Klitoris i kompletan vodič kroz pravilnu stimulaciju

klitoris

Sadržaj teksta

Upoznajte klitoris, njegovu građu i ulogu u doživljavanju orgazma kod žena. Otkrijte kako ga stimulisati na pravilan način i izbegnite greške.

Iako se klitoris često pominje u kontekstu seksualnog zadovoljstva žena i ženskog orgazma, mnogi i dalje imaju samo površno razumevanje njegove uloge i anatomije.

Činjenica je da je on mnogo više od „malog dugmeta“ ili „tajna tačke“ na ženskom telu. On je kompleksan organ s jedinstvenom strukturom i važnom ulogom u ženskom seksualnom doživljaju.

Razumevanje klitorisa, njegove anatomije i funkcionisanja ključno je za dostizanje seksualnog zadovoljstva kod žena.

Zato, hajde da ga detaljno objasnimo.

Šta je klitoris?

Klitoris je anatomski organ ženskog reproduktivnog sistema koji igra ključnu ulogu u seksualnom užitku i dostizanju ženskog orgazma.

Predstavlja središnji deo ženskog genitalnog kompleksa i sastoji se od glavičaste strukture koja se naziva glans, pokrivenog prepucijem i produženih struktura koje se nazivaju korpus kavernozum (corpus cavernosum clitoridis) i korpus spongiosum (corpus spongiosum). Spolja je malih dimenija, ali zapravo, klitoris se proteže unutar tela.

Glavni cilj klitoralne stimulacije je postizanje seksualnog uzbuđenja, što može dovesti do orgazma kod žena. Ovo se postiže zato jer je klitoris bogat nervnim završecima, što ga čini izuzetno osetljivim na dodir i stimulaciju. Tokom seksualnog uzbuđenja, klitoris se napuni krvlju i povećava se u veličini, što olakšava postizanje orgazma.

Iako je klitoris često predstavljen kao mali organ, njegova važnost u seksualnom zadovoljstvu žena ne može se preceniti.

Ali nije uvek bilo tako…

Do sredine 60-ih godina većina žena nije bila svesna koliko je klitoris bitan za seksualno zadovoljstvo. Seksualnost je i danas mnogima tabu tema, a često je i pogrešno shvatana.

Frojd je, recimo, kritikovao klitoralni orgazam kao „nezreo“, dok je vaginalni nazivao „zrelim“, što je bila anomalija u razumevanju ženske seksualnosti.

Ipak, stručnjaci i amateri su godinama prepoznavali centralnu ulogu klitorisa u ženskom zadovoljstvu i njegovu povezanost sa vaginalnim orgazmom.

Zato, hajde da mu konačno damo značaj koji zaslužuje.

Kako naći klitoris?

S obzirom da je ovako značajan za postizanje ženskog orgazma, onda je značajno i da svaki muškarac zna gde se nalazi klitoris kod žena?

Pa ovako.

Klitoris se nalazi u prednjem delu vulve, između male usne i iznad vaginalnog otvora.

Klitoris deluje kao mali organ, može se osetiti kao mala izbočina ili „dugmence“ kada je žena uzbuđena. To je njegov glavni, vidljivi deo, koji se nalazi na vrhu i prekriven je „kapuljačom“. Međutim, jako je bitno znati se klitoris proteže i unutar tela i upravo ti njegovi krakovi koji se protežu duž zidova vagine mogu biti okidač za onaj, po Frojdu „zreliji“ vaginalni orgazam koji se postiže tokom penetracije.

Dakle, pronalaženje klitorisa može biti ključno za seksualno zadovoljstvo žene, pa je važno istraživati i upoznati njegovu lokaciju radi potpunijeg seksualnog iskustva. Ovo važi za muškarce, ali i same žene ponekad nisu dovoljno upoznate sa „samom sobom“.

Klitoralni kompas je metaforički termin koji se koristi za opisivanje prakse istraživanja i upoznavanja ženskog klitorisa, kao i njegove reakcije na dodir i stimulaciju. On treba da naglasi važnost samoproučavanja vaginalne regije, od strane žena, ali i partnera. Cilj je pronaći načine kako najbolje stimulisati klitoris radi postizanja orgazma – a videćete kasnije da postoji više načina stimulacije. Sve u svemu, ovakvo istraživanje tela, može rezultirati poboljšanim seksualnim iskustvom i povećava šanse da se doživi orgazam.

