Seksualna energija i orgazam kao izvor vitalnosti

seksualna energija

Sadržaj teksta

Znate li da je seksualna energija mnogo više od sirovog fizičkog poriva? Ova životna energija može biti izvor vašeg blagostanja i zdravlja. Saznajte kako!

Predstavljamo vam drugu stranu priče o seksu i seksualnoj energiji, koja doseže van fizičkog doživljaja. Možda to niste posmatrali tako, ali ova energija predstavlja jedno od najintenzivnijih i složenih iskustava koja ljudska priroda može doživeti. Ova energija, često opisivana kao životna sila ili prana, preplavljuje naše emocije, misli i duhovne aspekte postojanja.

Smatra se da u svakoj osobi, ova energija ostavlja svoj jedinstveni otisak, oblikujući način na koji doživljavamo sami sebe, druge i svet oko nas. Ona nije samo skup hemijskih reakcija u telu, već izvor snage koji ima sposobnost da nas poveže sa dubljim aspektima naše egzistencije i postoje čitava učenja koja se time bave.

No, nju ne doživljavaju svi na isti način.

U nekim tradicijama, seksualna energija je tretirana sa poštovanjem i dubokim razumevanjem njenog potencijala za duhovni rast i samospoznaju. U drugima, ona je bila tretirana sa stidom i tabuom, što je dovelo do potiskivanja i nerazumevanja ove moćne sile. Upravo to može biti i jedan od razloga zašto je teško doživeti ženski orgazam.

Zato želimo da vam otkrijemo suštinske karakteristike seksualne energije, njen uticaj na naše telo, um i dušu, kao i načine na koje možemo bolje razumeti i iskoristiti njenu silu.

Seksualna energija i orgazam

Jesu li seksualna energija i orgazam povezani?

Pa svakako da jesu, jer bez nje nema ni želje za seksom, a onda ni mogućnosti uživanja u istom. No, dok neki doživljavaju orgazam kao isključivo visokoprijatan fizički osećaj, oni koji seksualnu energiju cene, smatraju ga za nešto više – za pojavu koja isceljuje duh i telo.

Ova duboka unutrašnja sila nije ograničena samo na trenutak orgazma, već je potencijalno neiscrpan krug vitalnosti.

Kako da znate da li vladate svojom seksualnom energijom? Da li je dostizanje orgazma činjenica da ste na dobrom putu?

Ne baš!

Ako ste nakon seksa i orgazma ispražnjeni, umorni – onda to nije to.

Treba da naučite da vladate ovom energijom i da je ne gubite kroz orgazam, već da je preusmerite u emocionalne i duhovne svrhe i u svrhe svoje vitalnosti.

Orgazmička energija: snaga unutar nas

Mnoge duhovne tradicije prepoznaju seksualnu energiju kao jednu od najmoćnijih sila u univerzumu i veruju da ta moć postoji unutar nas samih. Orgazam, kao njen vrhunac, otvara nam prozor ka ovoj unutrašnjoj sili koja pulsira kroz naše biće.

orgazmicka energija

Kada imate svest o ovom potencijalu, seksulani čin dobija dublji smisao i prevazilazi trenutno fizičko zadovoljstvo.

Verovali ili ne, svesno usmeravanje seksualne energije je veština koja se može naučiti i praktikovati.

Poenta da umesto da se energija oslobađa kroz orgazam i „izgubi“ u trenutku ekstaze, postoji mogućnost da se ona podiže i preusmeri ka višim energetskim centrima tela. Ovo podizanje energije, poznato kao „uzdizanje Kundalini energije„, omogućava da se iskusi šire stanje svesti, ali i omogućava da se ta energija koristi za veću vitalnost i zdravlje tela i emocionalnu ravnotežu. O tome više niže u tekstu.

Da li su seksualna energija i libido isto?

Seksualna energija i libido su dva ključna aspekta ljudske seksualnosti, međusobno povezana ali – nisu jedno te isto.

Libido se često opisuje kao seksualna želja ili nagon, dok seksualna energija predstavlja širi koncept koji obuhvata emocionalne, mentalne i duhovne aspekte seksualnosti.

