostatak).

A kada se javlja kod njih?

Anorgazmija kod muškaraca

Muška anorgazmija je nešto ređa u odnosu na žensku, ali podjednako stvaran problem.

Uzoci anorgazmije kod muškaraca mogu biti:

– Povrede i operacije (uklanjanje prostate ili neke urođene anomalije)

– Bolesti (dijabetes, multipla skeleroza, sindorm konjskog repa koji je posledica lumbalne diskushernije)

– Psihološki i emotivni faktori (stres, depresija, zloupotreba alkohola i nekih droga)

Muški orgazam je kompleksan proces koji je posledica i fizičke senzacije i uzubuđenja (koje je kongitivni proces koji se dešava u mozgu). Tu su uključeni hormoni (testosteron kao glavni), ali mišići zaduženi za erekciju i cirkulacija. Tokom orgazma, određeni centri za zadovoljstvo i nagradu su preplavljeni neurohemikalijama. Ako nešto na ovom putu nije kako treba (nedovoljno hormona, stres koji remeti kongitivni proces, nedovoljno cirkulacije….) orgazam će izostati.

I ovde medicina prepoznaje nešto što se zove poremećaj orgazma kod muškaraca.

Kada govorimo o ovome, moramo da napomenemo da anorgazmija kod muškaraca nije isto što i erektilna disfunkcija (premda erektilna disfunkcija svakako ima svoj utacaj na poremećaj orgazma kod muškaraca) ili smanjen libido. Ovde se dakle isključivo radi o problemu nemogućnosti dostizanja orgazma uprkos seksualnoj stimulaciji.

anorgazmija kod muškaraca

Kada je poremećaj orgazma kod muškaraca u pitanju, uzroci su uglavnom psihološke prirode. Dakle, nizak nivo sampouzdanja, strah da će partnerka ostati u drugom stanju, traumatična iskustva vezana za seks, depresija, stres, umor i slično. Lečenje onda uglavnom ide u pravcu otklanjanja tih uzroka.

Da li je vijagra lek za mušku anorgazmiju?

Vijagra i lekovi sličnog dejstva nisu lek za anorgazmiju, nego za erektilnu disfunkciju. Oni doprinose boljem protoku krvi do genitalija i omogućavaju erekciju, ali nisu garancija i za dostizanje orgazama.

Kako se leči anorgazmija

Lečenje anorgazmije je moguće, ali je pristup lečenju šarenolik i krajnje individualan i zavisi pre svega od samog uzroka problema.

– Promena terapije. Ako su uzrok neka medicinska sredstva koje osoba uzima (terapija lekovima), a koja utiču na nemogućnost dostizanja orgazma, onda je rešenje možda u zameni lekova nekim odgovarajućim koji neće imati te posledice.

– Ako su hormoni uzrok problema, onda rešenje može biti hormonska terapija. Kada su žene u pitanju, to će bti estrogenska terapija, a kada su muškarci, terapija testosteronom. Ovo naravno sve ide u dogovoru sa lekarom i nakon provere nivoa hormona.

– Ako su uzrok stres, depresija, anksioznost, onda lečenje anorgazmije podrazumeva odlazak na psihoterapiju. Kao rešenje za anorgazmiju u nekim slučajevima mogu se predložiti i psihomatici ( na primer, lekovi za raspoloženje)

– Od koristi će biti posete seksualnom terapeutu koji će ustanoviti kakve stavove prema seksu ima osoba, da li je seksualno aktivna, da li postoje neki ometači na putu do orgazma, koji su, kako ih ukloniti.

U nekim slučajevima je potrebno poraditi na samom seksu, odnosu prema njemu i napraviti male životne promene. U tom smislu, od pomoći može biti sledeće:

Savetovanje i komunikacija. Odlazak sa partnerom u savetovališta, na senase i razgovore.

Masturbacija je odličan način da se telo upozna bolje. Ona može da pomogne da otkrijete dodir kojih tačaka na telu vam najviše prija. Takođe, pomaže i da se ustanovi da li je stvar u primarnoj anorgazmiji ili je reč o situacionoj. Dostizanje orgazma tokom masturbacije, a izostanak orgazma tokom seksa jasno ukazuje na to da je on nedostižan samo u nekim situacijama.

Predigra – ovo je posebno bitno ženama, mada nije nebitno ni za muškarce. Ženama treba mnogo više stimulacije da bi dostigle orgazam. Predigra upravo služi tome da pripremi teren za ovaj vrhunac. Mnoge žene koje imaju problem sa dostizanjem orgazma zapravo ne dobijaju dovoljnu dozu seksualne stimulacije erogenih zona tokom seksa.

Promenite položaje – neki položaji za seks su udobniji i bolje targetiraju erogene zone od drugih. Eskperimentišite, probajte seksualne igračke ili neke igre u seksu. Izađite iz rutine, posebno ako se ustanovila da ta rutina nije dobra. Ako stalno ponavljate seks na isti način, a nema orgazma, nema šanse ni da se to promeni samo od sebe. Očigledno nešto ne valja. Poradite na tome.

Razgovor o problemu: Mnogim ženama je neprijatno što ne doživljavaju orgazam, pa o tome i ne pričaju. Radije izaberu da odglume orgazam. Otvoren razgovor sa partnerom o tome, može da doprinese promeni. Gluma i negiranje problema neće dovesti do toga.

Kako prihvatiti problem ako nema rešenja?

Orgazam nije cilj na maratonu niti pehar za kolekciju na vašoj polici. Nije smak sveta ako se ne doživi. Ponekad su prevelika očekivanja od seksa ono što nas sprečava da uživamo u njemu. Seks nije orgazam po svaku cenu. Seks je intimni odnos dvoje ljudi.

Prihvatite da orgazma nekada neće biti, i umesto toga uživajte u trenucima deljenja pažnje i intimnih odnosa sa dragom osoboma. Mnogo je tu psiholoških faktora u igri. Ko zna, možda kada skinete stigmu sa orgazma, on dođe onda kada ge ne očekujete i anorgazmija postane vaša prošlost.


Napomena: Preuzimanje delova ili u celosti teksta sa sajta mojorgazam.rs je zabranjeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.