Sada kada je jasno gde se nalazi klitoris, hajde da objasnimo kako on tačno izgleda, jer se oko toga stvara najviše zabluda.

Anatomija klitorisa

Klitoris predstavlja centralno mesto erotskog uzbudenja kod žena. Iako je prosečne veličine kao 1/8 penisa, sadrži skoro duplo više nervnih završetaka (od 8000-12 000). Veličina spoljašnjeg dela klitorisa varira – može biti poput jedva vidljivog zrna graška pa sve do srednje velikog krastavčića, što je normalno i prirodno.

anatomija klitorisa

Za razliku od penisa, jedina funkcija klitorisa je užitak.

Klitoris može značajno povećati svoju veličinu do čak 300% kada je stimulisan. Jedinstven je po tome što je jedini deo ljudskog tela koji ne stari.

Dobro je znati i da su G tačka i penetrativni organi zapravo klitoralni jer stimulišu unutrašnje delove klitorisa.

Svaki klitoris je jedinstven i može varirati u boji, od bledo roze do braon, i nema dva identična klitorisa.

Interesantno je i da klitoris raste tokom života.

Kako izgleda klitoris?

 • Glava klitorisa, ili glans klitorisa, je najizloženiji deo klitorisa i nalazi se na vrhu. Obično se nalazi ispod kapuljače, koja može biti vrlo osetljiva na dodir. Glava klitorisa sadrži visok broj nervnih završetaka, što je čini izuzetno osetljivom na stimulaciju.
 • Telo klitorisa: To je veći dio klitorisa koji se nalazi ispod površine kože, a proteže se u vidu dva kraka duž vaginalnih zidova. Telo klitorisa takođe sadrži veliki broj nervnih vlakana, što ga čini osetljivim na stimulaciju.
 • Vestibularni bulbusi su još jedna važna struktura povezana s klitorisom. To su dva balona od erektilnog sunđerastog tkiva koja se nalaze na unutrašnjoj strani vaginalnih zidova i blisko su povezana s klitorisom. Oni igraju ulogu u povećanju volumena vaginalnih tkiva tokom seksualnog uzbuđenja i pružaju dodatnu senzaciju tokom penetracije. Kada su žene seksualno uzbuđene, ova specifična tkiva se pune krvlju povećavajući volumen i pružajući potporu vaginalnim tkivima. Ova ekspanzija pomaže u povećanju trenja tokom penetracije i pruža dodatnu senzaciju tokom seksualnog odnosa odnosno same penetracije i može doprineti doživljavanju onoga što nazivamo „vaginalnim orgazmom“.

Kroz klitoris prolaze hiljade krvnih sudova, što mu omogućava da se proširi i otekne prilikom seksualnog uzbuđenja. Kada je klitoris natopljen krvlju (kako njegov spoljašnji, tako i unnutrašnji deo), postaje izrazito osetljiv na dodir i stimulaciju pa dostiže mnogo veću veličinu u odnosu na stanje mirovanja. Dodatno, gornja usna, bradavice i klitoris su povezani nervima, što ukazuje na kompleksnost veza između različitih delova ženskih genitalija i njihovih funkcija. Ovo povezivanje doprinosi celokupnom seksualnom iskustvu žene.

Svaki klitoris je jedinstven, što znači da varira u veličini, obliku i osetljivosti. Osim toga, raspored klitoralnih nerava takođe može varirati kod različitih žena.

Zanimljivo je i to da klitoris i penis imaju sličnu anatomiju u embrionalnom razvoju – a do diferencijacija dolazi kasnije tokom razvoja fetusa. Tako se, na primer, smatra da je glavić klitorisa ekvivalentan  glaviću penisa, telo klitorisa telu penisa, sunđerasto tkivo vestibularnih bulbusa slično je onom unutar penisa. Ova sličnost ukazuje na zajedničko poreklo ovih organa u ranom razvoju fetusa.

A da li je veličina bitna? I šta se može smatrati velikim, a šta malim klitorisom?

Veliki klitoris

Pojam „veliki klitoris“ može se odnositi na klitoris koji je izraženiji ili veći u veličini. Neke žene imaju klitoris koji je vidljiviji ili izbočeniji od drugih, što je prirodna varijacija. Veliki klitoris ima iste delove kao i klitoris generalno – glavić i telo – ali može biti veći ili izraženiji u odnosu na prosečnu veličinu.

