Ženski orgazam: mini vodič do vrhunca

mozak proizvodi ženski vrhunac

Sadržaj teksta

Ženski orgazam je nepresušna tema, a koliko zapravo znamo o njemu? Kada čujete koliko žena nije doživelo orgazam uopšte – shvatićete da znamo jako malo. Hajde da promenimo to!

Nije da će posle ovog našeg vodiča dostizanje ženskog orgazma biti prosto k’o pasulj, ali smo sigurni da će vam otvoriti neke drugačije poglede.

Pa i to je neki početak, zar ne?

Šta je ženski orgazam?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga koga pitate.

Teorijski, orgazam kod žena je vrhunac seksualnog zadovoljstva, koji žena može doživeti tokom seksualne stimualcije. To može biti seksualni odnos sa partnerom, ali i masturbacija.

No, nekim ženama, orgazam je samo jedan od misterioznih pojmova o kojima drugi pričaju, a one same nisu doživele.

Dostizanje ženskog orgazma je proces. Sa nekim stvarima se rodimo, ali neke moramo da naučimo i da usavršimo. Ženski orgazmi su baš na tom drugom spisku.

Da li se razlikuje muški i ženski orgazam?

Ima razlika.

Isto je ovo:

Do orgazma telo tokom seksa prolazi kroz sledeće faze:

Uzbuđenje – faza u kojoj se javlja želja za seksom
Plato (plateau) – gde uzbuđenje dostiže neki svoj maksimalni nivo i ostaje na njemu neko vreme
Orgazam – kada dolazi do seksualnog vhunca
Rezolucija – period nakon orgazma kad se stvari stišaju i uzbuđenje splašnjava.

I tu je kraj?

Ne mora da bude!

Dok neke žene ne mogu da dožive orgazam, mnoge i posle rezolucije mogu da dožive još orgazama u kratkom periodu.

I tu je razlika u odnosu na muškarce.

Oni nemaju ovu privilegiju u životu. Nakon orgazama uz koji sledi ejakulacija, potreban im je period odmora, pa onda sve faze pokrenuti ispočetka.

Ipak, prema nekim istočnjačkim učenjima i teorijama i muškarci mogu naučiti kako da dožive višestruki orgazam i dožive jedan nov način vođenja ljubavi u odnosu na onaj na koji funkcioniše njihov seksualni odnos tokom većine njihvog života.

Prednosti orgazma kod muškaraca su jasne. Tokom orgazma dolazi do ejakulacije. Tada se izbacuje sperma koja je potrebna za potencijalnu oplodnju žene i razmnožavanje.

Ženski vrhunci nemaju naizgled tako jasno određenu prednost. Spekuliše se oko toga kako orgazam kod žene povećava šansu za oplodnju i bolji prihvat spermatozoida, ali to nije naučno podržano.

No, nisu orgazmi ženski sasvim beskorisni. Oni mogu da zapravo motivišu žene da imaju seks, da se vežu za partnera – a sve to stavka bez koje ne bi bilo ni produžetka vrste.

Dakle, orgazam žene je ipak tema vredna istraživanja i doživljaj koji vredi doživeti.

A šta se tu zapravo dešava?

Kako izgleda ženski orgazam?

Da bi ženski vrhunac bio dostižan, prvi korak je poznavanje onoga što se dešava i šta zapravo treba očekivati.

Kako izgleda orgazam kod žene?

Ako je sudeći po filmovima, to je glasno dahtanje i izražene facijalne ekspresije. Mnoge žene ovako i odglume orgazam – a da ga nisu osetile.

Mnoge žene koje nikad nisu imale ovo iskustvo, pitaju se kako da znam da sam doživela orgazam.

Pa, evo objašnjenja.