· Libido je pokretač seksualne želje koji nas podstiče da istražujemo i povezujemo se sa drugima na intimnom nivou. Ova unutrašnja strast može varirati kod svake osobe i u različitim fazama života. Libido je povezan sa hormonima, fizičkim zdravljem i emocionalnim stanjem i može oscilirati pod uticajem različitih faktora kao što su stres, umor i emocionalni konflikti.

· Seksualna energija, s druge strane, predstavlja širi spektar unutrašnje vitalnosti koja se ispoljava kroz seksualnu želju, ali ide dalje od toga. Ova energija teče kroz naše telo, podržavajući ne samo seksualne funkcije, već i naše emocionalno blagostanje, kreativnost i opšti osećaj vitalnosti.

Seksualna energija i libido su međusobno povezani: libido može biti izraženiji kada se seksualna energija oseća snažno i ravnoteža unutar tela je prisutna. S druge strane, svesno upravljanje seksualnom energijom može uticati na libido tako što omogućava da se energija ravnomerno rasporedi kroz telo, pomažući u održavanju stabilnog nivoa seksualne želje i fizičke izdržljivosti.

Kako održati seksualnu energiju i libido u ravnoteži?

Evo nekoliko saveta:

· Redovna fizička aktivnost, zdrava ishrana i dovoljno sna doprinose balansiranju hormona i podržavaju optimalno funkcionisanje seksualne energije i libida.

· Tehnike za upravljanje stresom, poput meditacije, dubokog disanja i joge, pomažu da se održi ravnoteža unutar tela i podrži seksualna vitalnost.

· Otvorena komunikacija sa partnerom/partnerkom o seksualnim potrebama i željama pomaže u održavanju emotivne povezanosti i podržava pozitivan libido.

· Isprobavanje novih stvari u seksu, seksualne fantazije, kao i raznolikost iskustava, može da podstakne interesovanje i želju.

· Uvođenje meditativnih praksi, vizualizacije i pozitivnih misli može pomoći u svesnom usmeravanju seksualne energije i podržavanju libida.

Kroz razumevanje i ravnotežu između seksualne energije i libida, možemo stvoriti zdravu i ispunjavajuću seksualnost koja doprinosi celokupnom blagostanju i koja je mnogo više od fizičke senzacije.

Višak i manjak seksualne energije

Seksualna energija, kao dinamička sila koja prožima naše biće, zahteva ravnotežu. Višak ili manjak mogu imati duboke posledice na naše emocionalno stanje, odnose i opšte zdravlje, ali tome retko pridajemo dovoljan značaj.

Višak seksualne energije

Višak seksualne energije može nastati iz različitih razloga: prekomerna seksualna stimulacija, nedostatak kontrole nad seksualnim nagono ili čak duboki emocionalni stres mogu dovesti do akumulacije viška energije.

Ovo stanje može rezultirati nesanicom, anksioznošću, impulsivnim ponašanjem i gubitkom koncentracije. Osoba može osećati unutrašnju napetost i nelagodnost, što može negativno uticati na njen kvalitet života.

Manjak seksualne energije

Manjak seksualne energije takođe može imati različite uzroke. Stres, umor, hormonske promene ili nedostatak emocionalne povezanosti sa partnerom mogu doprineti ovom manjku. Ovo stanje može dovesti do smanjenog libida, frigidnosti, nedostatka interesa za seksualne aktivnosti i gubitka samopouzdanja. Emocionalna distanca i nezadovoljstvo u vezi mogu takođe doprineti manjku seksualne energije.

Antidepresivi i seksualna energija

Antidepresivi mogu imati uticaj na seksualnu energiju. Neki antidepresivi, posebno selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina (SSRI), mogu izazvati smanjenje libida, erektilnu disfunkciju i smanjenje orgazmičke sposobnosti. Ovi efekti mogu uticati na seksualnu želju i zadovoljstvo. Efekti se mogu razlikovati od osobe do osobe, kao i od vrste i doze lekova. Ako primećujete promene u seksualnoj energiji tokom upotrebe antidepresiva, važno je da razgovarate sa svojim lekarom kako biste zajedno razmotrili opcije i pronašli najbolje rešenje za vašu situaciju.