Mali klitoris

Suprotno prethodnom, pojam „mali klitoris“ može se odnositi na klitoris koji je manji ili manje izražen u veličini. Uprkos manjoj veličini, mali klitoris i dalje sadrži iste delove kao i veći klitoris i može biti podjednako osetljiv na stimulaciju.

Da li veličina klitorisa utiče na orgazam?

Istraživanja sugerišu da veličina klitorisa sama po sebi ne utiče direktno na sposobnost postizanja orgazma.

Klitoris, bez obzira na veličinu, sadrži izuzetno mnogo nervnih završetaka koji su odgovorni za senzacije i uzbuđenje tokom seksualne stimulacije. Dakle, čak iako je klitoris manji ili veći, i dalje ima potencijal za uzbuđenje i za pružanje osećaja orgazma.

Važniji faktori za postizanje orgazma obično uključuju različite aspekte seksualne stimulacije, emocionalnu povezanost s partnerom, opuštenost i sigurnost u sebe i svoje telo i pozitivne misli o seksu i orgazmu.

Dakle, svaka vulva je vizualno i somatski jedinstvena, a veličina klitorisa ne utiče na intenzitet orgazma, baš kao što ni veličina penisa nije presudna za kvalitetan seksualni odnos.

Međutim, postoji koncept nazvan „Clitoral-Vaginal Distance“ (CV-distance). Ovaj koncept sugeriše da ako je udaljenost između vaginalnog otvora i klitorisa duža od dužine palca, žena može imati poteškoća da stigne do orgazma samo putem penetracije penisa u vaginu.

Dr. Kim Wallen s Emory University složio se da barem u određenoj meri fiziologija određuje odgovor na orgazam. Udaljenosti klitorisa i vagine manje od 2,5 cm – to je otprilike od vrha palca do prvog čvora – obično rezultiraju pouzdanim orgazmima tokom seksa.

Korelacija između C-V udaljenosti i sposobnosti postizanja orgazma zahteva daljnja istraživanja kako bi se bolje razumela veza između topografije genitalija i postizanja orgazma.

Osetljivost klitorisa

Osetljivost klitorisa varira među ženama, ali generalno, najosetljiviji je njegov spoljni deo.

Za većinu žena, potrebno je dodatno stimulisati ovaj deo klitorisa tokom penetracije kako bi se postigao orgazam.

Takođe, postoji tačka na klitorisu, malo levo od centra, na otprilike jedan sat (kada je sat okrenut od vas), koja je najosetljivija kod većine žena. Iako ne postoje specifična istraživanja o ovome, anegdotski dokazi sugerišu da gornji levi kvadrant klitrisa često bude najosetljiviji deo kod većine žena. Ova informacija ukazuje na individualne razlike u osetljivosti klitorisa i potrebu za dodatnom stimulacijom kako bi se postigao orgazam.

No, o klitorisu je, sa stanovišta orgazma, bitno da znate i ovo…

Erekcija klitorisa

Klitoris je veliki erektilni organ.

Erektilni proces klitorisa, iako sličan erekciji penisa, ima svoje specifičnosti.

erekcija klitorisa

Klitoris se sastoji od velike količine erektilnog tkiva koje se može povećati u veličini i očvrsnuti tokom seksualnog uzbuđenja. Ova erekcija klitorisa rezultat je povećanog protoka krvi u tkivo klitorisa, što uzrokuje da se on poveća u veličini i postane osetljiviji na dodir. Ovaj proces može biti posledica direktnih stimulacija klitorisa ili indirektnih stimulacija kroz erotske misli, dodire ili seksualne fantazije.

Važno je napomenuti da je erekcija klitorisa ključna za seksualno uzbuđenje i postizanje orgazma kod žena i da svaka žena može imati svoje jedinstvene reakcije i potrebe u vezi s ovim procesom.

Kada erektilna mreža nije aktivirana i ispunjena krvlju, unošenje bilo čega unutar vagine neće biti toliko prijatno, bez obzira na to koliko je ženina vagina vlažna.

