Orgazam u trudnoći – da li je to bezbedno?

orgazam u trudnoci

Sadržaj teksta

Orgazam u trudnoći može biti neuporedivo iskustvo. Ali, da li je bezbedan ili može imati posledice? Otkrijte!

Trudnoća je vreme kada žena ima bezbroj „da li smem“ pitanja. Ženski orgazam u trudnoći je jedno od njih. Ujedno ga je i najteže postaviti svom ginekologu.

Hajde da probamo da damo odgovor!

Dok neke žene doživljavaju potpuno odsustvo potrebe za seksom, većina žena u trudnoći ima pojačan libido i doživljavaju orgazme kakve nisu nikada pre. Nekim ženama koje su anorgazmične, dešava se čak i da prvi orgazam iskuse baš u trudnoći. Ovo je zaista posebno iskustvo.

Zapravo, osećaj je toliko intenzivniji i eksplozivniji da se žene sa pravom zapitaju: „Da li je ovo zdravo?“.

Pa da ogovorimo prvo na to…

Da li je orgazam u trudnoći bezbedan?

Seksualni odnosi, pa sa njima i orgazmi u trudnoći, sasvim su bezbedni – pod uslovom da je trudnoća zdrava i da prolazi kako treba.

Seksualni odnos u rizičnoj trudnoći nije uvek dobra ideja. Trebalo bi da ga izbegavate ako imate:

  • Skraćen grlić materice
  • Ako vam se javilo krvarenje tokom trudnoće
  • Ako placenta ili određeni krvni sudovi prekivaju grlić materice ili su mu preblizu
  • Ako je vodenjak pukao
  • Ako ste imali iskustva sa spontanim pobačajima

Ovo je nešto što će vam potvditi vaš ginekolog nakon pregleda. U tom slučaju, okarakterisaće trudnoću kao rizičnu i preporučiće suzdržavanje od seksualnih aktivnosti.

A od orgazama, pitate se?

Znamo da on ne mora biti podstaknut samo seksualnim odnosom, zar ne?

Da li je onda dozvoljena masturbacija? Ili neka druga alternativa?

Ako izazivanje orgazma u trudnoći ne zahteva bilo kakav vid penetracije, onda on može biti bezbedan. Na kraju krajeva, orgazam se može desiti i u snu, sasvim nevoljno. Da li je onda opasno i spavati?

Ipak, treba imati na umu da sam orgazam izaziva kontrakcije mišića i materice. Iako je malo verovatno da ovo izazove porođaj ili pobačaj – ako je trudnoća rizična, najbolje je da to proceni vaš lekar. To već zavisi od pregleda i od slučaja do slučaja.

Znači, ako seks nije dozvoljen, orgazam možda jeste – ali moraćete da prevaziđete osećaj neprijatnosti i da pitate svog lekara.

A kad smo već kod toga, da pojasnimo i ovo…

Može li orgazam u trudnoći izazvati pobačaj?

Postoji ta doza zabrinutosti da kontrakcije u ranoj trudnoći, kada se stvari još nisu dobro uhodale i kada se plod još nije čvrsto ustalio na svom mestu, mogu dovesti do pobačaja.

Znači li to da je orgazam pretnja?

Generalno, u ovom periodu izlaganje dugotrajnim kontrakcijama i vibracijama nije baš preporučljivo i može da dovede do pobačaja. Međutim, orgazam i njegove kontrakcije ne traju dugo, pa nisu ni opasnost – naročito ako je trudnoća zdrava.

Svakako, orgazam nije preporučljiv ako je u pitanju visokorizična trudnoća. Takođe, ako se javi krvarenje nakon orgazma u trudnoći (izazvanog na ovaj ili onaj način) treba se javiti lekaru da proceni situaciju.

Orgazam i masturbacija u trudnoći

Samozadovoljavanje u trudnoći je samo jedan od načina da se dođe do orgazma. A da li je prihvatljivo i kada ste u drugom stanju?

Znamo, opet mnogima tabu pitanje za lekara….Evo odgovora.

Ako je trudnoća zdrava i prolazi regularno, masturbacija i orgazmi tokom trudnoće su sasvim bezbedni. Zapravo, u neku ruku mogu biti i korisni. Orgazam deluje opuštajuće na organizam i lišava nas stresa. Tokom njega telo oslobađa hormone endorfin i oksitocin. I jedan i drugi zalužni su za osećaj prijatnosti.

masturbacija u trudnoci

A da li su bezbedne seksualne igračke tokom trudnoće?

U regularnoj trudnoći su dozvoljene, samo je od izuzetne važnosti voditi računa da budu besprekorno čiste. Ovo svakako važi i onda kada nije trudnoća u pitanju, samo u ovom slučaju to valja posebno naglasiti. Ne brinite, kao i kod seksualnog odnosa, beba je bezbedna i ne možete je na ovaj način povrediti.