Seksualna energija kod žena

Ženska seksualna energija je izuzetno moćna i duboko povezana sa celokupnim životnim iskustvom žene. Ona se ne svodi samo na fizičku seksualnost, već obuhvata kompleksne emocije, intuiciju, kreativnost i unutrašnju snagu.

seksualna energija kod zena

U modernom svetu, žene često bivaju uvučene u brzu svakodnevicu, pretrpano radno vreme i mnoštvo obaveza. Zato seksualni život može da trpi.

Povratak u žensku energiju podrazumeva usporavanje, duboko prisustvovanje trenutku i svestan izbor da se živi ispunjenim životom.

Da bismo oživeli žensku seksualnu energiju, važno je koristiti sveobuhvatan pristup.

· Prisutnost je ključ – biti svesna svog tela, pokreta, daha i senzacija koje prolaze kroz njega. Usredsredite se na sebe i svoje potrebe, temelj je za dublje iskustvo seksualnosti.

· Gradnja uzbuđenja sa pažnjom: Uzbuđenje se ne gradi samo fizičkim kontaktima, već i svesnim osećanjem svake dodirnute površine tela. Počnite polako – dodirujte svoje butine, guzu, stomak, grudi, ruke, šake, vrat, lice, kosu i otkrijte sve erogene zone. Osećajte svaki dodir. Tek kad ste povezani sa sobom na ovaj način, pređite na genitalije, usmeravajući pažnju i osećanja prema tom delu tela.

· Aktiviranje cele energije: Seksualna energija nije samo usredsređena na genitalije; ona teče kroz celo telo. Aktivirajte je pažljivo i polako, koristeći svesno disanje kako bi energija putovala kroz sve delove tela. Ovo oslobađa potencijal da se seksualna energija ravnomerno rasporedi i doprinese celokupnom fizičkom, emocionalnom i duhovnom blagostanju.

Osvestiti i povezati se sa svojom ženskom seksualnom energijom zahteva praksu i strpljenje i počnje i van ovih intimnih radnji.

Pre bilo čega, probajte da usporite ritam svojih dana. Na primer:

Fokusirajte se na jedan zadatak, umesto da se raspršite za 100 strana. Ovo pomaže da se dublje povežete sa trenutkom i da uspostavite mentalnu i duhovnu ravnotežu. Tek kada ste u stanju da se usresredite na svoje postupke i osećaje, stvarate prostor da se bolje povežete sa svojom unutarašnjom ženstvenošću.

Nošenje obuće na štiklu je dobar trik za buđenje ženstvenosti. Kako to pomaže, možda se pitate? Nošenje stikli često menja način na koji hodate i kako se osećate u svom telu. Pre svega, hodate opreznije i usporavate a usporavanje je jako bitno za prisustvo u sadašnjem trenutku. To može da pomogne da povećate svest o pokretima i držanju tela, doprinoseći tako osećaju prisutnosti i buđenju senzualnosti.

Muška seksualna energija

Muška seksualna energija je drugačija od ženske. Ona je brza, ambiciozna, proaktivna.

Međutim, savremeni tempo života i društveni pritisci često mogu dovesti do toga da muška energija bude iscrpljena ili pod stalnom tenzijom.

Buđenje seksualne energije kod muškaraca znači osvešćivanje, usmeravanje i osnaživanje te energije radi dubljeg zadovoljstva. Ovaj proces zahteva uspostavljanje balansa između brzine svakodnevice i dubokih emocionalnih i duhovnih aspekata života koje sve češće zanemarujemo.

Buđenje Seksualne Energije Kod Muškaraca

Svesnost i disanje: Prvi korak je postati svestan trenutka i svog tela. Svesno disanje omogućava povezivanje sa svojim telom, oslobađa tenziju i osnažuje seksualnu energiju. Duboko, usmereno disanje može olakšati protok energije kroz telo.

Svesno usmeravanje pažnje na senzacije u telu. Ovo pomaže da osvestite seksualnu energiju. Osetite dodir, vibracije, toplotu i sve druge senzacije dok se koncentrišete na određene delove tela. Kada to savladate, probajte da iskusite orgazam bez ejakulacije.