Ono što se fizički dešava je sledeće:

Tokom seksualnog uzbuđenja, dolazi do jače prokrvljenosti erogenih zona. Vagina, klitoris, bradavice, anus – sve su to senzitivvne zone čija stimulacija može dovesti do seksualnog vrhunca žene. Mišići i nervi ovih delova se, usled toga, napinju. Bradavice postaju tamnije i ukrućene. Dah se ubrzava, krvotok takođe. Povećava se lubrikacija. Klitoris se napuni krvlju i nabrekne. Usmine postaju nabreknutije i napetije.

vodič za ženski orgazam

Kada se desi ženski vrhunac, onda dolazi do otpuštanja te nakupljene tenzije i svojevrsnog prijatnog osećaja olakšanja. Dolazi do kontrakcija ovih mišića . Neka istraživanja kažu da je se javi 3-15 kontrakicja u trajanju od po 0,8 sekundi svaka.

Tokom ovog procesa, može da se javi i ženska ejakulacija, ali ona nije toliko izražena kao muška. Tečnost koja se izbacuje potiče iz Skenove žlezde (parauteralna žlezda).

To je teorija.

E sad, svako doživljava vrhunac na svoj način i svako će ga opisati drugačije.

Neki će reći da je kao vatromet. Neki će ga opisati kao osećaj sveopšte euforije i blagostanja. Nekima je samo fizički osećaj oslobađanja tenzije.

Zato nije ni čudo što se mnoge žene pitaju kako da znam da sam doživela vrhunac.

Zapravo, ono što bi moglo da bude odgovor jeste da je orgazam nevoljna reakcija tela koja je odgovor na seksualni stimulans.

Simptomi orgazma su uglavnom: kontrakcije vagine, karličnih mišića, ubrzan rad srca, grčenje prstiju, osećaj žmaraka ili trnjenja kroz telo, osećaj opuštenosti i zadovoljstva nakon seksa, a može se javiti pospanost. Neke žene imaju čak i potrebu da se dobro isplaču nakon orgazma.

Kako izgleda ženski vrhunac tačno, koliko dugo traje, na koji način će se postići, i da li će se uopšte javiti – individualno je. Svako telo je priča za sebe pa tako ne postoji univerzalan odgovor na to kako žena doživi vrhunac.

Neke žene doživeće nekoliko orgazama u nizu, neke će doći najviše do plateu faze i neće doživeti orgazam uopšte. Nekad će orgazam biti jači, nekad kraći, a ne mora uvek ni da dođe do njega.

Koliko dugo traje ženski orgazam?

Odgovor na ovo pitanje je: „zavisi kako kod koga“.

Orgazam može biti kraći i duži. Dugo se smatralo da je 3-15 sekundi taj vremenski interval u kom se oseća talas orgazma. Međutim, neke studije rađene 1992. godine na temu koliko traje ženski orgazam, došle su i do drugih zaključaka. Mnoge žene iz ispitivane grupe (oko 40% njih) izjasnile su se da im orgazam traje duže. Interval je od 20 sekundi do 2 minuta.

Ovo u velikoj meri zavisi od toga kako neko doživljava orgazam – već smo rekli, nekima je to osećaj olakšanja seksualne tenzije, a nekima sedmo nebo i euforija.

No kad smo kod vremena, možda bitnija stvar od toga koliko traje ženski orgazam je sledeće:

Koliko je vremena potrebno da se dostigne ženski orgazam?

E ovo je ispit na kojem mnogi padaju.

Muškarci i žene drugačije dolaze do orgazma i ženi je potrebno više stimulacije i više vremena. Ovo uglavnom zato jer je klitoris glavni okidač za ženski orgazam. Seksualni odnosi koji nemaju direktan kontakt sa klitorisom i koji ga manje stimulišu – teže dovode do orgazma. Takođe, stepen zagrejanosti za seks je od velikog značaja za dostizanje orgazma kod žena. Zato je predigra jako bitna stavka.

No, postoje neki proseci o kojima ovde možemo pričati.

Prosečnoj ženi treba oko 20 minuta fokusirane stimulacije za ženski orgazam.

Postoje one koje mogu brže da ga dožive ali i one kojima je potrebno i do 40 minuta pa i dosta duže.

Zašto smo rekli da je ovo ispit na kojem mnogi padaju?

Zato što mnoge žene sebi ne daju ovoliko vremena i vrlo brzo upadnu u razmišljanja: „Još nisam doživela orgazam! Nešto sa mnom nije u redu“. Čim mozak krene da razmišlja u tom pravcu – od orgazma nema ništa! Ono što je bitno jeste dati svom telu vremena koliko god da je potrebno i ne opterećivati se time jer svako je drugačiji.

