Kondomi i orgazam – mogu li zajedno i kako?

Sadržaj teksta

Saznajte baš sve o kondomima i njihovoj pravilnoj upotrebi. Pred vama je vodič kroz vrste, primenu, ali i najčešće mitove i istine o njima.

Šta su kondomi?

Kondomi ili prezervativi su verovatno prvo kontracpetivno sredstvo za koje većina od nas sazna.

Njihova uloga je dvostruka: štite od neželjene trudnoće, ali i od polno prenosivih bolesti.

Kondomi su jednostavni za upotrebu i lako dostupni. Ipak, kada je njihova upotreba u pitanju, ima mnogo nedoumica, pogrešnih shvatanja i neodgovorenih pitanja. Cilj nam je da ovim tekstom odgovorimo na sve njih.

Kondomi su napravljeni obično od veoma tankog lateksa, poliizoprena ili poliuretana.

Pod pojomom „kondom“ pre svega se misli na one prezervative koji su namenjeni muškarcima. U pitanju su lateks proizvodi koji se navlače na penis, a imaju za cilj da spreče rasipanje semene tečnosti nakon ejakulacije.

No, oni nisu jedini.

Postoje i ženski kondomi koji se ubacuju u vaginu. Detaljnije o svemu saznaćete u nastavku teksta, jer ćemo jedan deo posvetiti isključivo njima.

Vrste kondoma

Pored toga što se dele na muške i ženske, postoji čitav niz drugih varijacija ovih proizvoda.

Pre svega, razlikuju se u zavisnosti od toga od kog su materijala napravljeni.

Lateks kondomi i oni bez njega

Većina kondoma napravljena je na bazi lateksa koji se pokazao kao najpraktičniji za ovu namenu. Dovoljno je tanak, izdržljiv i fleksibilan. Međutim, za one koji imaju alergiju na lateks, oni nisu najbolja opcija.

Srećom, postoje i druge altrenative koje su urađene od drugih materijala:

· poliuretanski kondomi napravljeni su od tanke plastike umesto od gume. Mana im je što ne pasuju tako dobro kao lateks kondomi, pa lakše skliznu.
· poliizopren kondomi su uglavnom proizvodi namenjeni ženama i umeću se u vaginu
· kondomi od ovčijih creva, jesu prirodna alternativa, ali oni nisu najbolja zatštita od nekih virusnih infekcija.

Za prezervative se generalno vezuje mit da oni smanjuju uživanje u seksu. Da to ne bi bilo tako, nastala je čitava jedna proizvodna grana kojoj je cilj bio razbiti taj mit i napraviti kondome koji povećavaju uživanje u seksu.

U tom smislu, nastali su prezervativi sa dodatnim performansama i svaki od njih ima neke svoje prednosti. Evo koji su:

Kondomi sa lubrikantom

Klasični kondomi koji nemaju lubrikaciju pružaju prilično „suvo“ iskustvo. Pre svega, zato jer sve zavisi od vlažnosti vagine. To dovodi do trenja prilikom odnosa, a onda i do povreda tkiva i bolnijeg seksa – što baš i nije put ka doživljavanju orgazma. Zato su osmišljeni kondomi sa lubrikacijom koji znatno olakšavaju posao.

No, ne samo zato!

Lubrikanti kojima su premazani ovi prezervativi mogu (a ne moraju) imati i spermicidno dejstvo, pa time dodatno utiču na sprečavanje neželjene trudnoće.

Uprkos tome, dešava se da i ovim prezervativima treba dodatno podmazivanje, jer generalno se stvara manje trenja kada je u pitanju kontakt sa kožom i sluzokožom, nego kada je u pitanju telesni kontakt sa gumom – ma kako ona tanka bila. Zato se može javiti potreba da dodatnom lubrikacijom.

Kada koristite lubrikante sa kondomima koji su od lateksa, vodite računa da oni ne budu na uljanoj bazi jer ona oštećuje razara lateks i strukturu kondoma, pa su veće šanse da dođe do njegovog pucanja. Najbolji su lubrikanti na vodenoj bazi.

Pročitajte više o lubrikantima.