Ako vas to brine, da ponovimo: penetracija nije nužna. Postoje i druge tačke na telu koje stimulisanjem mogu dovesti od orgazma. Orgazam može biti i klitorisni. Dobra vest je da su u toku „drugog stanja“ ove tačke hipersenzitivne.

Dakle, ako je trudnoća regularna – samo napred! Verovali ili ne, orgazam u trudnoći može biti neopisivo iskustvo!

Zašto je orgazam intenzivniji u trudnoći?

Trudnoća je vreme kada se dešava u oganizmu hormonski rolerkoster. Povećan nivo estrogena dovodi do bolje prokrvljenosti u celom organizmu, jer je to neophodno za razvoj ploda. Ovo je ujedno i razlog zašto je orgazam u trudnoći intenzivnijji i jači. Hvala estrogenu!

Šta se zapravo dešava?

Pojačan protok krvi javlja se u predelu karlice i vaginalnom predelu. Kao rezultat toga, dolazi do blagog oticanja i osećaja punoće u predelu usmina, vagine i klitorisa. Sam klitoris ima ogroman broj (preko 8000) senzualnih tačaka i nervnih završetaka koje su sada, kada su dobro prokrvljeni, dodatno osetljiviji. Ne treba im mnogo za vatromet!

Grudi tokom trudnoće postaju veće takođe, a usled uzburkanih hormona u trudnoći, znatno osetljivije na dodir. Eto još jednog načina da se orgazmi u trudnoći lakše dostignu. Svaki dodir je novi, viši stepen zadovoljstva.

Međutim, intenzitet orgazma nije isti tokom cele trudnoće. Evo kako se situacija menja i razvija po tromesečjima.

Orgazam u ranoj trudnoći (prvo tromesečje)

Ovo je period kada zabava počinje. Telo postaje mnogo osetljivije na dodir. Vaginalna sredina prirodno postaje vlažnija i „podmazanija“ i to sve može dovesti do burnijih orgazama tokom trudnoće.

Može se desiti i suprotno – da trudnice tokom seksa osećaju zabrinutost, neugodonost i da im libido opadne. Neke trudnice se u ovom periodu bore sa mučninama i vrtoglavicama i jedino na šta su hipersenzitivne su mirisi i ukusi. Do seksa im i nije.

Ako ovo nije slučaj i sve prolazi glatko, mnoge žene saznaju da doći do orgazma u trudnoći postaje mnogo lakše.

Orgazam u drugom tromesečju

Drugo tromesečje je vreme kada su se hormoni koliko toliko ustalili i organizam se navikao na „drugo stanje“. Promene u telu nisu tako udarne kao u samom početku i većina neprijatnosti vezanih za ranu trudnoću ovde prestaje. Nema mučnina, nesvestica i sličnih problema. Dolazi do povećanja protoka krvi u intimnom području.

U ovom periodu, orgazmi tokom trudnoće su najjači. Ovaj period često se naziva i „medeni mesec trudnoće“.

Valjalo bi to iskoristiti, jer u trećem tromesečju možda i neće biti vatrometa! A evo i zašto!

Orgazam u kasnoj trudnoći (u trećem tromesečju)

Kako se trudnoća bliži kraju, tako i plod zauzima sve više mesta u stomaku i mnoge svakodnevne aktivnosti žene i pokreti postaju malo veći izazov. Seks takođe. Dostizanje orgazma u ovom slučaju može postati teže. Klasična misionarska poza, koja najviše prija jer najlakše dovodi do orgazma, sada postaje nemoguća misija.

Dakle, ovo je vreme kada će biti potrebe da se isprobaju neke komfornije poze za seks. U isto vreme, te poze su možda manje nadražujuće pa teže dovode do orgazma.

Ovde se svakako javlja i pitanje da li je orgazam u devetom mesecu bezbedan?

kontrakcije od orgazma u trudnoci

Nakon orgazma žene mogu osetiti kontrakcije i uplašiti se da će doći do porođaja ili pobačaja. Čak i kontrakcije i grčevi nakon orgazma mogu biti intenzivniji u trudnoći.

Ovo treba znati o tome.

Koliko su bezbedne kontrakcije used orgazma tokom trudnoće?

Tokom trudnoće, a posebno u tim nekim kasnijim mesecima kada se materica proširila 3 puta više od svoje prvobitne veličine, kontrakcije nakon orgazma mogu se osećati nešto jače – i to može izazivati brigu.

Sa razlogom ili ne? Šta se zapravo dešava?

Ništa neobično! Kontrakcije nakon orgazma su uobičajena pojava koja se inače dešava. Tokom seksuanog uzbuđenja dolazi do mišićne tenzije na osetljivim mestima. Kada se desi orgazam u trudnoći, dolazi do njihovog opuštanja i javjaju se ritmične kontrakcije. U ovom periodu, usled rastegnutosti materice i stomaka, ovo se može osećati znatno intenzivnije.