Kako da žena brzo doživi vrhunac?

Dostizanje ženskog orgazma je proces koji se uči. Kada se jednom nauči šta i kada dovodi do njega, onda se može pomeriti fokus baš ka tome i vreme dostizanja orgazma može se znatno smanjiti.

Takođe, treba imati na umu da do bržeg dolaska do vrhunca dovodi i kontrahovanje karličnih mišića tj. stezanja PC mišiča onda kada osetite da uzbuđenje raste i da ste blizu orgazma.

kako da žena brzo doživi vrhunac

Kada su u pitaju ženski orgazmi, onda priču o njima neizostavno prati i informacija da žene mogu da dožive nekoliko vrsta orgazama.

Da li je to mit ili istina?

Vrste ženskih orgazama

Podeljena su zvanična mišljenja o tome koliko žena može da doživi orgazama. Neki veruju da je svaki ženski orgazam – klitorisni orgazam.

Šta stoji iza ove teorije?

Klitoris je vrlo osetljiv deo tela i svakako možda i najbitniji za dostizanje orgazma. Prepun je nervnih završetaka i kao takav vrlo osetljiv na stimulanse. Oni koji podržavaju ovu teoriju o ženskim orgazmima, tvrde da klitoris nije samo ono što se vidi spolji. Njegovi nervni završeci prostiru se i dublje unutra, oko vaginalnog otvora, pa i do analnog otvora i G tačke. Po ovoj teoriji, vaginalni, cervikalni, analni orgazam – sve su samo različiti oblici manifestacije stimulacije klitorisa na različtim tačkama (nastaju stimulisanjem unutrašnjih delova klitorisa).

Sa druge strane su oni koji tvrde da žena može doživeti više različitih orgazama, čak i u situacijama koje nisu nimalo uobičajene, kao što je recimo orgazam tokom porođaja.

Najgrublje rečeno, ženski orgazmi mogu se podeliti na ove vrste:

Klitorisni orgazam: nastaje kao posledica stimulacije klitorisa. Obično ga opisuju kao specifičan osećaj na površini tela, trnjenje, treperenje.

Vaginalni orgazam: nastaje kao posledica stimulacije zidova vagine tokom penetracije. Opisuje se kao pulsiranje vagine i osećaj koji nastaje u dubini.

Analni orgazam: nastaje stimulacijom analnog otvora. Pulsiranje i otpuštanje tenzije javljaju se u predelu analnog otvora.

Kombinovani orgazam: nastaje kao stimulacija više senzitivnih tačaka. Recimo, seksualni odnos može u isto vreme da utiče i na klitoris i na G tačku. Ovakav orgazam opisuje se kao intnezivan osećaj koji obuzima celo telo.

Cervikalni orgazam: do kojeg dolazi stimulacijom možda manje poznate C tačke tj. cerviksa (grlića materice), a koji se takođe opisuje kao vrlo neobičan i intenzivan.

Orgazam tokom vežbanja: da i toga ima! Ova vrsta orgazma nastaje prilikom stimulacije određenih tačaka na telu tokom određenih fizičkih aktivnosti.

Orgazam tokom porođaja: nastaje prilikom prolaska bebe kroz vaginalni kanal, prilikom čega dolazi do pritiska na određene senzitivne tačke i osećaja ogromnog olakšanja i opuštanja tenzinje nakon porođaja.

Valja pomenuti i one sveobuhvatne orgazme koji tangiraju celo telo od glave do pete. Naime, neke žene ne mogu da tačno lokalizuju centar orgazma i ne znaju koji su orgazam doživele.

Da li istina ili mit da postoji ovoliko orgazama kod žena, a da muškarci mogu da dožive samo jedan?

Pa, muško i žensko telo nisu isti. Svakako je nemoguće da muškarac doživi neke od ovih orgazama, pre svega jer nije anatomski predodređen za to – nama vaginu, klitoris, ne porađa se…

Kako postoji više vrsta ženskog orgazma, onda i njihovo dostizanje zahteva različite pristupe.

