Lubrikanti kao prečica do orgazma

lubrikanti za bolji seks

Sadržaj teksta

Možda su baš lubrikanti ono što vam je potrebno da doživite orgazam! Ne, sam lubrikant nije dovoljan, ali evo kako on pomaže!

Za početak, da odgonetnemo ono osnovno…

Šta su lubrikanti i čemu služe?

Lubrikanti su proizvodi koji imaju za ulogu da smanje osećaj trenja tokom seksa.

Možda ste za ovaj pojam već čuli i znate da se kod nekih mašina podmazuju određeni delovi da se trenjem ne bi oštetili. Suština ovih lubrikanata je ista. Odgovor na pitanje šta su lubrikanti i kako se koriste jeste: da se smanji trenje i uticaj na tkiva i spreče neugodnosti, bol, pa čak i rane.

lubrikanti za seks

Naravno, ne koriste se za ljudsku upotrebu isti proizvodi koji su namenjeni mašinama. Međutim, to ne čini izbor ovog proizvoda jednostavnijim. Videćete u nastavku da ima mnogo vrsta lubrikanata za seks i nisu svi namenjeni za sve vrste seksa.

Kome su namenjeni lubrikanti?

Jasno je za šta se koristi lubrikant, ali kada i u kojim okolnostima? Ko treba da ih koristi? Ovi proizvodi mogu svima dobro da dođu, ipak uglavnom se koriste da nadomeste nedostatak prirodne vlažnosti vagine kod žena.

O čemu se zapravo radi?

Naime, vagina tokom seksualnog uzbuđenja proizvodi određenu količinu sluzave materije koja je zapravo njen prirodni lubrikant. Međutim, nije retkost da iz određenih razloga proizvodnja ovog prirodnog lubrikanta zataji. Često se smatra da žena nije dovoljno uzbuđena, ako vagina nije vlažna. Ipak, pokazalo se da to baš i nije tako i da žene mogu da budu na vrhuncu uzbuđenosti, a da su stvari dole ipak suve.

Mnogo je razloga koji do toga mogu da dovedu: menopauza, upotreba pojedninih lekova ili je to jednostavno kod nekog tako. Bilo kako bilo, seks na suvo može biti prilično bolno iskustvo. Tkiva penisa i vagine zapinju jedno za drugo i to nije nimalo prijatno. Tada može doći do mikropovreda vaginalnog kanala kao i lakšeg pucanja kondoma. Da bi se to izbeglo – u pomoć priskaču lubrikanti.

kome su namenjeni lubrikanti

Oni nisu namenjeni samo ženama koje imaju problem da ovlaže. Čak i parovi koji nemaju ovaj problem, a probali su lubrikante, kažu da oni poboljšavaju seksualno iskustvo i da stvari prosto samo klize. Čak i ako nemate problem da prirodno ovlažite pri uzbuđenju, telo neće moći u kontinuitetu da proizvodi dovoljnu lubrikaciju sve vreme trajanja odnosa posebno ako se on oduži.

Takođe, mnoge žene kako kažu istraživanja, na ovaj način lakše dođu do orgazma. Ako imamo u vidu da je ženski orgazam mnogim ženama prilično problematičan cilj, upotreba lubrikanata deluje kao ideja koju vredi probati.

Lubrikanti nisu namenjeni samo za vaginalni seks. Analni seks je nezamisliv bez njih jer tu ne postoji nikakav oblik prirodne lubrikacije.

Dobro, sada kada je jasno da lubrikanti imaju prednosti, da li onda možete tek tako da nabavite bilo koji?

Ne žurite!

Ipak prvo pročitajte koje vrste lubrikanata postoje i kako odbrati pravi.

Vrste lubrikanata

Lubrikanti se razlikuju po sastavu, ali i po nameni i uopšte nije svejedno koji ćete izabrati. Zato, pažljivo čitajte naredne redove da iste znali kako koristiti lubrikante.

Lubrikant na bazi ulja

I ovde je iz naslova jasno da je ovo proizvod napravljen na bazi ulja. To prvenstveno znači fleke u najavi, ali ne samo to. Uljani lubrikanti nisu dobra kombinacija sa kondomima jer uništavaju lateks.

Takođe, u nekim slučajevima mogu iritirati zidove vagine. Izbegavajte one na bazi mineralnih ulja.

Ako izuzmemo to, oni su bolji od vodenih jer duže obezbeđuju klizavost.

Izvesna prirodna ulja mogu biti odlično lubrikanti, a o njima malo niže u tekstu.