Žene, zapravo, imaju istu količinu erektilnog tkiva kao i muškarci, ali je ono unutar njihovog tela. Klitoris obuhvata celi sistem erotskog erektilnog tkiva u karlici – grana se na obe strane, duboko u pubičnu kost, uretru i anus. Postoji mnogo grana karličnog nerva koje nadražuju različite oblasti karlice i erotske anatomije. Karlični nerv kreće iz donjeg dela kičme i različito se grana kod svake žene. Neke žene su osetljivije na dodir klitorisa, nekie na vaginu, neki na G tačku, dok je kod drugih to perianalna oblast.

Zbog toga je veoma važno istražiti i upoznati vlastitu erotsku anatomiju kako bi se bolje razumelo šta donosi zadovoljstvo i kako se postiže orgazam.

Klitorisni orgazam

Klitorisni orgazam se odnosi na vrstu orgazma koji se postiže stimulacijom klitorisa.

Ovakav orgazam se postiže kada se klitoris stimuliše na način koji uzrokuje intenzivne senzacije i kontrakcije mišića u genitalnom području.

Mnoge žene preferiraju klitorisni orgazam jer je često lakše postići ga, nego doživeti orgazam samo od penetracije.

No, sada kada je jasno da se krakovi klitorisa protežu duž zidova vagina, sasvim je logično da zapitamo sledeće…

Da li su klitorisni i vaginalni orgazam zapravo isto?

Pitanje razlike između klitorisnog i vaginalnog orgazma je tema koja izaziva mnogo rasprava i mišljenja. Neki stručnjaci tvrde da ne postoji jasna razlika između ova dva tipa orgazma, dok drugi sugerišu da mogu postojati razlike u senzacijama i intenzitetu.

Evo nekoliko ključnih razmatranja:

 • Klitorisni orgazam postiže se stimulacijom spoljašnjeg dela klitorisa. Ovaj tip orgazma često se opisuje kao intenzivan, koncentrisan osećaj u glaviću klitorisa i okolnim područjima. Lakše ga je dostići jer je posledica direktne stimulacije ove erogene zone.
 • Vaginalni orgazam postiže se stimulacijom unutrašnjih genitalnih struktura, poput G tačke ili vaginalnog zida. Osećaj vaginalnog orgazma može se opisati kao dublji, širi osjećaj zadovoljstva u dubljim delovima tela. Za neke žene, vaginalni orgazam može biti teže postići nego klitorisni orgazam, ali za druge može biti izuzetno zadovoljavajući.

Nema „ispravnog“ ili „pogrešnog“ načina doživljavanja orgazma, niti zrelog i nezrelog, kako je to smatrao Frojd. Štaviše, mnoge žene doživljavaju kombinaciju klitorisnog i vaginalnog vrhunca tokom seksualnog odnosa.

No, zašto neki smatraju da ove senzacije i ne treba odvajati?

Kada se sve sabere i oduzme, oba ova orgazma kod žena povezani su s nadražajima koji proizlaze iz područja klitorisa. Ono što može dovesti do osećaja „frigidnosti“ jeste njegova nedovoljna stimulacija tokom penetracije u standardnim seksualnim pozama – ali i tokom predigre.

Erekcija kod žene zahteva dvadeset do trideset minuta adekvatne stimulacije klitorisa da bi cela vulva postala nabubrena i prokrvljena, pa samim tim i osetljivija. Ženama je potrebno više vremena da se uzbude, ali zato ovakva erekcija ostaje nakon orgazma. Otuda i mogućnost da žene dožive višestruki orgazam, pa čak i nekoliko njih u nizu.

Dakle, bitna je dobra predigra i stimulacija da bi ženski orgazam bio lakše dostižan.

A evo načina na koji se ova tačka ženskog tela može stimulisati.

Stimulacija klitorisa na pravilan način

Kada je u pitanju stimulacija klitorisa, veština je ključna.

Svaka žena ima svoje preferencije i ritam koji joj odgovara. Važno je istražiti šta je to što je uzbuđuje i šta pruža najviše zadovoljstva, a tome može poslužiti masturbacija. Neke žene vole direktnu stimulaciju klitorisa prstima, dok druge preferiraju upotrebu vibratora ili drugih seksualnih pomagala. Nekima prija da stimulišu samo spoljašnji deo, a neke više uživaju u stimulaciji unutrašnjeg dela.

Istražujte različite tehnike i ritmove i nađite šta je to što vama najviše prija.

Kako stimulisati klitoris?