Fizička aktivnost: Redovno vežbanje, posebno vežbe koje aktiviraju karlične mišiće i jačaju donji deo tela, može doprineti buđenju seksualne energije. Fizička aktivnost poboljšava protok krvi i podstiče energiju da slobodno teče.

Meditacija i vizualizacija: Meditiranje omogućava usmeravanje uma i energije. Vizualizacija seksualne energije kako teče kroz telo može pomoći u njenom oslobađanju.

Razvijanje dubljih emocionalnih veza i intimnosti sa partnerom može podstaći oslobađanje seksualne energije. Povezivanje sa sopstvenim emocijama i duhovnošću takođe doprinosi njenom osnaživanju..

Muška i ženska seksualna energija imaju svoje specifične karakteristike način na koji se manifestuju, ali važno je napomenuti da su ove razlike individualne i mogu varirati između pojedinaca.

Evo nekoliko ključnih razlika između muške i ženske seksualne energije:

1. Fizičke razlike: Muška seksualna energija često ima brži ritam i može se manifestovati kao snažan fizički nagon. Ženska ima sporiji ritam i može biti povezana sa dubokim emocionalnim i senzualnim aspektima.

2. Fokus energije: Muška seksualna energija često je usmerena na genitalije i često se povezuje sa potrebom za izbacivanjem. Ženska seksualna energija se može više proširiti kroz celo telo, a fokus nije nužno samo na genitalijama.

3. Povezanost sa emocijama: Ženska seksualna energija često je duboko povezana sa emocijama, intimnošću i duhovnim aspektima. Muška može biti više usmerena na fizičko zadovoljstvo, ali takođe može biti povezana sa emocionalnim iskustvima.

4. Kreativnost i intuicija: Ženska seksualna energija može biti povezana sa kreativnošću, intuicijom i dubokim unutarnjim saznanjima. Muška se povezuje sa akcijom, inicijativom i izražavanjem snage.

5. Cikličnost: Ženska seksualna energija može varirati u skladu sa menstrualnim ciklusom i hormonskim promenama. Muška seksualna energija obično ima stabilniji ritam.

Važno je razumeti da ove razlike nisu apsolutne i da su individualne razlike između osoba veoma važne. Svaka osoba ima svoj jedinstveni način izražavanja seksualne energije i važno je da se prilagodi sopstvenim potrebama, željama i osećanjima.

Tehnike i vežbe za upravljanje seksualnom energijom

Seksualna energija je najkorisnija kada upravljamo njome i kada je koristimo za svoju dobrobit, a ne trošimo uzalud.

Evo tehnika koje pomažu da se ona osnaži.

· Tantričke Tehnike: Tantra joga je drevna praksa koja se fokusira na usmeravanje seksualne energije ka duhovnom prosvetljenju. Tehnike poput „zadržavanja daha“ i „pomno disanje“ pomažu da se seksualna energija podigne kroz energetske centre, ka vrhu. Tantričke senzualne masaže takođe mogu biti korisne. Masaža bradavica budi naše endokrine centre, pa time i seksualnu energiju.

· Kegelove vežbe: Kegelove vezbe su dizajnirane da ojačaju mišiće karličnog dna, ali takođe pomažu u kontroli seksualne energije. Redovno vežbanje ovih mišića omogućava bolju kontrolu nad orgazmičkim reakcijama.

· Meditacija i vizualizacija: Već smo pominjali, ali nije na odmet ponovo, jer ovo ima veliku moć i mnogo toga vezano za seks i zadovoljstvo u njemu dolazi iz glave. Kroz meditaciju i vizualizaciju, možemo svesno usmeravati seksualnu energiju ka višim delovima tela. Vizualiziranje energije kako se uzdiže kroz energetske centre može pomoći da se postigne dublji nivo kontrole i transformacije.

· Celovita seksualnost: Upravljanje seksualnom energijom ne znači dostizanje orgazma. Umesto toga, postiže se ravnoteža između dubljih energetskih ciljeva i fizičkog zadovoljstva. Postizanje orgazmičke harmonije podrazumeva da se iskustvo orgazma proširuje na celo telo umesto da ostane fokusirano samo na genitalije.