Ženski orgazam bez penetracije

Klitorisni orgazam je jedan od onih koji se može dostići na ovaj način i možda je i najjednostavniji zadatak. Spoljašnji vidljiv deo klitorisa je pristupačan i osetljiv deo tela. Najbolji način da se stimuliše su nežni dodiri (prstima, usnama, jezikom, penisom….) . Bez penetracije – samo površinski dodiri. Klitoris može biti i previše osetljiv na dodir, pa je potrebno dobro odmeriti intenzitet dodira, tako da on bude prijatan, a ne neprijatan. Ključni su neprekidni, ritmični pokreti, dovoljno dugog trajanja da se doživi ženski orgazam bez penetracije.

Ženski orgazam tokom seksa

Vaginalni orgazam je jedan od onih koji se očekuju tokom seksualnog odnosa. No ovo ponekad ume da bude teži zadatak.

Za to je potrebno prvo malo treniga. Proučite svoje telo samostalno i probajte da dostignete vaginalni orgazam bez partnera:

– Korisite prste ili seksualne igračke za penetraciju
– Imitirajte pokrete tokom seksa – napred- nazad, kružne pokrete i fokusirajte se na traženje G tačke i na osećaj u vagini.
– Ponavljajte dok ne dođe do orgazma. Kada osetite da ubuđenje raste, kontrakcija PC mišića (mišića dna karlice) pomoći će da brže dođete do orgazma i da on bude jači.

Kada to uvežbate na ovaj način, samostalno, znaćete na koji osećaj i na koje pokrete da se fokusirate tokom samog seksualnog odnosa sa partnerom.

Kegelove vežbe tj. vežbe kojima se treniraju mišići karličnog dna mogu biti korisne za dostizanje ove vrste orgazma. Jednostavno se izvode, a jačaju mišće vagine i karličnog područja. Jači mišići su bolje prokrvljeni, a samim tim i osetljiviji na dodire. Tako se mogu povećati šanse za dostizanje orgazma kod žena. Osim kegelovih vežbi, mogu se raditi i vežbe sa joni jajima ili vaginalnim trenažerima koji imaju istu namenu.

Kegelove vežbe mogu se raditi i u paru. Stiskanje penisa vaginalnim mišićima je odlična vežba, ali i put ka lakšem otkrivanju vaginalnog pa i cervikalnog orgazma. Kada su okolni mišići vagine jaki i dobro uvežbani, lakše će se doživeti i orgazam kod žena.

Analni ženski orgazam

Želite nešto drugačiji osećaj? Onda vežbajte ovo! U principu, istražite prvo sami sa sobom osetljivost analne regije. Koristite lubrikante, jer ovaj deo tela nije prirodno sklon vlaženju, a koža oko anusa je osetljiva. Probajte prstima ili igračkom da imitirate poteze do kojih dolazi tokom seksa: unutra-van ili samo površinsko dodirivanje analnog otvora. Ponavljajte dok ne dođe do seksualnog vrhunca. Kada uvežbate sami – probajte i sa partnerom.

Ovo je bilo malo praktično uputstvo, ali nije to jedina stvar!

Kako doživeti ženski orgazam – ovo je bitno!

Nekima je ovo rutina, nekima pitanje od milion dolara – bilo da su u pitanju žene ili muškarci koji su u nedomumici kako da devojka doživi vrhunac.

Mnogo je faktora u igri. Orgazam je i stvar tela, ali i stvar psihe i energije. Sve to treba da se poklopi.

Pre svega, treba se rešiti nekih predrasuda i imati na umu ove stvari koje slede:

Penetracija nije najvažnija

Prva od predrasuda koje treba odbaciti je ona da je jedini način kako da žena doživi orgazam – penetracija. Zapravo, samo 20% žena, prema nekim podacima, može doći do orgazma na ovaj način. Klitoris je glavni igrač, a nije svaka penetracija ujedno i stimulacija istog. Zato je nekim ženama potrebna dodatna stimulacija klitorisa.

Kako do nje?