Evo nekoliko tehnika koje možete isprobati:

· Direktna stimulacija prstima: Lagano dodirujte klitoris prstima i eksperimentišite s različitim pritiscima i pokretima. Možete koristiti kružne pokrete, tapkanje ili lagano trljanje.

· Upotreba vibratora: Vibratori su odličan način za intenzivnu stimulaciju klitorisa. Možete isprobati različite vrste vibracija i postavke kako biste pronašli onu koja vam najviše odgovara.

· Oralna stimulacija: Ako je vaš partner voljan, oralna stimulacija klitorisa može biti vrlo uzbudljiva. Komunicirajte sa partnerom o tome šta vam prija i usmeravajte ga.

· Stimulacija tokom penetracije: Stimulisanje klitorisa tokom penetracije može dodati dodatni užitak. Možete koristiti prste ili vibrator za stimulaciju klitorisa tokom samog odnosa.

Pravilnom stimulacijom čak i najmanji klitoris može izazvati izuzetno snažan orgazam.

Glavić klitorisa je posebno osetljiv i prepun nervnih završetaka koji su veći i brojniji nego u glaviću penisa. Važno je imati na umu da je osetljivost klitorisa individualna. Dok nekima direktna stimulacija može biti neprijatna ili čak bolna, drugima pruža veliko zadovoljstvo.

Pogrešno je verovanje da se klitoris treba tretirati na isti način kao penis. Često se događa da muškarci snažno trljaju ili jako sisaju klitoris, nesvesni da ta vrsta pritiska može biti veoma bolna za većinu žena.

Zato treba da znate i sledeće…

Tehnike za stimulaciju klitorisa

Evo detaljnijeg objašnjenja nekih od tehnika za stimulaciju klitorisa:

Tapkanje: Ova tehnika uključuje lagano tapkanje prstima ili vibratorom po klitorisu. Tapkanje može biti blago i ritmično ili brže i intenzivnije, u zavisnosti od preferencija.

tapkanje prstima po klitorisu

Držanje: Kod ove tehnike, stavljate prst ili vibrator na određeno mesto na klitorisu i zadržavate pritisak na tom mestu. Ova tehnika može biti korisna za koncentrisanu stimulaciju određenog dela klitorisa.

Potezi sa tri prsta: Ova tehnika uključuje korišćenje tri prsta da lagano milujete klitoris. Prsti se kreću u ritmičkim pokretima gore-dole ili napred-nazad, pružajući raznolikost u stimulaciji.

Sa strane na stranu: Ovde prsti ili vibrator prelaze sa jedne strane klitorisa na drugu, pružajući stimulaciju celog područja klitorisa. Ovo može biti korisno za široku i ravnomernu stimulaciju.

Dvostruka stimulacija: Ova tehnika uključuje istovremenu stimulaciju spoljašnjeg i unutrašnjeg dela klitorisa. Na primer, možete koristiti prste ili vibrator da stimulišete klitoris spolja, dok istovremeno penetrirate vaginu.

Spoljašnja i unutrašnja stimulacija klitorisa

Stimulacija klitorisa može biti izuzetno zadovoljavajuća i raznovrsna kada uključuje i spoljašnji i unutrašnji deo klitorisa.

Spoljašnja stimulacija klitorisa fokusira se na direktno dodirivanje i manipulaciju klitoralnim glavićem i okolnim područjem. Ovo se može postići korišćenjem prstiju, vibratora ili drugih seksualnih pomagala.

Unutrašnja stimulacija klitorisa uključuje indirektnu stimulaciju putem penetracije vagine. Unutrašnji delovi klitorisa, uključujući klitoralno telo i vestibularne bulbuse, mogu biti stimulisani na ovaj način.

Kombinovanje spoljašnje i unutrašnje stimulacije može stvoriti intenzivnije i dublje orgazme.

Stimulacija klitorisa tokom predigre

Stimulacija klitorisa tokom predigre može biti ključna za postizanje maksimalnog uzbuđenja i zadovoljstva.

Važno je da uvek koristite lubrikant prilikom dodirivanja klitorisa kako biste osigurali glatko i udobno iskustvo.