Lubrikant na bazi vode

Klizavi su i nisu preterano gusti. Prednost im je što se lako ispiraju, a mana to što se brzo suše, mogu postati lepljivi, pa se moraju ponovo dodavati. Dobar trik je da se umesto dodatnog lubrikanta naprska malo vode da mu se povrati vlažnost. Ovo su univerzalni lubrikanti i ako ste tek počeli da eskperimentišete sa njima možete ih prve probati.

lubrikanti na bazi vode

Takođe, lubrikanti na bazi vode koji sadrže glicerin su na malo lošijem glasu jer mogu poremetiti pH vrednost vagine i učiniti je pogodnijim područjem za razvoj gljivičnih infekcija.

Mogu se koristiti sa kondomima i kombinovati sa seksi igračkama od silikona.

Silikonski lubrikanti

Slični su vodenima, ali su gušći, prave deblji film i klizaviji od njih i sporije se suše. U tom smislu, nekima su ovo najbolji lubrikanti jer najduže traju. Međutim, to ujedno znači teže se i ispiraju u odnosu na vodene i trebaće vam sapun. Nisu dobra varijanta ako niste u situaciji da ih nakon upotrebe odmah isperete, a ako to ne uradite, na kožu se lepe ostaci.

U neku ruku, oni su najbolja opcija za seksulani odnos sa partnerom. Podržaće duži seks, a s obzirom da se sporije suše, preporučuju se i za analni seks u koji ne bi trebalo ni ulaziti bez lubrikanata. Mogu da se kombinuju sa kondomima, jer neće oštetiti lateks. Imaju prijatan osećaj na koži, za penetraciju, masturbaciju a posebno analni seks za koji se najviše i preporučuju.

Ipak, ako su i seksualne igračke na bazi silikona, onda ovaj lubrikant nije najbolja ideja jer ubrzava propadanje ovih igračka.

Prirodni lubrikanti

Premda puno prirodnih materija ima tu prirodnu viskoznost i sposobnost podmazivanja, nije sve što je prirodno bezbedno koristiti u ove svrhe i ne može sve biti zamena za lubrikant

A šta jeste bezbedno?

Aloe vera kao lubrikant

Gel aloe vere generalno je dobar za kožu i za negu, a pritom ima i ta klizajuća svojstva. Iako ćete negde naći možda i savete da iscedite gel iz lista biljke – nemojte. Nabavite aloe vera gel u nekoj apoteci i tako ćete bar biti sigurni da su higijenski standardi ispoštovani prilikom njegove izrade.

Prirodna ulja kao lubrikanti

Kokosovo ulje je prirodna zamena za lubrikant. Sjajno miriše i završava posao, a lako se nabavlja.Takođe, od koristi mogu biti i maslinovo i bademovo ulje.

Pljuvačka kao lubrikant

U nedostatku librikanta mnogi će se poslužiti pljuvačkom iako se ona zapravo ne preporučuje često zbog bakterija koje kada dođu u dodir sa mikroflorom vagine mogu da naprave neželjene probleme.

Sastojci koje treba izbegavati u lubrikantima

Kada već čitate deklaracije ne biste li napravili dobar izbor, onda izbegnite sledeće na nalepnici:

Glicerin – on je nusproizvod šećera i kao takav hrana za gljivice. Lubrikanti sa glicerinom iz tog razloga nisu najbolji izbor.

Parabeni – nepoželjni u svim kozmetičkim proizvodima, pa i u proizvodima ovog tipa. Na lošem glasu su jer mogu poremetiti rad hormona.

Vazelin – dosta često pominjan u šali kao glavni adut za klizaviji seks. Ipak, možete ga zaobići. Prvo, zato što je ovo naftni derivat. Iako je prečišćen, ostavlja prostor za sumnje. Osim toga, može biti dosta lepljiv.

Veštački ukusi, mirisi i boje – Lubrikanti sa ukusom deluju zabavno, ali kada se koriste na koži mogu da izazovu alergijske reakcije i iritacije.

Rafinisana ulja za kuvanje – ona su prošla kroz tolike hemijske promene da nisu prirodna i kao takva nisu baš preporuka za upotrebu u ovako osetljivim situacijima.

Spermacide nonoxynol-9. – ovaj sastojak, pokazalo se, izaziva genitalne lezije i oštećenja na rektalnoj regiji. Time i povećava rizik od dobijanja polno prenosivih bolesti, uključujući i HIV.