Komunukacija je bitna

Žena treba da ima aktivnu ulogu u seksu i da navodi muškarca na to šta joj prija, a šta ne. Sa druge strane, i muškarci imaju podjednaku ulogu u tome kako da žena doživi vrhunac i u tom procesu treba da im pomognu. Treba pratiti gestove i informacije koje im žensko telo šalje i tako naći način kako dovesti ženu do vrhunca. Ne doživljava svaka žena orgazam na isti način i većina će imati neki svoj način dolaska do istog, a na muškarcu je da taj način prepozna i prati i komunicira sa svojom partnerkom o pokretima i dodirima koji joj pomažu da do orgazma dođe.

– Muškarac treba da bude istreniran da „sačeka ženu“ da dođe orgazma – jer njoj treba više vremena. Odlaganje muškog vrhunca je jedan od načina kako da žena doživi orgazam. Sa penetracijom ne treba žuriti. Ako do nje dođe pre nego što je žena spremna – vrhunac kod žena će biti teže dostižan cilj.

– Dovoljna uzbuđenost žene je jako bitan preduslov. Zato nikako ne preksačite predigru. Fokusirajte se na celo telo, na unutrašnju spoljašnju stimulaciju. Uključite maštu, prste, jezik, seksulane igračke i na dobrom ste putu da otkrijete kako žena da doživi vrhunac.

– Dirty talk – pričanje „nepristojnih priča“ kada je žena blizu vrhunca, može u nekim slučajevima da olakša put do orgazma.

Veličina penisa nije (uvek) bitna

Ako imamo u vidu da je klitoris glavno dugme koje treba pritisnuti, onda veličina penisa ne igra presudnu ulogu. Uostalom, orgazam je moguće postići i bez penetracije i bez partnera.

Svakako, ako se teži vaginalnom ili cervikalnom orgazmu, onda to može biti faktor koji je presudan za žensko svršavanje.

Mozak proizvodi orgazam

Drugim rečima: ok bitno je fokusirati se na erogene zone, ali ako nema seksualnog uzbuđenja, ako je žena pod stresom, opterećena obavezama, emotivno se loše oseća i nije opuštena i prisutna – to nije način kako doživeti ženski orgazam.

mozak proizvodi ženski vrhunac

Upravo zato je nekim ženama mnogo lakše da dožive vrhunac ujutru – kada mozak nije opterećen nazavršenim obavezama i flitriranjem dnevnih događaja. Ukoliko vam lutaju misli tokom seksa i na pamet padaju neke neseksualne stvari to može biti veliki ometač za dolazak do orgazma.

Frontalni korteks ne sme biti previše aktivan. On je zadužen za svesnost i za primenu naučenog.

Sa druge strane, ne sme biti ni sasvim isključen. Orgazam uglavnom nije nešto sa čim se rodimo. On se uči i to naučeno valja primetniti tokom seksa.

Energija je bitna

Taoizam ovo objašnjava na vrlo lep način. Po ovom verovanju, muškarac i žena su dva različita bića – muškarac je vatra, a žena voda. Dok je muškarcu potrebna iskra da se zapali, ženi je potrebno postepeno zagrevanje do ključanja. Da bi se desio orgazam, do penetracije treba da dođe kada je žena pred tačkom ključanja, a muškarac treba da nauči da to prepozna. Tek kada su na istom stepenu uzbuđenosti i zagrejanosti, mogu da zajedno dovedu seks do vrhunca.

Kada govorimo o energiji, da pomenemo da po tao principima muškarac ne treba da završi seksualni odnos svojim orgazmom, a da ne dođe do ženskog orgazma. Ženski orgazam nadoknadi mu izgubljenu seksualnu energiju. Ako se ne desi, onda mu seks samo troši energiju, umesto da ga njome napaja.

Najbolje poze za ženski orgazam

U potrazi za odgovorom kako da doživim vrhunac, mnoge žene došle su i do saznanja koje im poze najbolje odgovaraju. Stvar je individualna i na ovom polju, ali mogu se izvući neka pravila.

Potrebno je da se pronađu poze koje omogućavaju stimulaciju klitorisa i u kojoj je klitoris najbolje izložen trenju.