Talasi kontrakcija u trudnoći

Orgazam u kasnoj trudnoći može izazavati takozvane Brakston Hiksove kontrakcije poznate još i kao „lažne kontrakcije“. Ali, mogu li one izazvati porođaj?

Ne baš.

Iako mogu biti dosta jake, ipak su one „lažne“. Postoji način da se razlikuju od pravih kontrakcija koje prethode porođaju. Prave kontrakcije se javljaju u određenim vremenskim intervalima i jednako su jake kako god da se namestite. Lažne kontrakcije prestaju nakon mirovanja ili ako se namestite u neki drugi položaj. Prave kontrakcije ne prestaju. One vremenom mogu biti samo jače.

Dakle, ako se jave bolne, neprijatne kontrakcije nakon orgazma u trudnoći, preporuka je da se nađe udoban položaj i miruje.

Tvrd stomak nakon orgazma u trudnoći

Tvrd stomak je, kako i kontrakcije, čest pratilac orgazma i u normalnim uslovima. Svršavanje u trudnoći može intenzivirati ovaj osećaj, zato jer je stomak veći i koža i materica su rastegnuti, pa i osteljiviji na promene.

Orgazam u snu u trudnoći

Orgazam u trudnoći nije rezervisan samo za seksualne odnose – to je jasno. Međutim, zanimljivo je da se u ovom periodu češće doživljava i u snu.

Zašto?

Pa, iako spavamo, nismo baš „na dugme“ da možemo se sasvim isključimo. Cirkulacija i protok krvi i dalje rade punom parom, a ni mozak baš sasvim ne spava. On obrađuje informacije koje dobija u budnom stanju na neki svoj način. Za seksualno uzbuđenje su nam nekad dovoljne samo slike ili snovi. A kada ste hipersenzitivni kao u trudnoći, telo odreaguje u snu kroz orgazam.

orgazam u snu u trudnoci

Istraživanja su pokazala da se ovo se češće dešava u drugom tromesečju trudnoće. Takođe, veća je verovatnoća da se orgazam u snu dešava ženama koje nemaju seks tokom drugog stanja. Na ovaj način telo faktički samo podmiruje svoje seksualne potrebe.

Ali to ne možemo da kontrolišemo!

Šta ako osećaj bude tako jak da izazove jake kontrakcije?

Može li orgazam u trudnoći izazvati porođaj?

Hajde da to raskrinkamo!

Orgazam i porođaj – kakva je veza?

Orgazam će teško izazvati porođaj, ali, verovali ili ne, porođaj može izazvati orgazam.

Zapravo istraživanja su pokazala da česte kontrakcije materice jačaju njene zidove i zidove karlice. Ovi mišići su kasnije zaduženi za samo donošenje bebe na svet, pa nije na odmet da budu spremni i utrenirani. Orgazam je, dakle, odična vežba za njihovo jačanje i odlična priprema za porođaj.

Sa druge strane, postoje i glasine da neke žene doživljavaju orgazam tokom porođaja. E sad, činjenica je da orgazam umiruje i deluje u neku ruku kao analgetik jer pomaže da ne mislimo na bolove. Neki idu dotle da se zalažu za masturbaciju tokom porođaja kao olakšavajuću pomoćnu metodu.

Orgazam tokom porođaja nije mit, ali je retkost. Zašto i kako se javlja? Možete li doprineti tome?

Kako je povećana prokrvljenost u predelu vagine, u retkim slučaejvima može se desiti da sam izlazak bebe iz porođajnog kanala pritisne senzitivne tačke i izazove orgazam. Ipak, imamo tužnu vest – ovo je izuzetak, a ne pravilo.

Da li je orgazam štetan za bebu?

Nikako! Naprotiv, istraživanja su pokazala da ritmične kontrakcije mogu čak i da deluju umirujuće na bebu. Na sličan način deluje i poplava hormona nakon orgazma.

Da li je bezbedno ejakulirati u trudnicu?

Svršiti u trudnoći je u redu za trudnicu – to smo apsolvirali. Ali šta je sa partnerom. Može li se ejakulirati u trudnicu i može li to naškoditi bebi? Šta se dešava sa spermom u tom slučaju?

Bez brige!

Beba je bezbedna i neće joj naškoditi svršavanje u trudnoći . Sperma će jednostavno da iscuri kroz vaginalni otvor i to je to. Sa druge strane, ejakuliranje može da podstakne ženski orgazam pa tako dođe do postizanja istovremenog orgazma.

Da zaključimo…

Ženski orgazam u trudnoći je bezbedan i čak poželjan – pod uslovom da je trudnoća zdrava. Neopisivo jači, mnogo bolji i treba ga iskusiti.

Ako je trudnoća rizična, pitajte lekara da li je za vas rizičan i orgazam ili samo seks? Nemojte da vam bude neprijatno i odreknete ga se, jer ako je orgazam bezbedan, ne znate šta propuštate!


Napomena: Preuzimanje delova ili u celosti teksta sa sajta mojorgazam.rs je zabranjeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.