Prezervativi sa lubrikacijom su prikladni za vaginalni seks, ali možda ćete želeti da razmislite dva puta ako želite da praktikujete oralni seks. Obično ovi lubrikanti nisu najprijatnijeg ukusa, a oni koji su u vidu spremicida mogu da dovedu i do trnjenja jezika.

Ako je oralni seks ono u šta se upuštate, onda je ova sledeća varijacija prezervativa možda bolji izbor.

Kondomi sa ukusom

Ova vrsta prezervativa osmišljena je isključivo za oralni seks. Razlikuje se od običnih kondoma po tome što su u lubrikant dodate arome, koje imaju za cilj da učine oralni seks interesantnijim. Ipak, ono što ovde morate imati na umu jeste činjenica da oni nisu namenjeni za analni i vaginalni seks. Arome koje se dodaju u njih nisu prirodne i kod nekih osoba mogu da izazovu iritacije i crvenilo.

Pored ovih koji stimulišu čulo ukusa, ima i onih koji su vizuelno upadljivi.

Fluorescentni kondomi

Ovi prezervativi, verovali ili ne, svetle u mraku. Ne, nema struje ni baterija, bez brige budite. Da bi imali ovo svojstvo, potrebno je prvo aktivirati fosforni pigment koji se nalazi u njima tako što se kondom prvo razmota, a onda izloži svetlosti najmanje 30 sekundi. Nakon toga, spreman je za korišćenje i svetli u mraku.

vrste kondoma

Kad vidite ovako nešto, pomislite kako je ovaj proizvod u najmanju ruku radioaktivan. No, nije tako. Netoksični fosforni pigment umetnut je specijalnom tehnologijom između spoljašnjeg i unutrašnjeg sloja lateksa pa je proizvod bezbedan.

Imajte na umu da, zbog ovih slojeva, ovi prezervativi mogu da budu malo deblji, pa to može da smanji osetljivost penisa. Sa druge strane, ovo može biti dobar izbor za one koji imaju problem sa preranom ejakulacijom. No, i o toj vrsti kondoma ćemo posebno.

Suprotno ovoj debljoj vrsti, postoje i oni koje obećavaju osećaj kao da ih nema.

Tanki kondomi

Ova vrsta kondoma treba da pruži osećaj veće senzitivnosti u odnosu na klasične . I oni su napravljeni od lateksa, ali su i do 25% tanji.

Da li ih to čini manje bezbednim?

Proizvođači kažu da su podjednako izdržljivi i bezbedni, jer prolaze rigorozna testiranja. Dakle, ako je izgovor za nekorišćenje kondoma do sada bio taj da osećaj nije isti i da je slabiji, sada znate da izgovora nema.

Ovde ćemo i konkretizovati stvari.

Upoznajte LELO HEX kondome. Ultra tanki, samo 0,045 mm, pružaju osećaj kao da ih nema, ali u isto vreme i zaštitu jer su ipak tu. Specijalna heksagonalna struktura čini ih izdržljivijim i pomaže da bolje prilegnu uz penis, sprečavajući da sklizne. Blago su lubricirani, pakovani u luksuznoj ambalaži.

No, da ne bude da su prezervativi smišljeni samo vodeći se senzacijama na penisu, treba da znate da ima i onih koji treba da pruže dodatno zadovoljstvo pri penetraciji.

Rebrasti kondomi

Ko kaže da kondomi moraju da budu glatki?

Rebrasti i tačkasti kondomi su tu da razbiju monotoniju. Oni se razlikuju od klasičnih kondoma po tome što imaju grublju teksturu. Poenta ovoga je da stvore dodatno trenje i dodatnu stimulaciju, kako onome ko nosi kondom, tako i partneru.

Kondomi sa zagrevajućim efektom

Ova vrsta prezervativa premazana je sa unutrašnje i sa spoljašnje strane posebnim lubrikantima koji pružaju osećaj zagrevanja ili pak kombinuju i osećaj hlađenja u intimnom području. Zato što su premazani sa obe strane, pružaju dodatni stimulans i onome ko nosi kondom, ali i partneru .

Kondomi za odlaganje ejakulacije

Ovi prezervativi imaju funkciju da odlože vrhunac i dobar su izbor za one koji imaju problem sa preranom ejakulacijom. Deluju tako što smajuju senzacije na penisu.