Vrste lubrikanata prema nameni u seksu

Koji lubrikant koristiti u zavisnosti od toga za koji oblik seksualnog odnosa se koriste? U ovom slučaju, oni se dele na sledeće varijante:

Vaginalni lubrikanti

Kada su u pitanju lubrikanti za žene, onda se misli na lubrikant za vaginu. Na neki način to im je i osnovna namena – da nadoknade prirodnu vlažnost koja nedostaje vagini i koju ona možda ne stvara u dovoljnoj meri.

vrste lubrikanata

Što se sastava tiče, birate bilo koji od gore navedenih, samo gledate da izbegnete nepoželjne sastojke

Analni lubrikanti

Koriste se za dodavanje vlažnosti analnoj regiji koja nema svoju prirodnu vlažnost. Lubrikant za analni seks je gusti, najčešće na silikonskoj osnovi jer se ona najsporije suši.

Lubrikanti za pojačanu osetljivost odnosno stimulirajući lubrikanti

To mogu biti lubrikanti sa efektom grejanja i lubrikanti sa efektom hlađenja. U suštini, ove senzacije treba da pojačaju osetljivost delova tela na koje se namažu i tako pre dovedu do uzbuđenja i lakše do orgazma.

Lubrikanti za oralni seks

Ma koliko da je higijena na zavidnom nivou, telesne tečnosti ipak imaju neki svoj specifičan miris koji nekima možda i ne prija, posebno prilikom oralnog seksa. Iako je i pljuvačka svojevrsni lubrikant, dodatna pomoć nije na odmet. Zato su osmišjeni i lubrikanti sa mirisima i ukusima. Premda zvuči zabavno, ovde ipak budite obazrivi jer veštačke arome i mirisi nisu najpoželjniji sastojci za vašu kožu, a ni za sluzokožu koja je još osetljivija. Silikonski i vodeni se ne preporučuju, ovde su najbolja varijanta uljani.

Kako izabrati lubrikant za seks?

Pa, pre svega razmislite u kojim situacijama ćete ga koristiti? Sa kondomom ili bez? Za odnos sa partnerom ili za upotrebu sa igračkama?

U zasvisnosti od toga napravite izbor u skladu sa gore navedenim smernicama.

Izabrali?

Odlično, ali nije tu kraj.

Sada isprobajte malo na nadlaktici kako biste se uverili da vam ne izaziva neke kožne iritacije i reakcije. Da, uradte to čak i ako planirate da krosttite prirodne lubrikante. Ako reakcije izostanu – to je to. Možete ga koristiti.

Možda ćete morati prvo da testirate više opcija kako biste našli najbolji lubrikant.

Dok ne nađete onaj koji vam odgovara, ne morate kupovati velika pakovanja. Postoje i pakovanja za jednokratnu upotrebu, u vidu testera. Osim što su zgodni za testiranje, super su i jer su malog pakovanja pa ih možete nositi svuda sa sobom.

Kako se koriste lubrikanti?

Hajde da rešimo i ovu nedoumicu. Kako izgleda upotreba lubrikanata? Postoje li neka pravila?

Gde staviti lubrikant? Na vaginu? Klitoris? Preko kondoma ili u njega? Na prst?

lubrikant za seks

Ako pitate prodavce kako se koristi lubrikant, oni će vam reći da ga koristite obilno i gde god želite. Klizavost i lubrikacija u seksu prijaju i ne možete preterati.

Ipak, neki konkretniji saveti kako koristiti lubrikant izgledaju ovako:

 • Počnite sa manjim količinama pa vidite kako vaše telo reaguje na to. Kasnije povećavajte ako treba.
 • Zagrejte lubrikant na dlanovima pre nego što ga nanesete na telo i izbegnite neprijatnost zbog hladnije temerature proizvoda.
 • Ako su u pitanju lubrikanti za žene, one mogu da nanesu malu količnu u unutrašnjost vagine, na otvor vagine i vulvu. Stimulišući lubrikanti mogu se naneti malo i na sam klitoris.
 • Ako se koristi sa kondomom, može da se sipa mala količina u vrh kondoma – iznutra. A onda se nanese i spolja.
 • Koristite obilno za analni seks. Možete naneti direktno na rektalnu regiju. Koristite ga čak i ako se samo poigravate oko ovog dela tela, ne samo za penetraciju. Za ovaj deo tela koriste se silikonski lubrikant.
 • Koristite tokom predigre. Može se koristiti za oralni seks, možete ga naneti na bradavice ili koristiti za senzualnu masažu. Napravite noć klizave zabave.
 • Postavite peškir ispod vas kako biste sprečili nered po nameštaju i posteljni
 • Koristite lubrikante tokom masturbacije – nanesite na delove tela koje dodirujete.
 • Koristite uz upotrebu seksi igračaka. U uputstvu za upotrebu pisaće koja vrsta lubrikanata se može koristiti uz igračku koju ste nabavili
 • Koristite za seks pod vodom. Iako voda deluje kao lubrikant, jednostavno nije dovoljna klizava i ne ispunjava tu svrhu pa može doći do povreda.
 • Dodajte dodatne količine ako je potrebno

Važno! Uticaj lubrikanata na začeće

Kako se koristi lubrikant gel ako planirate bebu?