Kroz praktikovanje ovih tehnika i vežbi, možemo naučiti kako da postanemo vladari svoje seksualne energije.

Evo još nekih praktičnih saveta…

Aktiviranje seksualne energije kroz dodir, zvuk, glas i pokret:

Dodir: Dodirivanje tela na senzualan način može podstaći protok seksualne energije. Fokusirajte se na različite delove tela, istražujući kako dodir utiče na vašu senzaciju.

aktiviranje seksualne energije kroz dodir

Zvuk i glas: Upotreba zvuka i glasa može pomoći da se oslobodi blokirana energija (odnosno blokirane čakre koje remete normalan protok energije od genitalija ka glavi) . Pevanje, šaputanje i stvaranje zvukova tokom meditacije mogu ojačati vezu sa vašom seksualnom vitalnošću. Upotreba daha kao alata omogućava vam da svesno upravljate seksualnom energijom. Koristeći tehniku disanja, možete širiti osećaj orgazmičke energije kroz celo telo.

Pokret: Aktiviranje seksualne energije putem pokreta, kao što je ples ili joga, može pomoći da se energija oslobodi i usmeri kroz telo. Ples, na primer, može podstaći protok kroz karlicu i kičmu.Opušteno pomeranje kukova uz ritmičku muziku može osloboditi blokirane tačke i podstaći protok kroz donji deo tela. Kegelove vežbe su vežbe stiska mišića karlice. Redovno praktikovanje ovih vežbi može poboljšati cirkulaciju i tonus mišića karlice. Određene joga asane, fokusirane na otvaranje karlice i genitalija, mogu pomoći u oslobađanju seksualne energije.

Qi Gong: Ova kineska praksa kombinuje pokrete, disanje i meditaciju kako bi se uskladili energetski tokovi tela. Praktikovanje određenih Qi Gong vežbi može povećati protok seksualne energije.

Kruženje seksualne energije

Da li ste čuli za vrtlog seksualne energije?

On predstavlja moćan koncept u različitim duhovnim i energetskim praksama. Slično kao vrtlog vode ili vazduha, vrtlog seksualne energije predstavlja ciklus kretanja i transformacije ove sile kroz telo. Ova energija se uzdiže iz polne regije kroz energetske puteve tela, prolazi kroz energetske centre (čakre) i vraća se nazad. Tokom ovog ciklusa, seksualna energija se transformiše iz nagona i strasti u dublje emocionalno, mentalno i duhovno iskustvo.

Kada cirkulišemo seksualnu energiju kroz takozvanu mikrokosmičku orbitu, ova energija prolazi kroz energetske centre tela, poznate kao čakre. Tri „tan tiens“ su posebno važni energetski centri:

· Tań tien mozga: Ovde se energija koncentriše kako bi podržala mentalnu jasnoću, koncentraciju i duhovno razmišljanje.

· Tań tien srca: Energija ovde podržava emocionalnu ravnotežu, ljubav, suosećanje i dublje emotivno iskustvo.

· Tań tien donjeg stomaka: Ovde se energija skladišti kao osnova za vitalnost, fizičku snagu i stabilnost.

Kundalini seksualna energija

Kundalini je termin iz hinduističke i taoističke filozofije koji se odnosi na uspavanu vitalnu energiju smeštenu u osnovi kičme. Smatra se da je kundalini energija duboko povezana sa duhovnim razvojem i unutrašnjim procvatom. Kroz pravilno usmeravanje i aktiviranje kundalini seksualne energije, pojedinac može postići dublju povezanost sa sopstvenom unutrašnjošću i razviti potencijal za duhovni rast.

Kundalini seksualna energija sugeriše na to da se vitalna životna sila može aktivirati i usmeriti kroz seksualnu sferu. U nekim tradicijama, seksualnost se smatra sredstvom za buđenje ove energije. Ona se usmerava ka gore kroz energetske puteve tela, izazivajući duboke unutrašnje promene i povećavajući duhovnu svest.