Neki funkcionišu tako što su deblji, pa na taj način smanjuju doživljaj, dok neki funkcionišu tako što sadrže anestetike (benzokain i lidokain) koji privremeno mogu da smanje osetljivost penisa i tako odlože ejakulaciju.

Ovo je veoma bitno za oba partnera, posebno ako imamo u vidu da ženama treba više vremena da dostignu ženski orgazam.

Da li su onda, kada sve saberemo i oduzmemo, kondomi nepravedno na lošem glasu? Da li oni smanjuju šanse za dostizanje orgazma ili možda mogu i da ih povećaju?

U nastavku ćemo se pozabaviti time.

Seks sa kondomom

Da li je seks sa kondomom manje prijatan?

Mišljenja su različita, ali studije kažu da preovladava ono da prezervativ smanjuje prijatnost. Neki kažu da im je to kao da „pokušavaju da jedu slatkiše preko izloga“ ili „uživaju u masaži obučeni u kaput“.

No ne mora uvek da bude tako.

Nekim ženama je lakše da dožive orgazam kada upražnjavaju seks sa kondomom, jer u suprotnom ne mogu dovoljno da se opuste tokom seksualnog odnosa. Razmišljanje o neželjenoj trudnoći može sprečiti prepuštanje čarima seksa i uživanje u njemu. Psihička opterećenost i briga su samo jedan od razloga zašto neke žene ne mogu da dožive orgazam.

seks sa kondomom

Ima i onih žena koje preferiraju posebne vrste prezervativa koje im pružaju dodatnu stimulaciju vaginalnog zida, pa tako lakše mogu da dožive vaginalni orgazam.

Ne samo to.

Seks sa kondomom može biti prijatniji za muškarce, ako samo promenite stav prema njemu. Primera radi, njegovo nošenje omogućava svršavanje unutar vagine partnerke, što može da dovede do zajedničkog orgazma. Sa druge strane, bez konodma mora da se brine o tome da se penis izvadi na vreme kako bi se ejakulacija završila van vagine, što prekida užitak koji je nekad kasnije teško vratiti na pravi kolosek.

A ima i ona druga strana medalje.

Seks bez kondoma

Neki parovi preferiraju seks bez kondoma, jer im oni smanjuju stimulaciju genitalija i nije isti doživljaj kontakt sa gumom i kontakt sa kožom.

Tu je i strah od toga da kondom ne ispadne tokom seksa i ne ostane u vagini. Nije da on baš može da se izgubi tamo i da se ne može izvaditi, ali je dovoljno da upropasti trenutak i izazove neprijatnost – posebno onda kada je kondom već napunjen. Tada se javlja i verovatnoća ostanka u drugom stanju.

Alergija na lateks takođe može da doprinese tome da se parovi radije odluče za seks bez kondoma, a uz druge vidove kontracepcije, nego na to da pređu na alternativne prezervative od drugih materijala.

Stručnjaci imaju svoje viđenje stvari i smatraju da ovde stvari nisu baš isključivo binarne – sa ili bez kondoma. Oni tvrde da ovakvim negativnim iskustvima i mitovima doprinosi pogrešan izbor ili pogrešna upotreba prezervativa.

Kondom treba da bude u adekvatnoj veličini da bi normalno vršio svoju funkciju. A ako pri tom izaberete i neki sa dodatnim performansama, seksa sa kondomom, verovali ili ne, može biti prava stvar.

Da li je orgazam sa kondomom i bez kondoma isti?

Sam orgazam kao orgazam javlja se kao posledica intenzivne stimulacije erogenih zona. Nakon što ona dostigne svoj vrhunac, dolazi do naglog opuštanja tenzije i ta senzacija je zapravo orgazam. Sa kondomom ili bez – trebalo bi da je isti.

Pitanje je da li vas kondom možda sprečava da se opustite dovoljno i da uopšte doživite orgazam.

Kod muškaraca, kondom može da smanji senzitivnost penisa, pa je potrebno više stimulacije za orgazmičko iskustvo.

No, ni ovde odgovor ne može biti isključiv. Pre svega, postoje razne vrste orgazma. Recimo, za orgazam grudi prisustvo kondoma potpuno je nevažna stvar. Takođe, orgazam se može doživeti i prilikom masturbacije, bilo da se pri tom potpomognete prstima ili seksualnom igračkom.