 • Prvi korak je nežno dodirnuti klitoris. Laganim pokretima prstiju, dodirnite klitoralni kapak kako biste ga nežno masirali.
 • Zatim, koristeći indeksni prst, nežno masirajte vrh klitoralne kapice. Ovaj dodir može pomoći u podsticanju klitorisa na erekciju.
 • Kada je klitoris erektilan, možete ga nežno uhvatiti između palca i kažiprsta i lagano ga kotrljati ili ga pomerati gore-dole. Ovi lagani pokreti mogu dodatno povećati uzbuđenje i pripremiti klitoris za intenzivniju stimulaciju.

Kada je u pitanju stimulacija genitalija, važno je da pratimo određeni redosled kako bismo postigli maksimalno zadovoljstvo i uzbudjenje. Umesto da odmah idemo na klitoris, trebalo bi da počnemo sa stimulacijom spolja i postepeno se krećemo ka unutrašnjosti. Klitoris bi trebalo da bude poslednji na redu kada pričamo o zagrevanju i predigri, kako tokom masturbacije tako i tokom partnerskog seksa. Pre dodirivanja klitorisa, važno je da se celo žensko telo stimuliše, počevši od usana, vrata, kose, leđa, stomaka, grudi, pa sve do stopala i butina.

Pročitajte više o erogenim zonama.

Treba imati na umu da žena ne može biti vaginalno i klitoralno stimulisana prekasno, ali može prerano, što često može izazvati nelagodnost umesto užitka.

Klitoris u erekciji postaje tvrd kao penis u erekciji, a za postizanje tog stanja, klitoralno tkivo treba da bude dobro prokrvljeno kiseonikom.

Stoga, važno je da se usredsredimo na duboko disanje i stvorimo optimalne uslove za erekciju, što će doprineti intenzivnijem užitku tokom seksualnih aktivnosti.

Važno! Ignorisanje klitorisa tokom odnosa može umanjiti seksualno iskustvo i smanjiti intenzitet orgazma. Stoga, obratite pažnju na klitoris tokom predigre i pružite mu potrebnu pažnju i stimulaciju kako biste maksimalno uživali u seksualnom iskustvu.

Stimulacija klitorisa tokom seksa / penetracije

Stimulacija klitorisa tokom seksa ili penetracije je od vitalnog značaja za postizanje maksimalnog seksualnog zadovoljstva kod žena. Kako je on glavni prijemnik erotskih draži, važno je dati mu pažnju tokom samog seksualnog čina.

Najefikasniji način da se postigne stimulacija klitorisa tokom klasičnog odnosa je kroz aktivno pokretanje karlice ka telu partnera. Ovim pokretom postiže se dovoljno snažan kontakt između klitorisa i tela partnera, što omogućava direktnu stimulaciju klitorisa tokom penetracije. Intenzitet i dubina penetracije mogu se prilagoditi kako bi se osiguralo dodatno trenje i stimulacija klitorisa.

Stimulacija klitorisa tokom seksa može dodatno pojačati uzbuđenje i dovesti do intenzivnijih i dubljih orgazama, stvarajući tako ispunjujuće seksualno iskustvo za oba partnera.

Poze u seksu u kojima se najviše stimuliše klitoris tokom seksa

Postoje određene seksualne poze koje omogućavaju intenzivniju stimulaciju klitorisa tokom seksa. Ovo su neke od njih:

Misionarska poza: U ovoj klasičnoj pozi, žena leži na leđima dok muškarac leži preko nje i prodire u nju. Ova poza omogućava direktnu stimulaciju klitorisa kontaktom tela partnera.

stimulacija klitorisa u misionarskoj pozi

Spooning: U ovoj pozi, oba partnera leže jedno pored drugog, pri čemu je muškarac pozadi. Ova poza omogućava jednostavnu ručnu stimulaciju klitorisa.

Doggy poza: Žena kleči na rukama i kolenima dok muškarac prodire otpozadi. Ova poza omogućava duboku penetraciju i može pružiti stimulaciju klitorisa dodatnim trenjem.

Cowgirl poza: U ovoj pozi, žena sedi na muškarcu licem okrenutim jedno ka drugom. Žena ima kontrolu nad pokretima i može prilagoditi ugao penetracije radi dodatne stimulacije klitorisa.

CAT poza: U ovoj pozi, žena leži na stomaku, dok muškarac leži na njoj ali malo povišeno, kako bi postigao trenje klitorisa. Ova poza omogućava blizak kontakt između tela i može pružiti intenzivnu stimulaciju klitorisa tokom penetracije.