Sa druge strane, postoje i žene kojima je klitoris previše osetljiv, bilo da je dodir neprijatan ili pak previše prijatan pa brzo dođu do orgazma. Zbog toga više preferiraju penetraciju.

Najbolji način za dostizanje orgazma žene je kombinacija stimulacije klitorisa i vagine.

I ovde je dosta toga na ženama, ukoliko vam neka poza ne prija, i ne omogućava dovoljno prijatnih senzacija koje će vas dovesti do orgazma, recite to svom partneru i zauzmite onu pozu u kojoj vam je lakše da doživite orgazam. Ipak, mnoge žene u svom aktivnom seksualnom životu nalaze da su im samo jedan ili dva položaja (vrlo često misionarska poza) najbolji za dostizanje ženskog orgazma i u tome se ograničavaju. Vežbajte i eksperimentišite i sa ostalim pozama i probajte i u ostalim da se pribliđite vrhuncu.

Evo 5 najboljih poza u seksu za ženski orgazam:

· Jahaća poza podrazumeva da je žena gore raširenih nogu preko muškarca, a muškarac dole. Zašto je dobra? Zato jer klitoris dobije svoju dozu trenja, a žena pri tom ima kontrolu nad odnosom i sama određuje tempo, brzinu, jačinu prodora i slično.

· Poza otpozadi odnosno doggy style podrazumeva pozu na kolenima, dok partner isto klečeći prilazi otpozadi. Ovde možda nema direktne stimulacije klitorisa, ali ova poza omogućava samostimulaciju, bez remećenja samog odnosa. Takođe, i partner može lako da dosegne do klitorisa a možete upotrebiti i neki vibrator za tu svrhu.

· Poza preko kreveta, odnosno drape poza podrazumeva položaj u kojem je žena leđima na krevetu, a noge su na podu. Partner klečeći ili stojeći prilazi sa prednje strane i jednostavan je pristup kliotrisu na razne načine.

najbolje poze da žena doživi orgazam

· Uzdignta misionarska poza: Ovo je varijacija klasične misionarke poze u kojoj je žena dole, a partner gore. Razlika je u tome da se partner pomeri za nijansu više, prema glavi parnerke, kako bi došlo do adekvatnijeg trenja pubičnog područja i klitorisa

· Obrnuta misionarska poza: Žena je dole, ali leži na stomaku. Muškarac je gore. Ovo je neka kombinacija misionarske poze za muškarca i doggy poze za žene. Super je za žene kojima je potrebno da vaginalni mšići budu stisnuti da bi doživele orgazam. Klitoris se može stimulisati rukom, igračkom, može ga stimulisati partner, ali isto tako može se stimulisati i trenjem o jastuk, posteljinu ili već tako neki dodatak na samoj podlozi na kojoj se leži.

Nakon doživljenog orgazma bitno je i provesti dodatno vreme sa partnerom jedno pored drugog u razmeni zajedničkih emocija i preporuka je da se ne tuširate odmah nakon seksa već da uživate u mirisima, telesnim telnostima, blizini tela partnera i celokupnoj čaroliji nakon razmene seksualne energije.

Igračke za ženski orgazam

U dostizanju orgazma kod žena od velike koristi mogu biti i seksualne igračke. Mogu se koristiti prilikom masturbacije, odnosno boljeg upoznavanja sopstvenog tela, a mogu i tokom samog odnosa. To mogu biti razne vrste vibratora, dildo, vibro jaje. Vežbe sa joni jajima mogu ženama biti korisne u jačanju karlčnih i vaginalnih mišića.

Nisu samo igračke dostupne. Kreme za ženski orgazam mogu dodatno da pojačaju krvotok u predelu klitorisa i vagine. Takođe, kondomi mogu biti rebrasti i različite teksture, pa se i na taj način može pojačati doživljaj.

Poremećaji orgazma kod žena

Uprkos svim ovim uputsvima i dalje će neke žene tvrditi: „Ne mogu da doživim vrhunac!“

Postoje seksualni terapeuti koji mogu mnogo pomoći i terapija je usmerena na to kako da žena doživi orgazam tokom seksa.

No, hajde ipak da malo objasnimo u čemu je problem.