Ima kondoma raznih tekstura i namena. Neki, kao što su rebrasti, mogu čak i da pojačaju orgazam i da ženama omoguće da umesto klitoralni orgazma dožive i vaginalni. U tom smislu mogli bismo reći da je orgazam čak i za nijansu bolji. Treba samo pronaći onaj pravi.

Zato ćemo se u narednim redovima pozabaviti veličinom i pravilnom upotrebom kondoma.

Veličine kondoma

Možda veličina penisa nije presudna za seks, ali veličina kondoma jeste značajna. Zapravo, smatra se da većina odbojnosti prema njima nastaje upravo zato jer nisu adekvatno izabrani.

· Kondom koji je prevelik, može jednostavno da sklizne i upropasti doživljaj (da ne pričamo da neće vršiti funkciju) .
· Previše mali kondom može da stvara stezanje i neprijatnost, a i veća je šanse da usled prenapregnutosti pukne.

Kada govrimo o veličini kondoma, ne mislimo samo na dužinu, nego i na odgovarajući obim.

Kondom adekvatne veličine treba da prekrije ceo penis, ostavljajući pri vrhu prostor za semenu tečnost.

Evo vodiča kroz dimenzije kondoma.

· S – M veličina namenjena je onima čija je dužina penisa oko 50 mm i obim od 9-11 cm
· Standardna veličina je namenjena onima čije je dužina penisa oko 52 mm, dok je obim 11-11.5
· xl veličina kondoma je za one kojima je dužina penisa između 55 i 60 mm u širina 11,5-12,5 cm
· xxl kondomi su za one kojima je dužina penisa preko 60 mm i obim preko 12.5 cm

Pored adekvatnog izbora veličine, jako je bitna i pravilna upotreba kondoma: od toga kako se stavlja, kako se čuva i kako se postupa sa njim.

Pročitajte naredene redove i izbegnite najčeše greške.

Pravilna upotreba kondoma

Iako upotreba kondoma nije raketna nauka, neretko se uzimaju olako i zbog toga koriste pogrešno.

Evo kako se koriste kondomi na ispravan način:

pravilna upotreba kondoma

· Proverite rok trajanja kondoma. On je ispisan na ambalaži. Oni prezervativi koji nisu u roku mogu da budu manje efektni, skloniji pucanju.
· Proverite da li je kondom neoštećen. Ako se nosi dugo u torbi, novčaniku, džepu… može biti oštećen nekim predmetom, pa se uverite da je pakovanje nenačeto.
· Pažljivo otvorite omotač kondoma. Izbegavajte upotrebu oštih predmeta ili zuba, kako ga ne biste oštetili.

Kako se stavlja kondom?

· Namontirajte kondom tako da je obod spolja i da može da se odrola na penis. Vrh kondoma stavite na glavić, tamo gde izlazi semena tečnost. Možete da uštinete i povučete vrh, kako bi izašao vazduh. Skrolajte kondom preko penisa.
· Ako nije u pitanju kondom sa lubrikantom, možete dodati lubrikaciju – pazite samo da to ne bude proizvod na bazi ulja ako se radi o lateks kondomima. Neka bude na bazi vode ili silikona.
· Nakon ejakulacije, obavezno pridržite kondom na dnu, kako prilikom izvlačenja penisa ne bi skliznuo.
· Pažljivo skonite kondom, vežite na dnu i bacite u kantu za otpatke. Nikako ne bacajte u wc šolju.

Greške vezane za upotrebu kondoma

Iako se često govori u javnosti o tome kako se upotrebljavaju kondomi, neke stvari možda nisu dovoljno istaknute i zato im posvećujemo pažnju.