Yoga i seksualna energija

Određene yoga poze (asane) se koriste da stimulišu kičmu i podrže protok kundalini energije.

Muladhara Asana (Položaj Korena): Ova asana je usmerena na koren kičme i donji deo tela. Sedite u položaju lotosa ili sklopljenih nogu, fokusirajući se na osnovu kičme. Ovaj položaj podržava protok energije prema gore.

Viparita Karani (Položaj Obrnute Akcije): Lezite na leđa i podignite noge prema gore, oslanjajući ih na zid. Ova asana olakšava protok krvi i energije ka višim energetskim centrima tela.

Bhujangasana (Položaj Kobre): Lezite na stomak, a zatim polako podignite gornji deo tela, istežući kičmu unazad. Ova asana stimuliše energetske centre u prednjem delu tela.

joga polozaj kobre

Sarvangasana (Položaj Sveštenika): Lezite na leđa i podignite celo telo prema gore, podržavajući ga rukama na leđima. Ova asana stimuliše komunikaciju između energetskih centara.

Mula Bandha (Zaključavanje Korena): Ova tehnika uključuje svesno stezanje mišića dna karlice, podržavajući usmeravanje kundalini energije ka gore.

Energija seksualnog nagona i njena snaga

Ova energija može varirati u intenzitetu .

Nivo seksualne energije se odnosi na količinu i intenzitet te energije koja se nalazi unutar pojedinca u određenom trenutku.

Ovaj nivo može varirati u zavisnosti od različitih faktora, uključujući hormonalne promene, emocionalno stanje, fizičko zdravlje i spoljne podsticaje. Važno je napomenuti da se nivo seksualne energije može promeniti tokom vremena i da se može usmeravati i transformisati kroz svesno samoproučavanje i prakse upravljanja energijom.

· Jaka seksualna energija označava visok nivo seksualnog nagona i želje. Osobe sa jakom seksualnom energijom obično osećaju snažnu privlačnost prema drugima, intenzivne telesne senzacije i snažnu potrebu za izražavanjem svoje seksualnosti. Ova energija može biti izvor kreativnosti, samopouzdanja i vitalnosti, ali takođe može zahtevati svesno usmeravanje kako se ne bi uzalud trošila u prazno,.

· Slaba seksualna energija označava niži nivo seksualnog nagona i želje. To može dovesti do smanjenog interesa za seksualne aktivnosti i manjka zadovoljstva u intimnim odnosima. Razumevanje uzroka i rad na povećanju seksualne energije može pomoći u poboljšanju emocionalne i fizičke blagodeti.

Mogući uzroci slabe seksualne energije:

· Fizički faktori kao što su hormonske neravnoteže, niski nivo testosterona (kod muškaraca), umor, loše zdravlje ili nezdrav način života.

· Emocionalni stres, anksioznost, depresija ili druge mentalne brige mogu uticati na seksualnu želju i zadovoljstvo.

· Problemi u odnosima: emocionalna distanca ili nesporazumi sa partnerom

· Nedostatak samopouzdanja ili nezadovoljstvo sopstvenim telom može smanjiti seksualnu želju.

· Zamor: Preopterećenost obavezama, stres i nedostatak odmora mogu doprineti umanjenju seksualne energije.

Slaba seksualna energija nije nešto čega se treba stideti; to je situacija koja se može razumeti i raditi na njenom poboljšanju. Ukoliko se problem nastavi ili se pogorša, važno je potražiti savet od stručnjaka, poput seksualnog terapeuta ili lekara.

Osećanje tuđe seksualne energije

Osećanje tuđe seksualne energije može biti subjektivno iskustvo i može se manifestovati na različite načine. Važno je napomenuti da ovo iskustvo može značiti različite stvari za različite ljude i da može biti rezultat kombinacije fizičkih, emocionalnih, energetskih i intuitivnih faktora.

Kada osećate tuđu seksualnu energiju, to može izgledati ovako:

· Fizička prisutnost: Možda ćete osetiti fizički privlačnost prema osobi ili promene u vašem telu kao ubrzan puls, crvenilo kože ili leptiriće u stomaku.