Razni su razlozi zašto žena ne može da doživi vrhunac. Neki su fizičke prirode, neki su psihičke. Nemogućnost da žena doživi prgazam, iako je seksualno uzbuđena, naziva se anorgazmija.

Nemogućnost da se javi seksualna želja je posebna priča. Tada je reč o frigidnosti, koja je usko povezana sa anorgazmijom.

Do ovih problema mogu dovesti:
– Stres
– Problemi u vezi
– Uverenja (patrijahalno potiskivanje ženske seksualnosti)
– Nedostatak prave edukacije o seksu i nepoznavanje sopstvenog tela
– Slika o sopstvenoj seksulanosti i svom telu, osećanje drama i krivice
– Pojedine bolesti i loše fizičko zdravlje
– Genitalni problemi, bolni seksualni odnosi
– Strah od trudnoće
– Traume kao posledica seksualnog zlostavljanja

Odakle početi sa traženjem rešenja?

Pre svega, treba prihvatiti da postoji problem i želeti naći rešenje.

Seksualno vaspitanje igra jako veliku ulogu. Žene koje su odrastale sa predubeđenjem da je seks samo sredstvo za reprodukciju, da muškarci mogu da imaju mnogo partnerki i da uživaju u seksu, a da ženama tako nešto nije dozvoljno jer su onda promiskuitetne – neće imati odnos prema seksu koji bi lako doveo do opuštanja sa partnerom i do ženskog svršavanja.

Nepoznavanje sopstvenog tela je veoma ograničavajući faktor. Zato bi žene trebalo da počnu sa istraživanjem orgazma od masturbacije i prihvatanja sopstvenog tela i seksualnosti. Muškarci to rade. Oni u pubertetu češće masturbiraju. U seks ulaze već dobro upoznati sa svojim telom i zadovoljstvima koja može da im pruži. Sa ženama je ovo ređi slučaj – zato i teže dolaze do orgazma. Mnoge su tek u kasnijim godinama počele da masturbiraju a verovai ili ne postoje i one koje nikada nisu pogledale svoje intimne organe. No, seksualnost se uči i vežba kroz praksu. Orgazmička sposobnost žene raste i sa godinama, kako žena postaje zrelija je sve bolja i bolja.

Kada smo kod toga, nije loše da se povede računa o menstrualnom ciklusu i o tome u kom delu ciklusa se žena nalazi. Priroda je udesila da u seksu najviše uživamo kada je telo spremno za oplodnju. Ovulacija je period kada bi bilo najbolje da tražite put do dostizanja ženskog orgazma.

Stres i okolnosti života su jako bitni za orgazam žene, posebno ako imamo na umu da je mozak uključen u igru. Stres na poslu, problemi u životu, nezadovoljstvo… odraziće se i na želju za seksom i na orgazam.

Veoma je bitno dovesti nervni sistem u stanje da on može doživeti orgazam – ukoliko telo nije protočno i vaša životna/seksualna energija ne funkcioniše kako treba nešto neće raditi za vas. Previše stresa, nedovoljno sna, loša ishrana, deficit određenih vitamina i minerala, negativan stav genralno prema životu i nezadovoljstvo u različitim aspektima, manjak fizičke aktivnosti…sve to zajedno može uticati na poremećaje orgazma kod žena ali je isto tako sve i lako promenljivo. Takođe, postoje i brojne energetske tehnike koje vam mogu pomoći da organizam izbalansirate i samim tim dovedete ga u stanje da postane više orgazmično.

Verovali ili ne, ali ispostavilo se i da puna bešika može da pomogne jer stvara veći pritisak i veći osećaj seksualnog uzbuđenja, a i intenzivniji orgazam.

Kao što vidite, ne postoji univerzalna definicija ni univerzalan put do ženskog orgazma. Ali posmatrajte ženski vrhunac kao vrh neke planine. Do njega možda vodi nekoliko puteva – ali treba dobro proučiti sve staze. Jednom kada otkrijete prečicu, ženski orgazam biće jednostavna stvar.


Napomena: Preuzimanje delova ili u celosti teksta sa sajta mojorgazam.rs je zabranjeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.