Najčešće greške pri upotrebi prezervativa koje treba izbeći:

· pogrešna veličina kondoma, pa su skloniji pucanju, spadanju i slično.
· pogrešno čuvanje kondoma, na previše toplim mestima, pored oštrih objekata, u vlažnoj sredini. Treba da se čuvaju na suvom mestu, sobne temperature.
· upotreba sa pogrešnim lubrikantima
· upotreba kondoma kojima je prošao rok trajanja
· neproveravanje fizičkog stanja kondoma
· pokušaj navlačenja odmotanog kondoma. Možda i uspete, iako nije jednostavno, ali su velike šanse da ga oštetite.
· jedan kondom ne može da se koristiti više puta. Upotrebite novi nakon svake ejakulacije.
· ukoliko seks duže traje bez ejakulacije, može biti potrebno da promenite kondom, jer može doći do oštećenja usled trenja.
· ne odlažite stavljanje kondoma za trenutak pred ejakulaciju. Em remetite doživljaj, em nije ispunio svrhu zaštite od polno prenosivih bolesti.
· pogrešno obrtanje kondoma. Dešava se da osoba obrne prezervativ na pogrešnu stranu, narola malo i kad shvati da je na pogrešnom putu – samo ga obrne, umesto da ga baci. Ovakav prezervativ ne štiti od polno prenosivh bolesti, jer ono što je eventualno bilo na penisu, sada je sa spoljne strane kondoma, spremno da se prenese.
· nedovoljno navučen kondom takođe ne štiti od polno prenosivih bolesti, a veće su šanse i da sklizne sa penisa.
· ne izbacivanje vazduha na vrhu može doprineti bržem pucanju kondoma
· ne ostavljanje dovoljno prostora na vrhu – u tom slučaju kondom ne može da prikupi semenu tečnost pa se ona razlije van njega.

Ženski kondomi

Pored muških, postoje i ženski kondomi. Ovo su takozvani interni kondomi jer se koriste unutar vagine. Ženski kondom sastoji se od dva prstena. Jedan naleže da grlić materice, dok drugi treba da ostane van zida vagine.

Kako se koriste?

· Proverite rok trajanja i fizičko stanje kondoma
· Otvorite pakovanje, vodeći računa da ga ne oštetite
· Stavlja se pre nego što vagina dođe u kontakt sa penisom, kako bi štitio od polno prenosivih bolesti.

Kako se stavljaju kondomi za žene?

· Deblji,untrašnji prsten i deo kondoma koji ima zatvoren vrh idu u vaginu. Tanji prsten ostaje napolju, pokriva otvor vagine.
· Držite spoljašnji deo kondoma jednom rukom. Drugom stisnite unutrašnji prsten i umetnite u vaginu, na sličan način kao kad se stavlja tampon. Prstom gurnite taj unurašnji prsten najdublje što možete, on treba da se oslanja na grlić materice.
· Proverite da se kondom nije uvrnuo.
· Raširite donji prsten preko otvora vagine.

Vodite računa tokom seksa i pazite da donji prsten ne sklizne u vaginu. Prekinite odnos ako osetite da je penis između kondoma i zida vagine, odnosno da se kondom pomerio i ne vrši svoju ulogu.

Pažljivo uklonite napunjen kondom. Uvrnite donji deo prstena,okrenite, zavežite i bacite.

Najbolji kondomi: brendovi, gde kupiti, cena i iskustva

Gde kupiti kondome?

Zavisi od toga kakve želite. Uglavnom se mogu naći u svakoj prodavnici, apoteci, na trafikama… vodite računa samo kako su čuvani (primera radi, nemojte da vam daju baš onaj iz izloga koji stoji na suncu ceo dan)

Međutim, mnogima je i kupovina kondoma neprijatnost. To nije razlog da ih izbegavate. Možete ih recimo nabaviti i online.

A koji su kondomi najbolji?

Teško je dati konkretan odgovor na ovo pitanje. Evo nekih poznatijih brendova koji se mogu naći kod nas.

Masculan kondomi

Masculan prezervativi su Nemački brend koji prati glas da su visokog kvaliteta. Prolaze čak 6 testova za sigurnost i udobnost i svaki se elektronski ispituje. Najčešče se prodaju u tropak kutijama, mada se mogu kupiti i na komad.

LELO kondomi

Lelo hex kondomi su tehnološka inovacija najnovije generacije. Lateks je specijalne heksagonalne sturkture, što omogućava da bude tanji od svih drugih kondoma, a izuzetnoo izdržljiv. Pri tom je savršeno fleksibilan, prianja uz penis i ne smanjuje senzibilnost, već pruža osećaj kao da ga nema. Blago je podmazan, neutralnog mirisa.