· Intuitivno znanje: Ponekad se može javiti intuitivan osećaj da osoba ima snažnu seksualnu prisutnost, bez obzira na to kako izgleda ili se ponaša.

· Energetska interakcija: Neki ljudi veruju da mogu osetiti energijske vibracije drugih ljudi, uključujući seksualnu energiju. To može biti prisutno kroz osećaj topline ili prisustvo energije oko te osobe.

· Kontakt očima: Prodoran kontakt očima može ponekad izazvati osećaj da osećate tuđu seksualnu energiju, kao da vas osoba „prožima“ svojom prisutnošću.

· Senzualna atmosfera: Neki ljudi osećaju seksualnu energiju kroz senzualne aspekte okoline, kao što su mirisi, zvukovi ili muzika.

· Emocionalna povezanost: Intenzivna emocionalna povezanost sa osobom može pojačati osećaj njene seksualne energije.

· Govor tela: Način na koji osoba kreće i izražava sebe može preneti seksualnu energiju.

Važno je napomenuti da osećanje tuđe seksualne energije može biti individualno iskustvo i da nije neophodno da se javlja sa svakom osobom. To može zavisiti od vaše osetljivosti, prisutnosti uma, emocionalnog stanja i drugih faktora.

Takođe, osećanje tuđe seksualne energije ne mora nužno značiti da delite iste interese sa tom osobom.

Tantra i Tao prakse za rad na seksualnoj energiji

U tantričkim i taoističkim praksama, seksualnost se doživljava kao nešto sveto i duboko povezano sa duhovnim rastom.

Ženska seksualna energija se, prema ovim praksama, smatra koncentrisanom u jajnicima. Tantričko jajničko disanje je tehnika koja se koristi za buđenje ove energije. Kroz svesno disanje i fokusiranje na jajnike i bubrege, žena može aktivirati seksualnu energiju i usmeriti je ka unutrašnjoj transformaciji.

A koliko je sve povezano, govori i ova zanimljivost.

Veza novca i seksualne energije

Učenja poput taoizma sugerišu da škrtost može dovesti do stagnacije seksualne energije. Kada se emocionalno zatvaramo prema izražavanju i davanju novca, to može stvarati blokade u protoku seksualne energije. Ova filozofija podstiče svesnost o odnosu između davanja, primanja i seksualne vitalnosti.

Tehnike za rad sa seksualnom energijom

Unutrašnji osmeh, mikrokosmička orbita i disanje jajnicima su tehnike koje se često koriste za usmeravanje i upravljanje seksualnom energijom.

· Unutrašnji osmeh je tehnika osmehivanja različitim delovima tela kako bi se stvorila unutrašnja harmonija.

· Mikrokosmička orbita je tehnika koja se odnosi na kruženje energije kroz telo kako bi se postigla ravnoteža.

Energetski trag prethodnih partnera

Tantra i taoističke prakse takođe prepoznaju da prethodni partneri mogu ostaviti energetski trag u nama. Energija proslih partnera može ostati uskladištena u telu dok se ne pozabavimo njom. Stoga, prečesto menjanje partnera može imati energetske posledice i ometati unutrašnju harmoniju kod žena

Ne postoji neobavezan seks, posebno kod žena. Telo će i nakon toga lučiti oksitocin (hormon ljubavi).

Kako iskoristiti seksualnu energiju

Usmeravanje energije kroz mikrokosmičku orbitu: Mikrokosmička orbita je Taoistička tehnika koja podrazumeva cirkulisanje energije kroz energetske meridijane tela. Energiju podižete ka gore duž kičme i vraćate je prema dole prednjom stranom tela. Ovaj ciklus omogućava ravnotežu i transformaciju energije.

Regulisanje nervnog sistema: Kontrola seksualne energije zahteva i uravnotežen nervni sistem. Tehnike disanja, meditacija, joga i duboko opuštanje mogu pomoći u regulisanju nervnog sistema i smanjenju stresa, što podržava kvalitetno usmeravanje seksualne energije.