Primena je ista, ali treba da znate da vodeni lubrikanti usporavaju kretanje spermatozoidaa pa to može da bude ometajući fakor na putu do začeća. Tražite one na kojima piše „fertility friendly“ ili „sperm friendly“.

Prirodni lurbikanti mogu biti dobra opcija u ovom slučaju, kao što je recimo kokosovo ulje koje sjajno podržava pH vrednost vagine i ne sprečava oplodnju.

Upotreba lubrikanata – prednosti

Zašto bi trebalo koristiti lubrikante?

Prvenstveno, da učine seksualni odnos prijatnijim, posebno u onim situacijama kad zbog nedovoljne vlažnosti može biti i bolan. Seks na suvo može da dovede i do mikropovreda, a to dalje može nepotrebno da se zakopmlikuje u infekcije.

Ali ne samo zato!

Lubrikanti su mnogim ženama prečica do orgazma. Prema jednom istraživanju, 50% žena izjavilo je da je seks mnogo prijatniji uz lubrikante, a čak 92% parova izjavilo je da seks bolji uz njih.

Žene koje koriste lubrikante imju 80% veće šanse da dožive orgazam

Osim toga, lubrikanti mogu da učine seks sa kondomima mnogo bezbednijim jer smanjuju trenje i pomažu da kondom ne trpi oštećenja.

kondomi i lubrikanti

Stimulišući lubrikanti mogu povećati uzbuđenje, dovesti predigru na neki drugi nivo. A postoje i oni koji imaju suprotan efekat – smanjuju osetljivost pa mogu da pomognu muškarcima da ne dođe do prerane ejakuacije, koja je ženama čest razlog zašto ne mogu da dožive vrhunac.

A kakva je druga strana medalje?

Neželjene posledice upotrebe lubrikanata

Sve ima svoju drugu stranu, pa i priča o lubrikantima. Neadekvatna upotreba i nedadekvatan izbor mogu imati neželjena dejstva. Iako su retka, treba ih navesti.

Obično su to alergijska reakcija ili iritacija.

Uljani lubrikanti su masni i nekad mogu da stvore lepljivu sredinu za bakterije, pa tako postaju plodno tlo za infekcije. Silikonski ostavljaju tragove na koži, moraju dobro da se isperu.

Već smo pomenuli da glicerin u lubrikantima može stvoriti sredinu pogodnu za razvoj gljivičnih infekcija.

Petrohemikalije mogu da izazovu osećaj žarenja i peckanja.

Kako prirodno povećati lubrikaciju?

Ako želite da se lubrikacija prirodno poveća, povedite računa o sledećem:

 • Pijte dovoljno vode
 • Promenite lekove za kontracepciju uz dozvolu lekara
 • Ako pijete neku terapiju, porazgovarajte sa lekarom o promeni terapije
 • Izbegavajte alkohol
 • Izbegavajte parfemisane proizvode

Generalno, vodite zdraviji način života. Kada je telo zdravije, onda ono bolje funkcioniše, libido je bolji pa i prirodna vlažnost može biti bolja. Ako i ne bude, bez brige. Ima rešenja i za to.

Lubrikanti prodaja i gde kupiti ove proizvode

Lubrikante zapravo nije teško naći. Kod nas ovakve stvari možete naći po poznatijim drogerijama, dobro snabdevenim apotkama, sexy šopovima. Naravno, ako vam je ovakva kupovina neprijatna, prodaja lubrikanata radi se i online. Cene su od 500-800 dinara po pakovanju.

Lubrikanti iskustva

Ako potražite iskustva sa lubrikantima, uglavnom ćete naći pozitivne komentare. Posebno ih preporučuju žene u menopauzi, koje imaju problem sa suvoćom vagine, ali ne samo one. Generalno je utisak posle upotrebe dobar, i to ne samo kod žena, nego i kod muškaraca..

Možda vas priča o neželjenim reakcijama ipak odbija od pomisli da treba da im date šansu?

Bez brige!

Uz adekvatnu higijenu nakon svega, problema ne bi trebalo biti. Pokušajte! Većina žena kaže da dostizanje orgazma uz njih ide glatko i kao podmazano. Dobar razlog da se proba, zar ne?!


Napomena: Preuzimanje delova ili u celosti teksta sa sajta mojorgazam.rs je zabranjeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.