Durex kondomi

Verovatno brend koji se kod nas najviše reklamira, pa stoga i najpoznatiji širokoj javnosti. I ovi kondomi prave se od kvalitetnih materijala, testiraju se i fizički i elektronski. Postoji širok spektar Durex prezervativa, za sve veličine penisa i svih mogućih vrsta.

Romed kondomi

U pitanju je holandski brend prezervativa koji su takođe 100% elektronski ispitani na snagu, fleksibilnost i pouzdanost. Asortiman nudi više vrsta i veličina kondoma, tako da ćete sigurno naći neki za sebe.

Koji su kondomi najbolji, zavisi od vaših ličnih preferencija. Mi ćemo reći samo – najbolji su oni koju sa vam taman.

Zašto bi trebalo koristiti kondome?

Osnovna namena prezervativa je siguran i bezbrižan seks, zaštita od trudnoće i polno prenosivih bolesti. Druge kontraceptivne metode, recimo, pružaju zaštitu od trudnoće, ali ne i od bolesti. To je glavna prednost kondoma.

prezervativi i zašto je bitno da ih koristite

Osim toga, kao što se iz ovog teksta može videti, oni u izvesnim slučajevima mogu da poboljšaju užitak u seksu, gotovo da mogu da se koriste kao neka vrsta seksualnih igračaka.

Kondomi su pristupačnih cena, ima ih za svačiji džep. Cena im se kreće od 70 rsd pa naviše po komadu.

Ukoliko nemate alergiju na lateks, nemaju neželjena dejstva (što se ne može reći za kontraceptivne pilule, na primer).

Kondomi za analni seks

Kada je u pitanju analni seks, kondomi nemaju ulogu zaštite do trudnoće, ali imaju zaštitnu ulogu od bolesti. Infekcije tokom ove vrste seksualnog odnosa mogu biti prenete putem krvi, semene tečnosti, rektalnih izlučevina. Posebno su u riziku oni koji primaju ovakvu vrstu seksa. Rizik se može smanjiti upotrebom kondoma i dobre doze lubrikanta.

Kako se koristi kondom u ovom slučaju?

Na uobičajen način. No, budite pažljivi jer je ovo vrsta odnosa kada se mnogo češće javlja skliznuće prezervativa.

Kondomi za oralni seks

Da, kondomi apsolutno imaju svoju zaštitnu ulogu i kada je oralni seks u pitanju. Kada govorimo o oralnom zadovoljavanju muškaraca, klasičan kondom odigraće ulogu, a mogu biti od koristi i oni sa raznim ukusima.

A šta kada je u pitanju oralno zadovoljenje žena?

Tada se koristi dentalna brana, odnosno takozvani oralni kondomi. Faktički, to su tanke maramice od lateksa.

Kako se stavljaju kondomi ove vrste?

Njima se prekrije vulva i preko toga se oralno zadovoljava ženska osoba, bez rizika od polno prenosivih bolesti.

No, da budemo objektivni pomenućemo i drugu stranu cele priče.

Neželjena dejstva kondoma

Upotreba kondoma može zahtevati period navikavanja. Naš savet je da stavljanje, skidanje, funkcionisanje sa njim vežbate prilikom masturbacije.

Nepravilna upotreba može da dovede do pucanja kondoma. Ukoliko se to desi i izlije se semena tečnost, a plašite se trudnoće, potražite rešenje u piluli za dan posle. Ukoliko sumnjate u mogućnost postojanja polno prenosivih bolesti, posetite lekara.

Takođe, može se desiti da kondom sklizne i ostane u vagini. Iako je ovo neprijatno, ne brinite, ne može se izgubiti. Staloženo ga izvadite.

Za kraj

Kao što vidite, upotreba kondoma uopšte ne mora da bude bauk niti umanjava draž seksa, onda kada znate kako da ih koristite na pravi način.

Uz ovaj naš vodič, verujemo da su stvari dosta jasnije i da ćete izvući maksimum iz njih i uživati u bezbrižnom seksu.


Napomena: Preuzimanje delova ili u celosti teksta sa sajta mojorgazam.rs je zabranjeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.