Iskorišćavanje oslobodjene energije nakon orgazma: Nakon orgazma, oslobađa se značajna količina seksualne energije. Ova energija može biti usmerena ka drugim delovima tela kako bi se ojačao energetski sistem i podržalo celokupno zdravlje. Konkretno, koncentrisanje na bubrege i adrenalne žlezde može pružiti „energy boost“ i podržati vitalnost.

Energetski orgazam i cirkulacija energije: Energetski orgazam je praksa svesnog cirkulisanja seksualne energije kroz telo i to je ovo o čemu i pričamo sve vreme. Ova tehnika zahteva vreme i praksu kako bi se postigla. Kroz cirkulaciju energije od genitalija prema glavi i nazad, možete doživeti intenzivno vibriranje i preplavljenost energijom u celom telu

Sve ovo je dosta složen proces koji se može naučiti. Nama je ovde cilj da pokažemo kako je seksualna energija jednostavno mnogo više od fizičkog dožvljaja i da pokušamo da vas zainteresujemo da je upotrebite na ovaj način.

Zapad i istok – pogled na seksualnu energiju i rad sa njom

Zapadni i istočni pogledi na seksualnu energiju i rad sa njom razlikuju se u mnogim aspektima, uključujući filozofiju, pristupe, i ciljeve. Evo pregleda osnovnih razlika između zapadnog i istočnog pristupa seksualnoj energiji:

Zapadni Pogled:

Naglasak na Individualnosti: U zapadnom društvu, često je naglasak na individualnosti i osobnom zadovoljstvu. Seksualnost se često promišlja kroz prizmu ličnog užitka i ispunjenja.

Seksualna sloboda: Zapadne kulture često promovišu seksualnu slobodu i izražavanje, podržavajući otvorenost i raznolikost seksualnih iskustava.

Medicinska perspektiva: U zapadnoj medicini, seksualna energija se često analizira iz biološke i medicinske perspektive. Fizički aspekti seksualnosti i reprodukcije su naglašeni.

Seksualno obrazovanje: Učenje o seksualnosti često je usmereno na fizičke aspekte seksa, reprodukciju i prevenciju bolesti. Duševna i duhovna dimenzija seksualne energije često nisu centralni deo obrazovanja.

Istočni Pogled:

Naglasak na energetskim tokovima: Istočni pristup seksualnoj energiji, posebno u taoizmu i hinduizmu, fokusira se na energetske tokove i transformaciju energije u svrhu duhovnog razvoja.

Unutrašnja transformacija: Seksualna energija se posmatra kao duboko životna sila koja se može transformisati i usmeriti ka unutrašnjem procvatu i duhovnom razvoju.

Kundalini i čakre: Istočne tradicije kao što je kundalini joga stavljaju naglasak na usmeravanje kundalini energije kroz energetske centre (čakre) kako bi se postigao viši nivo svesti.

Duševna povezanost: Istočne filozofije ističu duševnu povezanost i celovitost između seksualnosti, uma i duha. Seksualna energija se može koristiti kao sredstvo za postizanje dublje duhovne povezanosti.

Istočnjačke kulture su pokazivale manje straha i manje opterećenja prema svojoj seksualnosti u poređenju sa svojim savremenicima na zapadnom delu sveta, tačnije evropskom civilizacijom. Mudraci istoka, već pre pet hiljada godina, su shvatili da nezadovoljenje seksualne želje ili nesavladano usmeravanje seksualne energije može prouzrokovati niz fizičkih i mentalnih poremećaja.Ova kultura je doživljavala seksualnu energiju kao deo života koji je podjednako važan kao umetnost, nauka i duhovnost. Zbog toga su je istraživali i integrisali u svoju kulturu i tradiciju.

Verujemo da smo vam ovim tekstom stavili do znanja koliko seksualna energija može biti moćna. Ne tračite je. Probajte da naučite da je koristite na najbolji mogući način i pogled na seksualne odnose će vam se potpuno promeniti.


Napomena: Preuzimanje delova ili u celosti teksta sa sajta mojorgazam.rs je zabranjeno.

1 Comment

  1. Katarina

    Poštovani, tekst je veoma interesantan,
    zanima me koje je poreklo materijala koji je korišćen za pisanje ovog teksta? Autori, knjige, bibliografija? Hvala. Pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.