Postoji mnogo drugih poza koje takođe mogu pružiti stimulaciju klitorisa.

Ukoliko želite da ih isprobate i maksimalno uživate u seksu u jednostavnim pozicijama koje vam možda i nisu pale na pamet – poručite ovaj priručnik koji će vam promeniti pogled na seksualne odnose i postaviti ih na viši nivo.

prirucnik o pozama u seksu

Stimulacija klitorisa tokom oralnog seksa

Stimulacija klitorisa tokom oralnog seksa može biti izuzetno uzbudljiva i zadovoljavajuća za ženu. Postoje različite tehnike i pristupi koji mogu pružiti intenzivnu stimulaciju klitorisa i dovesti do dubokih orgazama.

 • Jedna od osnovnih tehnika je kružno ili linearno lizanje klitorisa jezikom. Partner može koristiti svoj jezik da nežno stimuliše klitoris kružnim pokretima ili pokretima gore-dole. Važno je početi lagano i postepeno povećavati intenzitet stimulacije u skladu sa reakcijama i željama partnerke.
 • Druga tehnika je usmeravanje daha na klitoris. Partner može koristiti svoj dah kako bi nežno puštao topao vazduh na klitoris, što može izazvati dodatnu uzbuđenost i povećati intenzitet stimulacije.
 • Dodatno, upotreba prstiju može pojačati stimulaciju klitorisa tokom oralnog seksa. Partner može koristiti prste da nežno stimuliše klitoris ili da ga lagano pritisne dok koristi jezik.

Važno je komunicirati sa partnerom tokom oralnog seksa kako biste izrazili svoje želje i potrebe, kao i da biste pružili povratne informacije o tome šta vam prija.

Direktna vs indirektna stimulacija klitorisa

Pošto direktna stimulacija klitorisa može biti nekad neprijatna, evo i nekoliko tehnika za indirektnu stimulaciju.

Trljanje preko odeće: Partner može nežno trljati klitoris preko odeće, što može izazvati uzbuđenje i lakše prilagođavanje toj senzaciji.

Masaža klitoralne kapice: Nežna masaža klitoralne kapice može pružiti stimulaciju klitorisu bez direktnog dodira.

Masaža krakova klitorisa: Klitoris nije samo mala izbočina na vrhu vaginalnog otvora. Njegovi nervni završeci protežu se na više strana oko njega. Nežno masiranje unutrašnjih ili spoljnih strana labia može indirektno stimulisati klitoris i povećati uzbuđenje.

Disanje na klitoris: Partner može duvati topli vazduh na klitoris, što može izazvati uzbuđenje i povećati osećaj senzualnosti.

Gore-dole pokret: Nežni pokreti prstiju ili jezika gore-dole duž vaginalnog otvora mogu pružiti indirektnu stimulaciju i povećati uzbuđenje. Prilikom prelaska prstima, preskače se sam klitoris, ali se stimulišu ostali njegovi delovi.

Upotreba jezika: Partner može koristiti jezik da nežno stimuliše područje oko klitorisa, što može povećati uzbuđenje i dovesti do dubljeg zadovoljstva.

Strana po strana: Nežno trljanje klitorisa sa strane na stranu može pružiti različite senzacije i povećati osećaj uzbuđenja.

Otvoren dlan: Partner stavlja otvoren dlan preko vagine, tako da je koren dlana na klitorisu. Zatim pravi lagane vibracije rukom i tako vrši stimulaciju.

Direktna stimulacija klitorisa može se koristiti nakon indirektnih tehnika kako bi se postiglo intenzivnije uzbuđenje koje bi dovelo do orgazma.

Većini žena ne odgovara previše jak pritisak na klitoris, što je često greška koju prave mnogi muškarci. Umesto toga, postupan prelazak sa indirektne na direktnu stimulaciju klitorisa može biti efikasniji i prijatniji.

Direktno stimulisanje klitorisa duže vreme može čak uzrokovati smanjenje osećanja zadovoljstva.

Takođe, treba imati na umu da kako žene stare, kapica kože koja pokriva klitoris može postati tanja i manje elastična, što može uticati na osećaj zadovoljstva i zahtevati više podmazivanja.

Kod mnogih žena, vrh klitorisa je toliko osetljiv da im je direktni dodir gotovo bolan, zbog čega često preferiraju kružnu i indirektnu stimulaciju. Ovo su sve važni faktori koje treba uzeti u obzir prilikom stimulacije klitorisa kako bi se postiglo najveće zadovoljstvo i uživanje.

Šta je dovoljna stimulacija klitorisa?

Ne postoji konkretan i precizan odgovor na ovo. Svaka žena je jedinstvena i preferira različite tehnike i intenzitete stimulacije, pa je važno prilagoditi se njenim željama i potrebama.

Svakako, komunikacija sa partnerom je ključna kako bi se razumele želje i reakcije žene tokom stimulacije. Važno je biti pažljiv i strpljiv tokom procesa, jer to omogućava ženi da se opusti i potpuno uživa u intimnom trenutku.

Dovoljna stimulacija klitorisa može se postići nežnim dodirima, kružnim pokretima prstiju ili jezika, laganim pritiskom ili tapkanjem. A da začinite stvari, možete probati i određene igračke koje ovo iskustvo vode na novi nivo.

Čitajte dalje da saznate o čemu je reč.

Seksi igracke za klitoris

Seksualne igračke dizajnirane za stimulaciju klitorisa mogu biti odličan dodatak intimnom životu i doneti novu dimenziju užitka. Postoji širok spektar igračaka koje su posebno dizajnirane za klitoralnu stimulaciju, uključujući vibratore, klitoralne stimulatore, masažere i razne druge stimulatore.

Vibratori za klitoris često imaju različite brzine i uzorke vibracija, što omogućava prilagođavanje intenziteta stimulacije prema željama i preferencijama. Klitoralni stimulatori mogu imati različite oblike i teksture koje ciljaju na različite delove klitorisa i pružaju raznolike senzacije (od vibracija, do simulacije oralnog stimulisanja jezikom).

vibrator za klitoris

Masažeri za klitoris obično koriste različite tehnike pulsacije kako bi pružili intenzivno zadovoljstvo .

Šta god da odaberete, možete probati prvo kao indirektno sredstvo stimulacije, pa koristiti za direktno. Ove igračke žene mogu koristiti tokom procesa samoproučavanja svojih erogenih zona, ali mogu biti i deo predigre, pa i samog seksualnog odnosa, posebno u pozama u kojima klitoris ne dobija dovoljno stimualcije.

Saveti o klitorisu koje možda niste znali

Ok, verovatno ste znali da je klitoris bitan za orgazam i pre ovog teksta, ali možda niste znali u kojoj meri.

Sada znate i to.

No, evo još par saveta o kojima se malo priča.

Za postizanje orgazma važno je da mišići u kojima se nalazi klitoris budu jaki, jer su oni ključni za seksualno zadovoljstvo. Ovi mišići, poput svih drugih u telu, mogu se trenirati da budu tonirani i spremni za intenzivne senzacije tokom seksualnog odnosa. Međutim, pošto su ovi mišići veoma specifični, potreban je poseban trening koji se fokusira na jačanje karličnog dna.

A da li ste znali da loše držanje tela i dugotrajno sedenje mogu imati negativan uticaj na klitoris i okolne mišiće? Mogu i zbog toga je važno vežbati, biti fizički aktivan i pri tom pokretati karlicu u svim pravcima kako bi se poboljšala cirkulacija krvi i osiguralo dobro zdravlje mišića karličnog dna, klitorisa i celokupne genitalne regije. Kada sedite na krevetu, postavite jastuk ispod opruženih nogu i tako smanjite pritisak na mišiće donje karlice.

Redovno vežbanje i održavanje aktivnog načina života mogu doprineti boljem seksualnom iskustvu i povećati sposobnost dostizanja orgazma.

Sve u svemu, ovakvo poznavanje klitorisa i njegova pravilna stimulacija su od suštinskog značaja za postizanje vrhunskog užitka i zadovoljavajućeg seksualnog iskustva kod žena i o tome treba više da se priča. Zato, ako smatrate da vam je ovaj vodič bio od koristi, budite slobodni da ga podelite drugima.


Napomena: Preuzimanje delova ili u celosti teksta sa sajta mojorgazam.rs je zabranjeno.

1 Comment

 1. Radmila

  Hvala na ovom tekstu. Verujem da će biti izuzetno koristan mnogim osobama, kao i da će podstaći njihovu želju za otkrivanjem sopstvenog i partnerovog zadovoljstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.